• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Παγκόσμιος πανικός, εκτός ελέγχου η εξάπλωση του ιού – Στους 638 οι νεκροί

    • NewsRoom


    Ημέρα ρεκόρ ήταν η σημερινή για τους θανάτους που καταγράφηκαν από τον φονικό κορονοϊό, που φαίνεται να έχει τεθεί εκτός ελέγχου – Δεν αποδίδει η έρευνα για τα φάρμακα

    Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το φονικό μικρόβιο του κορονοϊού, με τον πλανήτη να βρίσκεται πλέον σε πανικό, καθώς η εξάπλωση του ιού μοιάζει ανεξέλεγκτη. Στην Κίνα, την πηγή του νέου κινεζικού ιού, τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες, αφού το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί αυξήθηκαν κατά δεκάδες.

    Συνολικά, τα θύματα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο αγγίζουν τους 638 νεκρούς, ενώ χιλιάδες είναι και τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, με τα τελευταία στοιχεία να κάνουν λόγο για 31.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις από τις υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο.

    Γενικότερα, όπως όλα δείχνουν, τα θύματα και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, παρ’ ότι η καραντίνα εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κίνα έχει βοηθήσει στη μετρίαση της εξάπλωσης του φονικού ιού στον υπόλοιπο πλανήτη. Από την άλλη, ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης, τα οποία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατυμπάνιζε ότι είναι αρκετά για να ελέγξουν την κατάσταση, φαίνεται τελικά πως δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για να ανατρέψουν την «τρελή» πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Την ίδια ώρα, εξίσου μη ικανοποιητικές είναι και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τη δημιουργία φαρμάκου, που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του νέου κινεζικού ιού.

    Στην Κίνα, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, σε ό,τι αφορά στις περιοχές που εκδηλώθηκε αρχικά η επιδημία. Η επαρχία Χουμπέι, στην οποία βρίσκεται η πόλη Ουχάν, ανακοίνωσε άλλους 69 θανάτους σε ένα 24ωρο, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον ιό σε άλλες περιοχές της Κίνας, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες στον αριθμό ρεκόρ για μία ημέρα, 73.

    Αυτό σημαίνει ότι ο απολογισμός της επιδημίας αυξήθηκε ως χθες τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) σε τουλάχιστον 618 νεκρούς στην κεντρική αυτή επαρχία της Κίνας και σε τουλάχιστον 636 σε όλη την κινεζική επικράτεια, ενώ, συνολικά σε όλον τον κόσμο, υπάρχουν 638 θύματα. Η επαρχιακή επιτροπή υγείας της Χουμπέι κατέγραψε επίσης 2.447 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στην επαρχία είναι 22.112.

    Συνολικά, σε όλη την κινεζική επικράτεια καταγράφηκαν 3.143 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, γεγονός που αυξάνει σε 31.161 το σύνολο των κρουσμάτων. Εξ αυτών, «4.821 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», ενώ αντίθετα «1.540 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η παραδοχή των αρχών ότι σχεδόν 5.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, προδιαθέτει για ραγδαία αύξηση των θυμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον τελικό αριθμό των θυμάτων, μίας επιδημίας που εξελίσσεται σε μία από τις φονικότερες όλων των εποχών.

    Την ίδια ώρα ο πλανήτης έχει τεθεί σε παγκόσμιο συναγερμό, σε απελπισία φαίνεται να βρίσκονται οι επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα τις τελευταίες ημέρες, ανοιχτά της πόλης Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, καθώς έχει απαγορευτεί η απομάκρυνση των επιβατών από το πλοίο, έως ότου επιβεβαιωθεί ότι μπορούν να κατέβουν στην χώρα, χωρίς να μεταδώσουν τον ιό.

    Αρχικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο ήταν μόλις 3, ωστόσο σήμερα οι επιβάτες που έχουν μολυνθεί είναι δεκάδες. Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εντοπίστηκαν επιπλέον 41 κρούσματα του νέου κορονοϊού στο πλοίο, ανεβάζοντας τον αριθμό στη σχετική λίστα, στους 61.

    Η κατάσταση στο κρουαζιερόπλοιο δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί εντυπωσιακά τις επόμενες ημέρες. Τα συνεργεία ελέγχου στο πλοίο έχουν να εκτιμήσουν την κατάσταση εκατοντάδων ανθρώπων ακόμα, ενώ η παραμονή ακόμη και εκείνων που δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, σε έναν χώρο με τόσους αρρώστους, καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, πιθανόν στο σύνολο των επιβατών.

    Βρέθηκε ο ξενιστής του ιού

    Τελευταίο εύρημα αναφορικά με τον κορονοϊό είναι η επιστημονική μελέτη Κινέζων ερευνητών, που ανακοίνωσαν ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφόγος, γνωστός και ως παγκολίνος, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV, που ευθύνεται για τον θάνατο άνω των 600 ανθρώπων στην Κίνα. Πρόκειται για ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του.

    «Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας.

    Ο χάρτης εξάπλωσης του κορονοϊού

    Ταυτόχρονα, στην δημοσιότητα δόθηκε και ένας χάρτης, ο οποίος απεικονίζει την εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο, όπως αυτός παρουσιάζεται, βάσει των τελευταίων επίσημων ενημερώσεων από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

    Όπως αποτυπώνεται στον χάρτη, πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 260 κρούσματα μόλυνσης σε τριάντα χώρες και περιοχές.

    Δείτε τον πιο πρόσφατο χάρτη εξάπλωσης του νέου κορονοϊού:

    Βάσει των αριθμητικών στοιχείων που έχουν γίνει γνωστά, ισχύουν τα εξής:

    Κίνα

    Πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα. Ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, υπέκυψαν 638 εξ αυτών, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (618), οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

    Ένας άνθρωπος υπέκυψε στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί 22 κρούσματα. Πολλοί ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν. Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο. Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

    Ασία-Ειρηνικός

    Ανατολική Ασία

    Νότια Κορέα: 23 κρούσματα.

    Ιαπωνία: 86 κρούσματα, ανάμεσά τους 61 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας.

    Ταϊβάν: 13 κρούσματα.

    Νοτιοανατολική Ασία

    Καμπότζη: 1 κρούσμα.

    Μαλαισία: 14 κρούσματα.

    Φιλιππίνες: 3 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Ένας Kινέζος που καταγόταν από την Ουχάν υπέκυψε στη Μανίλα. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο που καταγράφηκε εκτός Κίνας.

    Σιγκαπούρη: 30 κρούσματα.

    Ταϊλάνδη: 25 κρούσματα.

    Βιετνάμ: 10 κρούσματα.

    Νότια Ασία

    Ινδία: 3 κρούσματα.

    Νεπάλ: 1 κρούσμα.

    Σρι Λάνκα: 1 κρούσμα.

    Αυστραλία: 14 κρούσματα.

    Αμερική

    Καναδάς: 5 κρούσματα, στα οποία προστίθενται δύο Καναδοί που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο που έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα.

    ΗΠΑ: 12 κρούσματα.

    Ευρώπη

    Ευρωπαϊκή Ένωση

    Γερμανία: 13 κρούσματα.

    Βέλγιο: 1 κρούσμα.

    Ισπανία: 1 κρούσμα.

    Φινλανδία: 1 κρούσμα.

    Γαλλία: 6 κρούσματα

    Ιταλία: 3 κρούσματα

    Σουηδία: 1 κρούσμα.

    Κράτη εκτός ΕΕ

    Ηνωμένο Βασίλειο: 3 κρούσματα.

    Ρωσία: 2 κρούσματα.

    Μέση Ανατολή

    Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 5 κρούσματα.



    ΣΧΟΛΙΑ