Σε μια συντονισμένη επιχείρηση, οι αστυνομικές Αρχές συνέλαβαν 37 άτομα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται σερβιτόροι, DJs και οικοδόμοι, οι οποίοι εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση που αποκόμισε παράνομες επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που έγιναν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα, η Αττική και η Κρήτη.

1

Πώς Δρούσε η Οργάνωση

Το κύκλωμα φέρεται να λειτουργούσε μέσω ψευδών δηλώσεων και κακουργηματικών πράξεων, εκμεταλλευόμενοι το σύστημα επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών αρχών. Οι κατηγορούμενοι, με ψευδή στοιχεία και μέσω υπόγειων συμφωνιών, κατόρθωσαν να λάβουν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις που δεν τους αναλογούσαν.

Οι εγκέφαλοι του κυκλώματος είναι δύο άτομα ηλικίας 38 και 36 ετών. Ο πρώτος, 38χρονος από τα Γιαννιτσά, εμφανιζόταν ως αγρότης και είχε αναλάβει να εντοπίζει άτομα και εκτάσεις που δεν είχαν δηλωθεί και θα μπορούσαν να καταχωρηθούν για επιδοτήσεις. Ο δεύτερος, 36χρονος από την Κρήτη, εργάζονταν σε κέντρο υποδοχής δικαιολογητικών, και φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στην εκτέλεση της απάτης.

Η Συμμετοχή των 11 Εκμισθωτών και Μισθωτών

Επιπλέον, συμμετείχαν 11 άτομα, τα οποία είχαν διπλό ρόλο ως εκμισθωτές και μισθωτές εκτάσεων. Η δουλειά τους ήταν να εισέρχονται στο σύστημα και να εντοπίζουν ποια αγροτεμάχια δεν είχαν δηλωθεί. Όταν εντόπιζαν κάποια τέτοια έκταση, ακολουθούσαν δύο βασικές μεθόδους:

Δηλώναν την έκταση σε κάποιο άτομο με πλήρη γνώση του και εισέπρατταν την επιδότηση.

Δηλώναν σε κάποιον ότι του ανήκει αγροτεμάχιο, αν και αυτό δεν ίσχυε, και υπέγραφαν ψεύτικα συμφωνητικά με τρίτα άτομα, προκειμένου να λάβουν την επιδότηση.

Εκτός λίστας οι συλληφθέντες

Η έρευνα του ελληνικού FBI ξεκίνησε μήνες πριν και, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά πρόσωπα που είχαν μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Το κύκλωμα φαίνεται να δρούσε από το 2018 έως το 2022, καταφέρνοντας να αποσπάσει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα άτομα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των 1.036 ΑΦΜ που εντοπίστηκαν να έχουν εισπράξει παράνομα 22,7 εκατομμύρια ευρώ μέσω παρόμοιων απατών.

Οι συλλήψεις είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ελληνικής αστυνομίας να καταπολεμήσει τις εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται το σύστημα επιδοτήσεων για δικό τους όφελος. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και περισσότερη διαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Παπαθανάσης: Στο ύψος των 800 – 900 εκατ. ευρώ ενδέχεται να ανέλθει η νέα αναθεώρηση στο «Ελλάδα 2.0»

Tροχαία: Μοίρασε κράνη σε παραβάτες οδηγούς δικύκλων (βίντεο)

Δίκη για υποκλοπές: Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «παράκεντρο που λειτουργούσε στη χώρα» με ελληνικές πλάτες