• Κοινωνία

    Ουκρανία: Γέννησε η έγκυος από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη

    • NewsRoom
    έγκυος Μαριούπολη

    Μαριάνα Ποντγκούρσκαγια


    Γέννησε η έγκυος που εγκατέλειψε αιμόφυρτη το βομβαρδισμένο από τους Ρώσους μαιευτήριο της Μαριούπολης.

    Η Ουκρανή δημοσιογράφος, Olga Tokariuk μετέδωσε ότι η γυναίκα -φωτογραφία της οποίας έγινε viral και έγινε αντικείμενο ρωσικής προπαγάνδας- έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

    Πρόκειται για τη διάσημη blogger, Μαριάνα Ποντγκούρσκαγια, η οποία βρισκόταν στο μαιευτήριο της Μαριούπολης, όταν αυτό βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους.

    Η δημοσιογράφος σημειώνει πως είναι καλά στην υγεία τους τόσο η μάνα όσο και το μωρό, ενώ οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη συνεχίζονται.

    Υπενθυμίζεται πως η νεαρή έγκυος γυναίκα είχε βρεθεί στο στόχαστρο της ρωσικής προπαγάνδας όταν ρωσικά ΜΜΕ, αλλά και η ίδια η ρωσική πρεσβεία στη Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε ότι πρόκειται για ηθοποιό, η οποία δεν είναι έγκυος και μάλιστα, έβαλε makeup για να δείξει πως έχει αίματα από την επίθεση.

    Το γεγονός πυροδότησε αντιδράσεις, με τον κόσμο στα social media να κάνει λόγο για ρωσική προπαγάνδα, ενώ άλλοι απέδειξαν ότι η γυναίκα είναι όντως έγκυος.

    Το ίδιο το Twitter έσβησε τις αναρτήσεις που μετέδιδαν fake news.

    Το Twitter έσβησε την ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στη Μεγάλη Βρετανία

    Οι εικόνες των εγκύων να μεταφέρονται αιμόφυρτες πάνω σε φορεία μετά το ρωσικό χτύπημα από αέρος, συγκλόνισαν τόσο τη διεθνή κοινή γνώμη, όσο και κορυφαίες προσωπικότητες του πλανήτη, αναδεικνύοντας έντονα μια ακόμα πτυχή της ανθρωπιστικής τραγωδίας που βιώνουν οι πολίτες της Ουκρανία.

    Ωστόσο η ρωσική πρεσβεία επιδόθηκε ώρες σε έναν διαδικτυακό αγώνα προκειμένου να πείσει ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ σε ορισμένες από τις αναρτήσεις λέει ότι χρησιμοποιήθηκαν… ηθοποιοί από τους Ουκρανούς για να προκαλέσουν την κοινή γνώμη.

    Μαριάνα Ποντγκούρσκαγια

    Το Twitter είπε στο BBC: «Λάβαμε μέτρα επιβολής κατά των Tweets που αναφέρατε, καθώς παραβίαζαν τους Κανόνες του Twitter, και συγκεκριμένα τις πολιτικές μας περί μίσους και καταχρηστικής συμπεριφοράς που σχετίζονται με την άρνηση βίαιων γεγονότων».

    Πάντως, σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης», εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε ο στοχευμένος βομβαρδισμός από τους Ρώσους.

    Οι εικόνες όμως από την επίθεση έδειξαν τραυματισμένες εγκύους να μεταφέρονται με φορεία έξω από το κτήριο, αμέσως μετά την επίθεση, ενώ δεν φάνηκε να υπάρχει ίχνος από τα ουκρανικά τάγματα, τα οποία επικαλέστηκε η Ζαχάροβα, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι οι Ρώσοι στόχευσαν το μαιευτήριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Βλαντίμιρ Πούτιν: Εντολή να διευκολυνθεί η αποστολή “εθελοντών” μαχητών από τη Μέση Ανατολή στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ