• Κοινωνία

    Μη κρατικά πανεπιστήμια: Με ποια κριτήρια θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025

    Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης

    Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης


    Στην τελική ευθεία για την ίδρυση για πρώτη φορά μη κρατικών πανεπιστημίων βρίσκεται η κυβέρνηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη να αναμένεται τον Ιανουάριο του 2024 να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Βουλή.

    Με χρονικό ορίζοντα την επίτευξη της λειτουργίας του πρώτου μη κρατικού πανεπιστημίου από τον Σεπτέμβριο του 2025, το σχέδιο της κυβέρνησης εστιάζει στη συγκρότηση αυστηρών κριτηρίων που θα εξασφαλίζουν την ποιότητα στην Εκπαίδευση, ώστε οι τίτλοι σπουδών από τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων να είναι ισάξιοι αυτών των δημόσιων πανεπιστημίων.

    Ποιοτικά χαρακτηριστικά

    Με στόχο την ασφαλή ανάγνωση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

    Με έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας του Υπουργείου Παιδείας με ξένα ιδρύματα που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην δημιουργία ενός παραρτήματος στην Ελλάδα, η επόμενη κίνηση από την πολιτική ηγεσία είναι η ολοκλήρωση της κατάρτισης των κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι για να πάρουν το πράσινο φως.

    «Τα κριτήρια ίδρυσης θα είναι τα πιο αυστηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς έχουμε μελετήσει τι ισχύει σε κάθε χώρα και έχουμε επιλέξει την πιο αυστηρή εκδοχή του πακέτου των κριτηρίων», έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. Πιερρακάκης.

    Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, τα ποιοτικά κριτήρια υποχρεώνουν τα ενδιαφερόμενα ιδρύματα να λειτουργήσουν ένα παράρτημα με τουλάχιστον τρεις σχολές και προγράμματα σπουδών τα οποία θα είναι σε συνάφεια με τα προγράμματα σπουδών του πανεπιστημίου στη χώρα προέλευσης.

    Από την αρχή της λειτουργίας τους θα πρέπει να έχουν στο δυναμικό τους τουλάχιστον 30 πανεπιστημιακούς με διδακτορικό, το ειδικό διδακτικό προσωπικό του να μην  ξεπερνά σε ποσοστό το 20% του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του και να παράγουν έρευνα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα δημόσια πανεπιστήμια.

    Κτιριακές υποδομές

    Τα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα πρέπει να υποβάλλουν φάκελο στον οποίο θα περιλαμβάνονται βεβαιώσεις και δικαιολογητικά για μία σειρά κριτηρίων που σχετίζονται με τις κτιριακές τους υποδομές αλλά και την βιωσιμότητα της επένδυσής τους στην Ελλάδα.

    Προβλέπεται αυτοτελής κτιριακή υποδομή που θα φιλοξενεί το παράρτημα, η οποία θα περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τη στέγαση βιβλιοθηκών, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και εργαστηρίων, εφόσον προβλέπεται από το αντικείμενο σπουδών.

    Επιπλέον, προβλέπεται και η υποβολή πενταετούς οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας, η οποία θα έχει βεβαιωθεί από ελεγκτική εταιρεία. Το πανεπιστήμιο μαζί με τον φάκελο πρέπει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή ύψους 500.000 ευρώ για κάθε σχολή (στην περίπτωση του ελάχιστου αριθμού των 3 σχολών, το σύνολο είναι 1.500.000 ευρώ) και παράβολο ύψους 500.000 ευρώ για την χορήγηση άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης.

    Οποιοδήποτε ίδρυμα δεν έχει πιστοποιηθεί από την χώρα προέλευσής του αποκλείεται από την δυνατότητα ίδρυσης  παραρτήματος στη χώρα, ενώ όσα έχουν πιστοποίηση, θα πρέπει να περάσουν και από την διαδικασία πιστοποίησης της αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής στην Ελλάδα, της ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης), ώστε να πάρει το πράσινο φως.

    Ο κ. Πιερρακάκης έχει αναφερθεί και στον τρόπο εισαγωγής των υποψήφιων φοιτητών στα παραρτήματα. Τα κριτήρια εισαγωγής θα περιλαμβάνονται στον φάκελο που θα υποβάλλουν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα αποτελούν κριτήριο για την αδειοδότηση.

    Τα επόμενα βήματα

    Η ίδρυση ενός μη κρατικού μη κερδοσκοπικού παραρτήματος θα εξασφαλίζει ότι οι τίτλοι σπουδών θα είναι ισάξιοι με αυτών των δημοσίων πανεπιστημίων. Η ΕΘΑΑΕ εκτός από την εξέταση του φακέλου θα ενεργήσει και ως ελεγκτικός μηχανισμός για την εξασφάλιση της τήρησης των κριτηρίων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του και θα έχει δικαίωμα να ανακαλέσει την άδεια, εφόσον αυτά δεν πληρούνται. Σε περίπτωση ανάκλησης το πανεπιστήμιο έχει την ευθύνη, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι φοιτητές που είναι φοιτούν σε αυτό.

    Η αναγνώριση των πτυχίων που θα εκδίδουν τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων προβλέπεται να είναι αντίστοιχη με την αναγνώριση πτυχίων ξένων πανεπιστημίων, δηλαδή με προσκόμιση και αναγνώριση από τον αρμόδιο φορέα, τον ΔΟΑΤΑΠ.

    Για τον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη, τα οφέλη εκτός από κοινωνικά και εκπαιδευτικά είναι και οικονομικά, καθώς οι Έλληνες φοιτητές ξοδεύουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό περίπου 500 εκατ. ευρώ, χρήματα που, όπως σημειώνει, θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην οικονομία της Ελλάδας, εφόσον σπούδαζαν στον τόπο τους.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας σε πανεπιστήμια του εξωτερικού φοιτούν περίπου 40.000 Έλληνες, εκ των οποίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Παιδείας, οι περίπου 30.000 θα παρέμεναν στην Ελλάδα εφόσον είχαν την δυνατότητα να σπουδάσουν στη χώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Πάμε να λύσουμε έναν Γόρδιο Δεσμό και θα τον λύσουμε

    Αιχμή του δόρατος για την αλλαγή η μεταρρύθμιση Πιερρακάκη

    Εκπτώσεις στα εισιτήρια για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς την περίοδο των γιορτών



    ΣΧΟΛΙΑ