• Κοινωνία

    Πανελλήνιες 2019: Πρεμιέρα σήμερα με τα ΕΠΑΛ στο μάθημα των Νέων Ελληνικών

    • NewsRoom
    πανελληνιες

    Πανελλήνιες


    Πρεμιέρα κάνουν σήμερα οι Πανελλήνιες εξετάσεις της φετινής χρονιάς, με περισσότερους από 100 χιλιάδες υποψήφιους να διεκδικούν περισσότερες από τις 78 χιλ. θέσεις, που «ανοίγει» φέτος το υπουργείο Παιδείας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Την αρχή κάνουν σήμερα τα Επαγγελματικά Λύκεια, με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

    Στις 8.00 ακριβώς ορίζεται η ώρα συγκέντρωσης των μαθητών έξω από τα σχολεία, όπου εξετάζονται, ενώ ως ώρα έναρξης της εξέτασης ορίζεται η 8.30. Οι εξεταζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους τρεις ώρες για να συμπληρώσουν τις απαντήσεις τους στα θέματα του μαθήματος των Νέων Ελληνικών. Την ίδια αποστολή θα προσπαθήσουν να φέρουν αύριο εις πέρας και οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια, στο ίδιο μάθημα, με διαφορετικά θέματα.

    Υπενθυμίζεται ότι, για όλα τα μαθήματα ισχύει ότι η εξέταση διαρκεί τρεις ώρες, με τους μαθητές να καλούνται στις αίθουσες από τις 08:00 και στις 08:30 ξεκινούν το διαγώνισμα. Συγκεκριμένα για τα Επαγγελματικά Λύκεια, όλα τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν θα διαρκέσουν τρεις ώρες, με εξαίρεση το μάθημα του αρχιτεκτονικού σχεδίου, που θα έχει διάρκεια τέσσερις ώρες.

    Όσον αφορά τα ειδικά μαθήματα, για ξένες γλώσσες και Αρμονία, η εξέταση θα κρατήσει τρεις ώρες, στο Σχέδιο έξι ώρες, ενώ στο μάθημα «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» μόλις είκοσι λεπτά.

    Τέλος, για το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί από δύο έως έξι λεπτά και για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση έχει διάρκεια μισής ώρας.

    Μάλιστα, μόλις χθες δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2019. Πιο αναλυτικά, αναρτήθηκαν:

    – Το μηχανογραφικό δελτίο για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) 2019, με τα 4 επιστημονικά πεδία, που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2018.

    – Το μηχανογραφικό δελτίο για τους υποψήφιους ΓΕΛ 2019, με τα 5 επιστημονικά πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για όσους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2017.

    – Το μηχανογραφικό δελτίο για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) 2019 που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταία έτη συμμετοχής στις εξετάσεις ΕΠΑΛ το 2017 και το 2018 .

    Οι υποψήφιοι έχουν, έτσι, τη δυνατότητα να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που αφορά την κατηγορία τους.

    Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα κινηθεί περίπου στις 102.000, οι οποίοι θα διεκδικήσουν 78.335 θέσεις, ενώ σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι 350 θέσεις των αστυνομικών και οι 819 των στρατιωτικών σχολών.



    ΣΧΟΛΙΑ