• Κοινωνία

    Νέο αυστηρό lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα με μετακινήσεις και SMS – Τι παραμένει κλειστό

    • NewsRoom


    Νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα, Κυριακή, 3 Ιανουαρίου στο σύνολο της χώρας σε ό,τι αφορά στα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση, με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανες χθες, Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος τόνισε πως, παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, τα μέτρα κρίθηκαν απαραίτητα με στόχο να καταστεί εφικτό να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 11 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, από σήμερα, Κυριακή, επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

    Όσον αφορά στις μετακινήσεις από τις 21:00 ως τις 05:00, θα πραγματοποιείται, όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με μήνυμα στο 13033 και έντυπα μετακίνησης για:

    • Εργασία (μέσω βεβαίωσης)
    • Λόγους υγείας (κωδικός 3)
    • Έξοδο με κατοικίδιο (κωδικός 6)

    Τι ισχύει με τα SMS τις υπόλοιπες ώρες

    Με βάση τις νέες αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα, από σήμερα, τα SMS που θα ισχύουν είναι με τους κωδικούς:

    Κωδικός 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

    Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

    Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού, για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα.

    Κωδικός 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.

    Κωδικός 5: Μετάβαση σε κηδεία, υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

    Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

    Τι κλείνει από σήμερα, Κυριακή 3 Ιανουαρίου

    Από το πρωί της Κυριακής, 3 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Ιανουαρίου τίθεται σε εφαρμογή το νέο αυστηρό lockdown στη χώρα.

    Έτσι, κλείνουν:

    • εμπορικά καταστήματα που λειτουργούσαν με «παράδοση εκτός» (click away),
    • βιβλιοπωλεία,
    • κομμωτήρια,
    • υπηρεσίες περιποίησης νυχιών,
    • ΚΤΕΟ και
    • οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ