• Κοινωνία

    NASA: Αστεροειδής με διπλάσιο μέγεθος από το άγαλμα της Ελευθερίας θα περάσει απόψε κοντά από τη Γη

    • NewsRoom


    Αστεροειδής με μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό του Αγάλματος της Ελευθερίας θα περάσει κοντά από τη Γη το βράδυ των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τη NASA.

    Όπως αναφέρει η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ο αστεροειδής 2014 SD224 θα περάσει σε κοντινή απόσταση από τη Γη στις 20:20 GMT (10:00 μ.μ ώρα Ελλάδας). Ο αστεροειδής έχει διάμετρο μεταξύ 302 και 690 πόδια (92 έως 210 μέτρα).

    Αναμένεται να ταξιδεύει με ταχύτητα 10 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο ή περισσότερα από 22.000 μίλια την ώρα, σχεδόν 30 φορές την ταχύτητα του ήχου. Αναμένεται να περάσει σε απόσταση 1,8 εκατ. μιλίων από τη Γη (1,6 εκατ. χλμ).

    Ο αστεροειδής ανήκει στην κατηγορία των γεωπλήσιων αντικειμένων (Near-Earth Object- ΝΕΟ). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν αστεροειδείς και κομήτες που η τροχιά τους, τουλάχιστον σε ένα μέρος της, τους φέρνει να κινούνται εσωτερικά μιας νοητής σφαίρας που σχηματίζεται με κέντρο τον Ήλιο και ακτίνα ίση με την απόσταση του πλανήτη Άρη από αυτό.

    Ένα μέρος των αντικειμένων αυτών κινούνται σε τροχιές που τέμνουν ή περνούν πολύ κοντά από την τροχιά της Γης. Οι συγκεκριμένοι αστεροειδής χαρακτηρίζονται ως «δυνητικά επικίνδυνοι», με ορισμένους από αυτούς να έχουν πιθανότητες για σύγκρουση με τον πλανήτη μας.

    Nωρίτερα σήμερα, άλλος ένας αρκετά μικρότερος αστεροειδής, ο 2020 ΥΒ, με διάμετρο μόλις πέντε μέτρων, πέρασε σε κοντινή απόσταση από τη Γη, σε απόσταση 899.000 χιλιομέτρων.



    ΣΧΟΛΙΑ