• Κοινωνία

    Σχολεία: Ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου με τρία self test – Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος

    • NewsRoom
    Σχολεία: Ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου με τρία self test – Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος

    Νίκη Κεραμέως – Θάνος Πλεύρης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ενημέρωση πραγματοποίησαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

    «Η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ενεργοποιούνται.

    Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον σύνδεσμο ελληνικών κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές από το 10-15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περαστικά».

    «Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται», σημείωσε.

    Τα αυξημένα κρούσματα covid-19 υποχρεώνουν σε αλλαγή του πιστοποιητικού νόσησης σημείωσε ο υπουργός Υγείας , προσθέτοντας ότι με ΚΥΑ που θα εκδοθεί άμεσα, οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν την θετικότητα με PCR test.

    Προκειμένου για αναρρωτική άδεια από την εργασία αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται.

    Τέλος αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου για άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Έτσι, ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλή για όλα τα παιδιά και τους εργαζομένους.

    Οι τρεις αλλαγές για την επιστροφή στα σχολεία

    Τον λόγο πήρε η κ. Κεραμέως η οποία επεσήμανε την σημασία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, πρώτα από όλα για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, αλλά και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

    «Τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων μας. Έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές τους, με τους εκπαιδευτικούς τους», τόνισε η Ν. Κεραμέως.

    Στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο επικαιροποιήθηκε και επεκτείνεται.

    Το πρωτόκολλο προσαρμόστηκε στην ευρεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και έτσι μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν:

    • Ένα επιπλέον self test την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων (10-15 Ιανουαρίου 2022). Δηλαδή, συνολικά τρία self test την εβδομάδα τα οποία παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία.
    • Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται από σε δυο self test την εβδομάδα.
    • Σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού εντός της τάξης, φεύγουμε από τη λογική του σταυρού και θα γίνεται αυξημένος έλεγχος σε όλο το τμήμα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid test και ένα self test, συν τα δύο self test που κάνουν στάνταρ. Δηλαδή, πέντε τεστ συνολικά. Οι εμβολιασμένοι θα κάνουν τρία self test σε μία εβδομάδα, όπως και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

    Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αναστολή διενέργειας εκδρομών εξακολουθούν να ισχύουν.

    Δείτε την ενημέρωση:

    Διαβάστε επίσης:

    Μόσιαλος: Τα πρώτα δεδομένα για την παραλλαγή από το Καμερούν που ανιχνεύθηκε στη Γαλλία

    PCR τεστ: Πλαφόν στα €47 η τιμή τους



    ΣΧΟΛΙΑ