• Κοινωνία

    Παραδόθηκαν τα πρώτα 60 κοντέινερ για τα κέντρα μετανάστευσης από την Αυστρία

    • NewsRoom
    κοντέινερ

    Γιώργος Κουμουτσάκος


    Η τελετή παράδοσης-παραλαβής των 60 κοντέινερ έγινε στις εγκαταστάσεις της Cargo Goldair, στη Σίνδο, και όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος τα 40 κατευθύνονται για τη Σάμο, εκ των οποίων τα 10 θα καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά την πρόσφατη δυσάρεστη εξέλιξη της φωτιάς εκεί και τα 30 θα πάνε στη δομή που ετοιμάζεται ώστε να αποσυμφορηθεί το Βαθύ που είναι πραγματικά ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

    «Σήμερα, εδώ στη Σίνδο, έχουμε μια εφαρμογή της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Η Ελλάδα παραλαμβάνει τα πρώτα 60 από τα 181 κοντέϊνερ, διαμονής αλλά και υγειονομικής επιτήρησης, που χορήγησε η Αυστρία στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονες κρίσεις. Την κρίση τη μεταναστευτική και την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και σημείωσε:

    «Χρειαζόμαστε, λοιπόν, σε όλες τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ενίσχυση των χώρων και αυτό είναι μια επείγουσα ανάγκη. Σε αυτή την επείγουσα ανάγκη ανταποκρίθηκε η φίλη Αυστρία με τη χορήγηση αυτών των 181 κοντέινερ, τα οποία αμέσως ξεκινούν να διανέμονται εκεί όπου χρειάζονται».

    Εκτός από τα 40 που πάνε στη Σάμο τα υπόλοιπα θα πάνε κατά κύριο λόγο στα νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα, και ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η συνολική δυνατότητα της χώρας να καλύψει και έκτακτες ανάγκες.

    Ο αναπληρωτής υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Αυστρίας και τον υπουργό Εσωτερικών Karl Nehammer, ενώ εξήρε τη συμβολή που είχε η Αυστριακή πρέσβης, λέγοντας ότι είναι συνεχής και σταθερός συνομιλητής.

    «Σήμερα είναι μια καλή μέρα και για το μεταναστευτικό αλλά και για τις διμερείς σχέσεις των δύο φίλων λαών, του ελληνικού και του αυστριακού», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε έγκαιρη και άψογη τη μεταφορά των κοντέϊνερ.

    Η πρέσβης της Αυστρίας τόνισε πως είναι ευτυχής για την παράδοση-παραλαβή των κοντέϊνερ, λέγοντας ότι αποδεικνύει στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη της Αυστρίας προς την Ελλάδα.

    Η Ελλάδα είπε έχει δυσκολίες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και αυτές αυξήθηκαν με την πανδημία του κορονοϊού σημείωσε η κ. Poppeler και αφού υπενθύμισε ότι η Αθήνα ζήτησε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων παρατήρησε ότι η Βιέννη ανταποκρίθηκε πρώτη και γρήγορα, μέσα σε περίπου έναν μήνα, σε αυτή την έκκληση για αλληλεγγύη.

    Εξέφρασε την χαρά της γιατί ένα μέρος των κοντέϊνερ θα πάνε στη Σάμο και γενικότερα επισήμανε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και η Αυστρία με την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα υπερασπίζεται την ίδια την Ευρώπη.

    Ο αναπληρωτής υπουργός και η πρέσβης ξεναγήθηκαν στα κοντέϊνερ. Το κάθε ένα από αυτά έχει εμβαδόν 18 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ορισμένα από αυτά μπορούν να συνενωθούν ανά τρία και να δημιουργηθεί ενιαίος χώρος 40 τετραγωνικών. Διαθέτουν θέρμανσης, αιρ κοντίσιον, μόνωση, πρίζες ηλεκτρικού ρεύματος και κάποια είναι εφοδιασμένα με μπάνιο.



    ΣΧΟΛΙΑ