• Κοινωνία

    Νέα Ζηλανδία: Τη χειρότερη ποινή στην ιστορία της χώρας έλαβε ο «μακελάρης του Κράιστσερτς»

    • NewsRoom

    O «μακελάρης του Κράιστσερτς»


    Τίτλοι τέλους στην πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη

    Σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς καμία δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους καταδίκασε σήμερα δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας τον 29χρονο «μακελάρη του Κράιστσερτς», ο οποίος στις 15 Μαρτίου 2019 επιτέθηκε σε δύο ισλαμικά τεμένη την ώρα της προσευχής, ανοίγοντας πυρ στα τυφλά, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό τέλος 51 άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που δικαστήριο της χώρας επιβάλλει τόσο βαριά ποινή. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι η πολύνεκρη επίθεση είναι και η χειρότερη που έχει διαπραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία.

    Ο Μπρέντον Τάραντ, υπήκοος Αυστραλίας, 29 ετών, με ακροδεξιά πολιτική ταυτότητα, ομολόγησε την ενοχή του σε όλες τις κατηγορίες για 51 ανθρωποκτονίες από πρόθεση, 40 απόπειρες δολοφονίες από πρόθεση και διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

    Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο δράστης είχε τοποθετημένη μία κάμερα στο κεφάλι του και αναμετέδωσε ζωντανά τη «σφαγή» στα δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς μέσω Facebook.

    Συνήγοροι του δράστη ενημέρωσαν ότι ο εντολέας τους δεν θέλει να υποβληθεί ένσταση για την ποινή που του επιβλήθηκε.

    «Του αξίζει μια ζωή πλήρους και απόλυτης σιωπής»

    Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η κεντροαριστερή πολιτικός Τζασίντα Αρντέρν, χαιρέτισε σήμερα την καταδίκη σε ισόβια, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισής του υπό όρους, του δράστη της σφαγής σε δύο τεμένη της Κράιστσερτς, του 29χρονου αυστραλού ακροδεξιού Μπρέντον Τάραντ. Η ίδια σχολίασε μάλιστα ότι στον δράστη αξίζει να ζήσει μια ζωή «πλήρους και απόλυτης σιωπής».

    Όπως χαρακτηριστικά είπε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός: «Το τραύμα της 15ης Μαρτίου δεν είναι εύκολο να θεραπευτεί, αλλά σήμερα ελπίζω πως είναι η τελευταία φορά που είμαστε αναγκασμένοι να ακούσουμε ή να προφέρουμε το όνομα του τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος» γι’ αυτό, είπε η Αρντέρν και έκρινε ότι αυτό το οποίο «του αξίζει» είναι «μια ζωή πλήρους και απόλυτης σιωπής».



    ΣΧΟΛΙΑ