• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Παράταση μέτρων στην Γερμανία -«Στις 12 Απριλίου θα ξέρουμε αν θα γίνουμε Ιταλία»

    Άνγκελα Μέρκελ


    Σε παράταση των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού σχεδιάζει να προχωρήσει η Γερμανία, προκειμένου να ελέγξει τη διασπορά του μικροβίου

    Όπως δήλωσε η επικεφαλής της καγκελαρίας της Άνγκελα Μέρκελ, Χέλγκε Μπράουν, τα περιοριστικά μέτρα στην Γερμανία δεν πρόκειται να χαλαρώσουν πριν τις 20 Απριλίου.

    Λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή των μέτρων σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης κι ενώ το ποσοστό θνησιμότητας στη Γερμανία από την Covid-19 παραμένει χαμηλό, η Χέλγκε Μπράουν διεμήνυσε, μέσω της εφημερίδας Der Tagesspiegel, ότι «δεν θα συζητήσουμε χαλάρωση [των περιοριστικών μέτρων] μέχρι τις 20 Απριλίου και, μέχρι τότε, θα παραμένουν σε ισχύ».

    Η ίδια πρόσθεσε, παράλληλα, ότι μετά το Πάσχα θα φανεί αν τα μέτρα έχουν αποδώσει. «Αν καταφέρουμε να μειώσουμε τον ρυθμό των μολύνσεων σε βαθμό που να χρειάζονται δέκα, δώδεκα ή και 14 μέρες για τον διπλασιασμό των κρουσμάτων, τότε θα ξέρουμε ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο», τόνισε.

    Σημειώνεται ότι, αυτή τη στιγμή, τα κρούσματα στην Γερμανία διπλασιάζονται σχεδόν ανά τρεις με πέντε ημέρες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 52.547, ενώ 389 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους λόγω της πανδημίας.

    Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.965, συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατά 64, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό. Το RKI επεσήμανε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα, καθώς δεν έχουν ληφθεί αναφορές από τα κρατίδια Βάδης-Βυτερμβέργης, Έσσης και Σάαρλαντ.

    Ακόμη και αν για ορισμένους έχουν χαλαρώσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, μέχρις ότου υπάρχει διαθέσιμο ένα εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, πρόσθεσε η Μπράουν.

    Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση Μέρκελ τάσσεται υπέρ της στρατηγικής που εφαρμόζεται στη Νότια Κορέα και περιλαμβάνει ένα μείγμα επιθετικής διενέργειας τεστ σε ευρείες ομάδες του πληθυσμού και ψηφιακή ανίχνευση των ατόμων με τα οποία ήλθαν σε επαφή οι φορείς, για να περιοριστεί η πανδημία, αναφέρει η εφημερίδα Die Welt.

    H Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται επίσης σε καραντίνα, κάλεσε προ ημερών το γερμανικό λαό να δείξει υπομονή με τα περιοριστικά μέτρα.

    «Στις 12 Απριλίου θα ξέρουμε αν θα γίνουμε Ιταλία»

    Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ, προειδοποίησε ότι η Γερμανία κινδυνεύει ακόμη να ζήσει καταστάσεις παρόμοιες με αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ο ίδιος εξηγεί, ωστόσο, ότι για την ώρα αυτό αποτελεί απλώς εικασία και επαναλαμβάνει ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε εάν τα περιοριστικά μέτρα έχουν αποτέλεσμα.

    «Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο το σύστημα υγείας να φθάσει τα όριά του», δηλώνει ο κ. Βίλερ σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι οι δυνατότητες του συστήματος είναι ανεπαρκείς, το εάν όμως θα φτάσουμε πραγματικά σε αυτό το σημείο, αποτελεί μόνο εικασία».

    Ταυτόχρονα, ο Γερμανός επιστήμονας δεν αποκλείει και το «καλό» σενάριο για την Γερμανία, τα νοσοκομεία να φθάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους το Πάσχα (12 Απριλίου), αλλά τα μέτρα που εφαρμόζονται να έχουν αποτέλεσμα και να δούμε εξομάλυνση της επιδημιολογικής καμπύλης.

    «Το Πάσχα θα γνωρίζουμε ποιο σενάριο θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε», καταλήγει ο κ. Βίλερ.



    ΣΧΟΛΙΑ