Κοινωνία

Ολονύχτια μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια – Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή ζήτησε ο Μπακογιάννης

  • NewsRoom


Δύσκολη ήταν και η χθεσινή νύχτα στην Εύβοια με τις αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς, την αγωνία των κατοίκων που είδαν τις δύο προηγούμενες μέρες τις φλόγες να πλησιάζουν στα σπίτια τους και τον τιτάνιο αγώνα των δυνάμεων πυρόσβεσης για την κατάσβεσή της.

Η εικόνα, πάντως, είναι καλύτερη και αναμένεται η συνδρομή των εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας, για να δοθεί τέλος στον πύρινο εφιάλτη που έπληξε μεγάλες περιοχές του δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Για δεύτερη νύχτα οι κάτοικοι των χωριών στην κεντρική Εύβοια έμειναν ξάγρυπνοι, αγωνιώντας για τα πύρινα μέτωπα που απειλούν τις περιουσίες τους ενώ οι πυκνοί καπνοί υποχρεώνουν πολλούς από αυτούς να απομακρύνονται από τα σπίτια τους.

Περισσότεροι από 330 πυροσβέστες με πάνω από 100 οχήματα έδωσαν και τη νύχτα που πέρασε τη μάχη προκειμένου να περιορίσουν τις εστίες και να μην πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις ανάλογα με την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου, που ευτυχώς έχει κοπάσει.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση από την πυροσβεστική υπηρεσία, η εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς είναι καλύτερη ενώ οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έχουν καταφέρει να περιορίσουν το καταστροφικό έργο της και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην περιοχή του Μακρυχωρίου, από όπου ξεκίνησε η πύρινη κόλαση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Χθες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε να κηρυχτούν περιοχές της Εύβοιας ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, με αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για τις τρεις δημοτικές ενότητες Αυλωναρίου, Κονιστρών και Ταμιναίων του δήμου Κύμης Αλιβερίου, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές από την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί από χωριά για προληπτικούς λόγους, επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ οι πυκνοί καπνοί που καλύπτουν κατά περιόδους πολλά από τα χωριά της περιοχής έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Σημειώνεται, ότι οι αρμόδιες αρχές συστήνουν σε όσους διαμένουν ή διέρχονται από την περιοχή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Πάνω από 330 πυροσβέστες

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν από το μεσημέρι της Παρασκευής και συνολικά στις πυρκαγιές επιχειρούν: 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα

Αναλυτικά επιχειρούν 195 πυροσβέστες, με 85 υδροφόρα οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 104 πυροσβέστες, 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.

Εξάλλου, Περιφέρεια έχει διαθέσει 10 ερπυστριοφόρα και 36 συνολικά υδροφόρες όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση

Από αέρος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιχειρούσαν εκ περιτροπής συνολικά 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα και το ίδιο αναμένεται από το πρώτο φως της ημέρας.

Σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται από χθες στην περιοχή, διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.