• Κοινωνία

    Νέα νομοθετική ρύθμιση: «Δίκες εξπρές» για υπαγωγή των «κόκκινων» δανείων στο νόμο Κατσέλη

    δικηγοροι


    Δίκες εξπρές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που επιχειρούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Ακροατήρια χωρίς καταθέσεις μαρτύρων, αποφάσεις χωρίς σκεπτικό και ηλεκτρονική υποβολή εγγράφων, είναι οι καινοτόμες προτάσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη εκδίκαση δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων.

    Πριν ακόμα ο κορoνοϊός βάλει «λουκέτο» στις γραμματείες των δικαστηρίων, στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας στοιβάζονταν περισσότερες από 65.000 αιτήσεις, με δανειολήπτες που διεκδικούν το «κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων τους.

    Για αυτές τις υποθέσεις, η συντομότερη δίκη θα γίνει το 2022, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις σε Ειρηνοδικεία της Αττικής που η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για το 2032!

    Το ζητούμενο στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να νομοθετηθούν αποτελεσματικές αλλαγές στον τρόπο εκδίκασης αυτών των υποθέσεων, ώστε  μέχρι το τέλος του 2021 να έχουν δικαστεί όλες. Αφενός για να ωφεληθούν όσοι πραγματικά αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Αφετέρου για να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται την προσωρινή δικαστική προστασία, όσοι ψευδώς δηλώνουν αδυναμία για να αποφύγουν να πληρώσουν τα χρέη τους.

    Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθεστώς νομικής προστασίας «απολαμβάνουν» δάνεια 11 δισ. ευρώ. Από αυτά, ποσοστό που φτάνει το 31% αφορά στεγαστικά δάνεια, κυρίως για πρώτη κατοικία και ποσοστό 19,9% καταναλωτικά δάνεια.

    Τι θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

    Με τις πληροφορίες να λένε ότι η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης δεν αναμένεται άμεσα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται όλα τα σενάρια που μπορούν να οδηγήσουν στην  πραγματική επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων με «κόκκινα» δάνεια.

    Η κατάργηση της προφορικής διαδικασίας στο ακροατήριο, δηλαδή η μη εξέταση μαρτύρων από τον δικαστή και η υποβολή μόνο φακέλων με τα έγγραφα σημειώματα και τα επικαλούμενα αποδεικτικά στοιχεία, εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ταχύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων.

    Στην παρούσα φάση, δεν φαίνεται να προβλέπεται πλήρης κατάργηση της προφορικής διαδικασίας, καθώς θα συνεχίσει να δίνεται η δυνατότητα στον ειρηνοδίκη να εξετάσει μάρτυρες, εάν κρίνει ότι τα έγγραφα δεν επαρκούν για να καταλήξει σε ασφαλή κρίση.

    Οσον αφορά στο μεγάλο χρονικό διάστημα για την έκδοση της δικαστικής απόφασης:

     Σε όλες τις υποθέσεις, σε ποινικά και αστικά δικαστήρια, ο δικαστής χρειάζεται μήνες (σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερο από ένα χρόνο) για να γράψει το σκεπτικό της απόφασης του. Μόνο που στα ποινικά δικαστήρια, η απόφαση ενοχής ή αθώωσης ήδη έχει εκφωνηθεί  από έδρας, αμέσως μετά την ακροαματική διαδικασία και απομένει σε εκκρεμότητα μόνο το σκεπτικό της απόφασης.

    Η λύση που, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει να κάνει με την υιοθέτηση της τακτικής των ποινικών δικαστηρίων και για τις δίκες του νόμου Κατσέλη.

    Δηλαδή, ο ειρηνοδίκης, σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη συζήτηση της υπόθεσης, θα ανακοινώνει την ετυμηγορία του επί της απόρριψης ή της αποδοχής του αιτήματος του δανειολήπτη και θα επιφυλάσσεται να εκδίδει το σκεπτικό του. Ένα 6μηνο φέρεται να είναι ο ανώτατος χρόνος που συζητείται να δίνεται στους δικαστές για να δημοσιεύουν το σκεπτικό τους και να κλείνουν την υπόθεση.

    Και καθώς ήδη οι χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση μετά από δύο, πέντε ή δέκα χρόνια, με τη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται η υποβολή αίτησης επαναπροσδιορισμού της δίκης. Μια διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας.

    Ηλεκτρονικά εξετάζεται να γίνονται κι άλλες διαδικασίες, όπως η επίδοση δικογράφων.

    Μετά τον επαναπροσδιορισμό, θα ακολουθείται η ήδη δοκιμασμένη στα αστικά δικαστήρια μέθοδος των 100 ημερών:  οι διάδικοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει μέσα  σε 100 ημέρες το φάκελο με τα πλήρη αποδεικτικά τους στοιχεία. Κι αν δεν κριθεί αναγκαία η εξέταση μάρτυρα, ο δικαστής θα μελετά τα στοιχεία και θα καταλήγει σε απόφαση για το ποιος δικαιούται και ποιος όχι «κούρεμα» στο δάνειο του.



    ΣΧΟΛΙΑ