Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Μεγάλες δασικές πυρκαγιές δοκιμάζουν τη νότια Ευρώπη, την ώρα που νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει την περιοχή.

Στη νότια Γαλλία, μεγάλη πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται και έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα ακόμη και στη διεξαγωγή του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας, ενώ μέτωπα σε Ισπανία και Πορτογαλία έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

1

Σε πύρινο κλοιό η νότια Γαλλία

Η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο σε δύσβατη περιοχή κοντά στην οροσειρά Κανιγκού, στη νοτιοδυτική Γαλλία, έχει κάψει μέχρι στιγμής περίπου 45.000 στρέμματα και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό ενός πυροσβέστη και ενός κατοίκου.

Οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν ότι οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς και απαιτούν τη συνεχή κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων.

Οι κάτοικοι 26 δήμων έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ περίπου 10.500 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τον ορεινό όγκο Ασπρ και την πόλη Ιλ-συρ-Τετ.

Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν περίπου 700 πυροσβέστες, 200 οχήματα και σχεδόν δέκα εναέρια μέσα.

Η πυρκαγιά βρίσκεται λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από το Λεζ Ανγκλ, όπου έχει προγραμματιστεί η άφιξη του τρίτου ετάπ του Tour de France.

Η διαδρομή δεν πρόκειται να αλλάξει, ωστόσο η διοργάνωση θα διεξαχθεί χωρίς θεατές στο συγκεκριμένο τμήμα, λόγω της μεγάλης κινητοποίησης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Η φωτιά ξέσπασε ενώ οι Ανατολικές Πυρηναίες και ακόμη έξι νομοί βρίσκονταν σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Σήμερα, 16 νομοί στη νότια και δυτική Γαλλία έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό, με τον υδράργυρο να αναμένεται να φτάσει τοπικά ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Δύο ακόμη μικρότερες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στη νότια και την κεντροδυτική Γαλλία.

Οι πυροσβεστικές αρχές επισημαίνουν ότι οι περισσότερες φωτιές προκαλούνται από ανθρώπινη δραστηριότητα, ωστόσο οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι ξηρασίες ευνοούν την ταχεία εξάπλωσή τους.

Σταθεροποιείται η φωτιά στην Ισπανία

Στην Ισπανία, η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή κοντά στο τουριστικό θέρετρο της Κόστα Μπράβα έχει κάψει περίπου 22.000 στρέμματα.

Η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έχει πλέον σταθεροποιηθεί.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, η φωτιά πιθανότατα προκλήθηκε από αμέλεια, ενώ ένας άνδρας έχει συλληφθεί.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πρόκειται για εργάτη που φέρεται να χρησιμοποίησε τροχό κοπής σε περιοχή όπου η συγκεκριμένη δραστηριότητα απαγορευόταν.

Υπό έλεγχο το 80% της πυρκαγιάς στην Πορτογαλία

Στη βόρεια Πορτογαλία, μεγάλη δασική πυρκαγιά μαίνεται εδώ και τρεις ημέρες στην περιοχή Βουζέλα, έχοντας καταστρέψει τουλάχιστον 130.000 στρέμματα βλάστησης.

Οι αρχές εμφανίζονται, πάντως, πιο αισιόδοξες, καθώς περίπου το 80% της περιμέτρου έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονο κύμα καύσωνα και τις πρώτες μεγάλες δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των οποίων δύο πολίτες.

Η Λισαβόνα ενεργοποίησε την Παρασκευή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ζητώντας πρόσθετη βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά με ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένα, καθώς το 2025 οι δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη κατέστρεψαν συνολικά 10.345.500 στρέμματα, έκταση-ρεκόρ.

Διαβάστε επίσης 

ΔΕΔΔΗΕ: Προειδοποιεί για τηλεφωνικές απάτες – Οι συστάσεις στους καταναλωτές

Οινόη: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά – Παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Βενεζουέλα: Στους 3.342 ο αριθμός των νεκρών από τον διπλό φονικό σεισμό