• Κοινωνία

    Παράταση  έκτακτης διαδικασίας για επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Παράταση έως το τέλος του έτους της δυνατότητας των επιχειρήσεων- εργοδοτών να απασχολούν υπερωριακά εργαζομένους που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης, χωρίς να υπάρξει νωρίτερα απόφαση έγκρισης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που εκδίδεται μετά από γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.) περιλαμβάνει η νέα ΠΝΠ που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», όπως αναφέρεται στο σχέδιο της διάταξης η παράταση κρίνεται αναγκαία λόγω των έκτακτων μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

    Αναλυτικότερα με το δέκατο πέμπτο άρθρο  της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α’76) δίνονταν η δυνατότητα στις επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους, να τους απασχολούν υπερωριακά, χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που εκδίδεται μετά από γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.) για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄64), ήτοι έως την 14η Σεπτεμβρίου 2020.

    Με την νέα διάταξη η υπερωριακή απασχόληση, δίχως επιπλέον έγκριση θα μπορεί να εφαρμοστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ διέπεται από όλες τις σχετικές προστατευτικές διατάξεις για τα χρονικά όρια εργασίας.

    Για παράδειγμα εάν ο εργαζόμενος έχει ήδη καλύψει το ανώτατο όριο των 120 υπερωριών σε μια επιχείρηση, θα μπορεί να απασχοληθεί επί πλέον ώρες υπερωριακά χωρίς την ειδική άδεια του Υπουργού Εργασίας. Για τις ώρες αυτές πέραν των 120, η αμοιβή υπολογίζεται προσαυξημένη κατά 60%, ενώ για τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 40%.

    Υπενθυμίζουμε ότι η υπερωρία μέχρι 120 ώρες ετησίως αμείβεται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο + 40%.  Μετά τις 120 ώρες ετησίως πλέον δεν απαιτείται ειδική άδεια μέχρι τις 31.12.2020 για την πραγματοποίησή της και αμείβεται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο + 60%.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ