• Κοινωνία

    Πληγή που αιμορραγεί ο πλανήτης – Επίκεντρο οι ΗΠΑ, δραματικά μεγέθη σε Ευρώπη

    • NewsRoom


    Σαν σώμα που αιμορραγεί ασταμάτητα μοιάζει τον τελευταίο καιρό ο πλανήτης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, το μένος της οποίας δεν φαίνεται ακόμη να κάμπτεται.

    Με τα θύματα της πανδημίας ανά τον πλανήτη να ξεπερνούν πλέον τους 40 χιλ. ανθρώπους, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι παίρνουν την σκυτάλη του επίκεντρου της πανδημίας, καθώς τα πράγματα στην Ευρώπη δείχνουν σταδιακά να σταθεροποιούνται, την ώρα που οι ΗΠΑ γνωρίζουν μία πρωτόγνωρη κρίση.

    Νέο επίκεντρο οι ΗΠΑ

    Όπως παραδέχθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προετοιμαστούν για δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες, την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται δριμεία κριτική για την καθυστερημένη αντίδραση που επέδειξε σε ό,τι αφορά στην πανδημία.

    Μιλώντας με αριθμούς, οι ΗΠΑ μέσα στο τελευταίο 24ωρο θρήνησαν 865 ανθρώπινες ζωές, με τον απολογισμό των θυμάτων να ξεπερνά στο σύνολο τους 4.000. Η αυξητική πορεία των θανάτων κινείται με τρομακτικούς ρυθμούς, αν υπολογίσει κανείς ότι, μόλις μία ημέρα πριν, οι θάνατοι ήταν 565 και την προηγούμενη ημέρα ακόμη χαμηλότεροι.

    Έχοντας αυτά τα νούμερα, οι ΗΠΑ γίνονται το τρίτο κράτος του κόσμου που ξεπερνούν σε ανθρώπινες απώλειες την εστία του νέου κορονοϊού, την Κίνα, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

    Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί, παράλληλα, το γεγονός ότι, σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι, το σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες και μάσκες.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δέχεται αυξημένη πίεση τα τελευταία 24ωρα από αρκετούς κυβερνήτες Πολιτειών και κυρίως από την Νέα Υόρκη, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, για να εξασφαλίσει στο σύστημα Υγείας εξοπλισμό, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό. Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αρκέστηκε να σχολιάσει πως η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει εντός των επόμενων ημερών και, απευθυνόμενος προς τον κόσμο, ζήτησε να τηρούν τους κανόνες αποστασιοποίησης.

    Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι λίγα 24ωρα πριν, που οι ΗΠΑ δεν αντιμετώπιζαν αυτά τα μεγέθη του κορονοϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ κινούνταν σε εντελώς διαφορετική τροχιά, ανακοινώνοντας πως θα ζητήσει την άρση της καραντίνας και προβλέποντας πως ο κορονοϊός ήταν ζήτημα λόγων ημερών να εξαφανιστεί.

    Εξαιρετικά δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση και στην δική μας Ευρώπη, με την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο «βάρος» σε κρούσματα και θανάτους.

    Η διαπίστωση ότι παρατηρήθηκε μία μικρή μείωση των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται στην γειτονική Ιταλία (καθώς χθες τα νέα κρούσματα ήταν λίγο περισσότερα από 4 χιλ.) έφερε αισιοδοξία. Ωστόσο, 837 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα στους 12.428 ανθρώπους.

    Παρόμοιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην Ισπανία, με τα νέα κρούσματα να είναι χιλιάδες (7.967 για την ακρίβεια, 95.923 συνολικά). Παράλληλα, οι νεκροί του τελευταίου 24ωρου έφτασαν τους 748 ανθρώπους, με τα θύματα της Ισπανίας συνολικά να ανέρχονται σε 8.464 ασθενείς.

    Με την πανδημία να κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς και την χώρα να «είναι στα χαρακώματα με τον ιό», όπως σχολίασαν αξιωματούχοι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι εξώσεις σε ενοικιαστές, ενώ απαγόρευσε και την διακοπή ρεύματος ή νερού στα σπίτια που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τους πολίτες να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

    Κρίσιμη δείχνει να είναι η κατάσταση σε Γαλλία και Βρετανία. Στην Γαλλία μόνο χθες 499 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή, ενώ τα νέα κρούσματα που διαπιστώθηκαν ανήλθαν σε 7.578, με τα συνολικά κρούσματα να ξεπερνούν τις 52.000 περιπτώσεις.

    Στην Βρετανία, από την άλλη, η εξάπλωση του κορονοϊού μεταξύ των πολιτών παρουσιάζει πορεία ανάλογη με αυτή των ΗΠΑ, κάνοντας τα πράγματα εξαιρετικά ανησυχητικά και αποδεικνύοντας ότι η απόφαση των δύο ηγετών να μην αντιδράσουν άμεσα σε εκείνο που έβλεπαν να έρχεται ήταν εγκληματικά λανθασμένη.

    Οι πολίτες που άφησαν χθες την τελευταία τους πνοή στην Βρετανία έφτασαν τους 381, με το σύνολο να φτάνει πλέον τους 1.789 θανάτους. Παράλληλα, τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 25.150.

    Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα και στις Κάτω Χώρες. Οι νεκροί σε Βέλγιο και Ολλανδία αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς, με την πρώτη να χάνει επιπλέον 192 πολίτες και την δεύτερη άλλους 175. Το σύνολο των νεκρών στο Βέλγιο ανέρχεται σε 705 ανθρώπους, ενώ στην Ολλανδία στους 1.039 θανάτους αντίστοιχα.

    Έτσι, η Ολλανδία έγινε η όγδοη χώρα στον πλανήτη που έσπασε το φράγμα των 1.000 νεκρών από τον κορονοϊό.

    Στην Τουρκία, από την άλλη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλους 46 θανάτους. Βάσει των επίσημων στοιχείων, η γειτονική χώρα μετρά πλέον 214 θύματα και 13.500 κρούσματα, μετά τον τελευταίο απολογισμό.

    Η κατάσταση ανά τον κόσμο

    Σε ό,τι αφορά στην Αμερική, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχητικά μεγέθη έχουν παρουσιάσει και άλλα κράτη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Μεξικό ανακοίνωσε 121 νέα κρούσματα (1.215 σύνολο) και συνολικά 29 θανάτους, ενώ στο Ελ Σαλβαδόρ καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος.

    Στην Κίνα, που αποτέλεσε την εστία του νέου κορονοϊού, τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί σε ό,τι αφορά στα θύματα και τα κρούσματα. Το ίδιο ισχύει και για τη Νότιο Κορέα, όπου ανακοινώθηκαν 3 νέοι θάνατοι (165 σύνολο) και 101 κρούσματα (9.887). Στο Ιράν, ωστόσο, η κατάσταση δεν παρουσιάζεται καθόλου βελτιωμένη, αφού μόνο χθες άλλοι 141 άνθρωποι πέθαναν (2.898) και 3.110 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν.

    Και η Αφρική έχει μπει για τα καλά στην αρένα του κορονοϊού, με την Αίγυπτο να εξακολουθεί να μετρά νεκρούς. Όπως έγινε γνωστό, ακόμη πέντε άνθρωποι απεβίωσαν. Στην Σενεγάλη, ένα από τα θύματα ήταν ο παλιός πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μαρσέιγ στην Γαλλία, Παπέ Ντιούφ.

    Αυξημένη ανησυχία για τους θανάτους ανηλίκων

    Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει στον κόσμο τα περιστατικά θανάτου ανήλικων παιδιών, που νικήθηκαν από τον κορονοϊό, με την πλειονότητα αυτών να μην αντιμετώπιζε προηγουμένως κάποιο υποκείμενο νόσημα.

    Μετά τον θάνατο ενός 14χρονου στην Πορτογαλία, δύο ακόμη ανήλικα παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού. Πρόκειται για ένα 12χρονο κορίτσι από το Βέλγιο και ένα 13χρονο αγόρι από την Βρετανία. Το κορίτσι στο Βέλγιο είναι το νεότερο στην Ευρώπη που χάνει την ζωή του από τον θανατηφόρο ιό και οι εκτιμήσεις για το ότι ο κορονοϊός δεν κάνει ηλικιακές εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο.



    ΣΧΟΛΙΑ