• Κοινωνία

    Παγωμένη βροχή: Τι είναι το καιρικό φαινόμενο που εμφανίστηκε σήμερα – Πότε το είχαμε ξαναδεί

    • NewsRoom
    Καιρός: Αεροχείμαρρος με κρύο και χιόνια και στην Αττική


    Σπάνιο το φαινόμενο της παγωμένης βροχής, ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε στην Ελλάδα.

    Την επιστροφή της…«παγωμένης βροχής» προανήγγειλε σήμερα ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου. Όπως προέβλεψε, συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος, το φαινόμενο θα εμφανιστεί σήμερα στην Βόρειο Ελλάδα.

    Στους κύκλους των μετεωρολόγων, το φαινόμενο είναι γνωστό και ως freezing rain (παγωμένη βροχή) ή αλλιώς FZRA. Στην Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται πολύ σπάνια, κυρίως εξαιτίας του ειδικού συνδυασμού καιρικών συνθηκών που πρέπει να επικρατούν, προκειμένου να προκαλέσουν την παγωμένη βροχή.

    Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο για τα μετεωρολογικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα ecoweather.gr, η παγωμένη βροχή συμβαίνει όταν οι σταγόνες βροχής που πέφτουν από το σύννεφο σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 0°C και παγώνουν όταν έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή άλλα αντικείμενα, σχηματίζοντας πάγο (glaze).

    Η ίδια πηγή, μάλιστα, αναφέρει πως η παγωμένη βροχή σχηματίζεται κυρίως όταν ένα θερμό μέτωπο μεταφέρεται πάνω από μια περιοχή όπου προηγήθηκε αρκετό κρύο. Πέφτει από όλα τα σύννεφα που φέρνουν βροχή, όπως τα μελανοστρώματα (Nimbostratus Ns) ή τους σωρειτομελανίες (cumulonimbus Cb).

    Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο είναι από δύσκολο έως σπάνιο να συμβεί στην Ελλάδα, αυτή δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που συμβαίνει.

    Τελευταία φορά που είδαμε παγωμένη βροχή στη χώρα ήταν αρκετά πρόσφατα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο. Η παγωμένη βροχή τον Ιανουάριο του 2019 ήταν ένα φαινόμενο που είχε φέρει στην Ελλάδα το κύμα κακοκαιρίας που ονομάστηκε «Υπατία».

    Τότε, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου είχε αναφέρει «Προσοχή σ’ αυτούς που βρίσκονται ή κινούνται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας (πάνω περίπου από τα 1000 μέτρα) στο φαινόμενο της παγωμένης βροχής (black ice)». Όπως εξηγεί ο ίδιος, η βροχή που πέφτει συναντά το παγωμένο έδαφος, καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή κυμαίνεται γύρω και λίγο κάτω από το μηδέν και, ακριβώς όπως ένα κερί, παγώνει ακαριαία, κάνοντας το οδόστρωμα επικίνδυνα ολισθηρό και δημιουργώντας ένα στρώμα πάγου σε δρόμους και άλλες επιφάνειες, όπως αυτοκίνητα κλπ».



    ΣΧΟΛΙΑ