Κοινωνία

Πανελλήνιες 2019: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων

μηχανογραφικο

Μηχανογραφικό δελτίο


Μια εβδομάδα περιθώριο έχουν ακόμη οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων, ώστε να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το μηχανογραφικό δελτίο, που είναι απαραίτητο βήμα για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι ως τελευταία ημέρα οριστικοποίησης και υποβολής του μηχανογραφικού έχει οριστεί η 15η Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο, μπαίνοντας με τον προσωπικό κωδικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, καλούνται να οριστικοποιήσουν τι επιλογές τους στο τελικό μηχανογραφικό τους, μέχρι και τη Δευτέρα 15-7-2019. Η τελική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου γίνεται μέσω της επιλογής «οριστικοποίηση», που υπάρχει διαθέσιμη στη σελίδα.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρείται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Οι αρμόδιοι φορείς, μάλιστα, προτείνουν στους υποψηφίους να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό τους -που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου-, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Τονίζεται ότι, μετά την πάροδο της τελικής προθεσμίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Μηχανογραφικό μπορούν να υποβάλλουν οι εξής:

– Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2019 και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

– Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10% συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία εξέτασή τους. Αυτοί οι υποψήφιοι δεν έχουν δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία εξέτασή τους.

Οι «παγίδες» του μηχανογραφικού

– Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα λύκειά τους.

– Προσοχή συστήνεται σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

– Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, από τις 21 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2019.


ΣΧΟΛΙΑ