• Κοινωνία

    Μέχρι την Παρασκευή 13 Μαρτίου καλούνται να επιλέξουν τις εισφορές τους 1,44 εκατ. μη μισθωτοί


    Αύριο Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα για την επιλογή ασφαλιστικών εισφορών από 1,44 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για το 2020 στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr/epilego.

    Η επιλογή των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Οι μη μισθωτοί θα έχουν στη διάθεσή τους δυο εβδομάδες για να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική διαδικασία και να επιλέξουν εισφορά κύριας σύνταξης και κλάδου υγείας. Στη συνέχεια οι μη μισθωτοί θα έχουν ένα μήνα για να αποπληρώσουν τις εισφορές τους για το μήνα Ιανουάριο έως τις 20 Μαρτίου. Η επιλογή της εισφοράς θα είναι για όλους τους μήνες του 2020.

    Όπως έγραψε το «Mononews», η πλατφόρμα για την επιλογή εισφορών για τους κλάδους επικούρισης και πρόνοιας θα είναι διαθέσιμες από τον Ιούλιο. Οι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι για τους κλάδους αυτούς (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, βενζινοπώλες, αρτοποιοί) θα πληρώνουν με βάση το προηγούμενο σύστημα (6,5% επί του κατώτατου μισθού για επικούριση και 4% για εφάπαξ) το πρώτο 6μηνο του 2020 και οι επιλογές των κατηγοριών θα ανοίξουν γι αυτούς τους κλάδους τον ερχόμενο Ιούλιο.

    Όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα θα υπαχθούν στην ελάχιστη και υποχρεωτική κατηγορία. Η ελάχιστη κατηγορία είναι 220 ευρώ για τους ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και 121 ευρώ για τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ.

    Για την υποβολή της αίτησης οι ασφαλισμένοι χρειάζονται τους κλειδάριθμους του taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους. Η διαδικασία για την ηλεκτρονική επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες ως εξής :

    1. Είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.efka.gov.gr/epilego μέσω της αρχικής σελίδας του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr. Στην κεντρική σελίδα του Ενιαίου Φορέα θα τοποθετηθεί ειδικό μπάνερ το οποίο θα ανακατευθύνει στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή.
    2. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι επαγγελματίες και οι αγρότες θα βλέπουν αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες και το ποσό της σύνταξης στο οποίο καταλήγει κάθε επιλογή. Υπενθυμίζεται πως η επιλογή είναι ελεύθερη, ωστόσο «κοστίζει» αντίστοιχα στην προσδοκώμενη σύνταξη.
    3. Στο επόμενο βήμα και αφού ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος, οι επαγγελματίες και οι αγρότες θα μπαίνουν στην προσωποποιημένη αίτηση με τους κλειδάριθμους του συστήματος Taxisnet.
    4. Κατά την πάγια διαδικασία οι ασφαλισμένοι θα εξουσιοδοτούν τον εξυπηρετητή του ΕΦΚΑ να προσπελάσει τα στοιχεία τους που τηρούνται στην ΑΑΔΕ (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο).
    5. Στον επόμενο βήμα θα γίνεται πιθανότατα η τελευταία ταυτοποίηση του χρήστη με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ του.
    6. Ακολούθως οι ασφαλισμένοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής σε ασφαλιστική κατηγορία. Εκεί τα προσωπικά στοιχεία θα είναι προσυμπληρωμένα και οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν την κατηγορία στην οποία θέλουν να ενταχθούν για το 2020 ανάμεσα στις 6 νέες κατηγορίες.
    7. Στην ηλεκτρονική αίτηση οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν την εισφορά κλάδου κύριας σύνταξης και την αντίστοιχη εισφορά κλάδου υγείας.
    8.  Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν την αίτηση στον ΕΦΚΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ