• Κοινωνία

    Παράταση υποβολής αίτησης έως 22 Μαΐου από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων για τη λήψη των € 800

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Παρατείνεται για μια εβδομάδα έως και την Παρασκευή 22 Μαΐου η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων  δηλώσεων γα την λήψη της αποζημίωσης των 800 ευρώ σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων. Παράλληλα, σήμερα ξεκινούν οι τροποποιητικές υπεύθυνες δηλώσεις των μισθωτών σε κλειστές επιχειρήσεις για την λήψη των 534 ευρώ έως το τέλος Μαΐου.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ για την πρώτη φάση ενίσχυσης των εργαζομένων που αφορά το διάστημα των πρώτων 45 ημερών αναστολής της σύμβασης τους θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης έως και 534 ευρώ αναλογικά έως το τέλος Μαΐου θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου.

    Αναλυτικά :

    1.Οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, στις οποίες προστέθηκαν με τροποποιητική ΚΥΑ 5 νέες ειδικές κατηγορίες δικαιούχων , μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη των 800 ευρώ του πρώτου πακέτου στήριξης έως και την ερχόμενη Παρασκευή 22 Μαΐου. Η αποπληρωμή της αποζημίωσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

    2.Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί δεύτερος έλεγχος για τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες με έως 20 εργαζόμενους που «κόπηκαν» από τις πληρωμές των 800 ευρώ του πρώτου πακέτου στήριξης. Οι έλεγχοι αναμένεται να τρέξουν με στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη» για τους μισθωτούς που απασχολούνται σε κάθε επιχείρηση αλλά και με στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα υπόλοιπα κριτήρια επιλεξιμότητας (δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δηλώσεις ΦΠΑ, στοιχεία από φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ κ.α.). Όσοι δεν έλαβαν τα 800 ευρώ ενώ πληρούν τα κριτήρια θα  πληρωθούν σε νέα καταβολή που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

    3.Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταβληθούν τα 800 ευρώ και σε εργαζόμενους – μισθωτούς, οι οποίοι καταχώρησαν λάθος το ΙΒΑΝ τους και δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα 800 ευρώ.

    4.Οι μισθωτοί που εργάζονται σε επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές ολόκληρο τον Μάιο έχουν την δυνατότητα από σήμερα – αν επιθυμούν κι εφόσον αυτό χρειάζεται – να τροποποιήσουν στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ. Οι κλειστοί με κρατική εντολή εργοδότες υποβάλλουν από χθες δηλώσεις στην «Εργάνη».

    Ποιους αφορά η παράταση έως τις 22 Μαΐου

     Οι νέοι δικαιούχοι για τη λήψη των 800 ευρώ είναι :

    1.Εργαζόμενοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού με επαγγέλματα βάσει της στατιστικής ταξινόμησης των επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ92) που καταγράφονται στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη”οι οποίοι απασχολήθηκαν :

    -με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου με συμβατικό χρόνο λήξης από 15.2.2020 ως 20.3.2020 που είτε έληξαν πρόωρα ή έληξαν αφού παρήλθε ο συμφωνημένος χρόνος σε επιχειρήσεις – εργοδότες που υπάγονται σε έναν από τους ΚΑΔ : 90.01 (Τέχνες του θεάματος), 90.02 (Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος), 90.03 (Καλλιτεχνική δημιουργία), 90.04 (Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες) 58.11 (έκδοση βιβλίων), 59.11 (δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων), 59.12 (δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων), 59.13 (δραστηριότητες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων), 59.14 (δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών), 59.20 (ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις), 85.52 (πολιτιστική εκπαίδευση), 78.10.11.01 (Υπηρεσίες εύρεσης καλλιτεχνών για θεάματα) ή

    -με βραχυχρόνιες συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, όπως συμβάσεις μιας ή δύο ημερών, με συμβατικό χρόνο λήξης και έναρξης εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις.

    2.Εργαζόμενοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων σύμφωνα με τον e- ΕΦΚΑ, απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις – εργοδότες και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ.

    3.Εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό περισσότερων του ενός εργοδοτών – φυσικών προσώπων (συναπασχόληση) που δεν έχουν συστήσει νομικό πρόσωπο και δεν αποτελούν κοινωνία και έχουν ημέρες ασφάλισης e-ΕΦΚΑ από 1.12.2019 ως και 29.2.2020.

    4.Ενεργά μέλη συνεταιρισμών εργαζομένων που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττεται σημαντικά

    5.Προπονητές καλαθοσφαίρισης με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και ενεργά μέλη σωματείων του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ).

    Από όλες τις κατηγορίες εξαιρούνται όσοι είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας μισθωτού ή βοήθημα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενου (ασφαλισμένου του ΕΦΚΑ- τ.Ο.Α.Ε.Ε.) εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020. Εξαιρούνται επίσης όσοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες με έως 20 εργαζόμενους ή των 600 ευρώ για τους επιστήμονες.

    Εκτός από τις προσθήκες, η νέα ΚΥΑ προβλέπει πως :

    -Διευρύνεται το πλαίσιο για τους παραλλήλως απασχολούμενους που έχαναν τα 800 ευρώ επειδή έχουν μια δεύτερη περιστασιακή απασχόληση. Προβλέπεται πλέον πως δικαιούχοι είναι και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και εφόσον κάποιος εξ αυτών δεν έχει θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους να μην ξεπέρασαν το 50% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020. Στην αρχική ΚΥΑ το επίμαχο ποσοστό ήταν 30% και τώρα γίνεται 50%.

    -Προστίθεται νέα προϋπόθεση για να δικαιωθούν οι αποκλειστικές νοσοκόμες τα 800 ευρώ. Πλέον προβλέπεται πως οι αποκλειστικές/οι νοσοκόμοι, που είναι εγγεγραμμένες/οι στο μητρώο των Διοικήσεων των 7 Υγειονομικών Περιφερειακών (ΔΥΠΕ) του υπουργείου Υγείας πρέπει να έχουν αποδώσει ασφαλιστικές εισφορές στον e – ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) λόγω απασχόλησής τους με την ιδιότητα της/του αποκλειστικού κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 1/1/2019 έως και 22/4/2020.

    -Απαλείφεται η ρύθμιση που προέβλεπε πως δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΘ – HELEXPO ΑΕ, εφόσον δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν ή δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 έως 30/4/2020.



    ΣΧΟΛΙΑ