• Κοινωνία

    Όλες οι καταθέσεις του πραγματογνώμονα για το Μάτι στον ανακριτή: Από τον Μάρτη είχε καταγγείλει απειλές και πιέσεις


    Από τις αρχές Μαρτίου ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος είχε καταγγείλει με καταθέσεις του στις αρχές για πιέσεις και απειλές που δέχθηκε για να «θάψει» τις εγκληματικές ευθύνες για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

    Στις 3 Μαρτίου του 2020 στις 12 το μεσημέρι ο πραγματογνώμονας εμφανίζεται στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη και για πρώτη φορά ευθέως καταγγέλλει τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειο Ματθαιόπουλο.

    «Με προειδοποιούσε – λέει στην κατάθεσή του- και με απειλούσε ότι θα πάθω μεγάλο κακό, λέγοντας μου να παραιτηθώ από την υπόθεση και αν τολμήσω να γράψω κάτι εναντίον του όπως και εναντίον πολιτικών προσώπων ή συναδέλφων πυροσβεστών- εμπλεκόμενων με την ποινική υπόθεση στο Μάτι ή στην Κινέτα τότε θα με κυνηγήσουν όλοι μαζί, θα με ξεσκίσουν , και ότι θα μου προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

    Την επομένη ημέρα, 4 Μαρτίου, ο πραγματογνώμονας δίνει τη δεύτερη κατάθεση του στον ανακριτή.

    Σε αυτήν υποστηρίζει ότι ο Ματθαιόπουλος του είπε ότι είχε κληθεί σε ανώτατο επίπεδο (υπονοουσε πολιτικά πρόσωπα, λέει ο μάρτυρας) και ότι αυτά τα πρόσωπα διαμαρτυρήθηκαν στον Ματθαιοπουλο γιατί ο πραγματογνώμονας καταφέρεται εναντίον τους και με ποιο δικαίωμα το κάνει αυτό. Και του είπαν να του πει τα πει όλα αυτά του πραγματογνώμονα, να τον ξυπνήσει και  να φτιάξει ένα πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι όπου να μην φαίνεται ποιος φταίει.

    «Μου υπενθύμισε απειλητικά όπ έχω 15-20 χρόνια για να πάρω σύνταξη. Με εκβίασε και προσπάθησε να με φοβίσει και να μου επιβάλλει με τον τρόπο αυτό την διεξαγωγή μιας ελλιπούς έρευνας, από μέρος μου, ώστε να αποκρύψω τυχόν ευθύνες που θα προέκυπταν σε βάρος του ιδίου και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.»

    Μου είπε με απειλητικό ύφος όπ αν δεν ακολουθήσω τις προτροπές του, θα έρθει χαρτάκι από πάνω ( εννοώντας εντολή),κι ότι θα με μεταθέσουν για παράδειγμα στη Σάμο , η οποία θεωρείται δυσμενής μετάθεση, και όπ στην πρώτη φωτιά που θα ξεσπάσει στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού , θα του πούνε του Ματθαιόπουλου, να μη σηκώσει τίποτα, δηλαδή κανένα αεροπλάνο και μετά θα έρθει ένας άλλος πραγματογνώμονας και θα ζητήσει ευθύνες από τον ίδιο

    Την 1η Ιουνίου ο πραγματογνώμονας δίνει ακόμα μία από τις τουλάχιστον 7 καταθέσεις του.

    Αποκαλύπτει ότι είχε εκμυστηρευτεί στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο ότι τον πίεζαν κι ότι ήθελε να αποχωρήσει γιατί φοβόταν, χωρίς όμως να πει λεπτομέρειες κι ότι χάρη στις προτροπές του εισαγγελέα, εκείνος συνέχισε και δεν παραιτήθηκε.

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ