• Κοινωνία

    Κορονοϊός: 3,4 δισ. πολίτες σε καραντίνα – Προβληματισμός εν όψει του Πάσχα


    Εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον πλανήτη η «ξέφρενη» πορεία του κορονοϊού

    Η Ευρώπη δείχνει να πλησιάζει σιγά σιγά την κορύφωση της πανδημίας εντός των ορίων της, ενώ η Αμερική βλέπει το «θηρίο» του κορονοϊού να μεγαλώνει και να εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, παίρνοντας δραματικό μέγεθος.

    Δραματικές εκκλήσεις για αποφυγή των χώρων λατρείας εν όψει Πάσχα

    Και παρ, ότι όλοι πια δείχνουν να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν, προβληματισμό προκαλεί στις Αρχές η έλευση των αγίων ημερών του Πάσχα και του πώς σκοπεύει να συμπεριφερθεί ο κόσμος κατά τις ημέρες αυτές.

    Η Ευρώπη, που μετρά μέχρι στιγμής τα περισσότερα πλήγματα από τον κορονοϊό, ετοιμάζεται για το Καθολικό Πάσχα, την ώρα που ο απολογισμός της πανδημίας έχει πλησιάσει πλέον τους 38.000 θανάτους (τα ξημερώματα είχαν καταγραφεί 37.780 θάνατοι παγκοσμίως) και τα κρούσματα ξεπερνούν τις 780.000.

    Στην Ισπανία, την χώρα που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη μετά την Ιταλία, μετρώντας ήδη 7.716 θανάτους, παρατηρήθηκε ότι αρκετός κόσμος συγκεντρωνόταν στις εκκλησίες. Έτσι, με απόφαση της κυβέρνησης, απαγορεύθηκαν οι επιμνημόσυνες δεήσεις, περιορίζοντας τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε κηδείες αυστηρά στους 3.

    Την ίδια ώρα, πολλά κράτη προχωρούν στην λήψη μέτρων, απαγορεύοντας την προσέλευση πιστών στις εκκλησίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ορθόδοξη και βαθιά θρησκευόμενη Ρωσία με το πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να καλεί τους πολίτες να «πάρουν σοβαρά» τον περιορισμό που τους επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και να παραμείνουν στα σπίτια τους, κάτι που έκανε και ο Πατριάρχης Κύριλλος.

    «Η ισχυρή ρωσική ορθόδοξη εκκλησία έδωσε τη δυνατότητα στο ποίμνιό της να προσεύχεται σπίτι. Μπορείτε να σωθείτε χωρίς να προσέρχεστε στην εκκλησία», είπε χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον, το Βατικανό ενημέρωσε, προ ημερών, πως όλες οι Λειτουργίες του Πάσχα θα γίνουν χωρίς πιστούς.

    Υπενθυμίζεται ότι, συνολικά, περί τα 3,4 δισ. πολιτών παραμένουν σε καραντίνα λίγο πριν την έλευση του αγίου Πάσχα, με τις κυβερνήσεις των κρατών να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να κρατήσουν τους πολίτες τους μακριά από τις εκκλησίες και τους χώρους λατρείας.

    Σημειώνεται, άλλωστε, ότι αρκετές χώρες που γιορτάζουν το Καθολικό Πάσχα (12 Απριλίου) έχουν παρατείνει τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας ως εκείνη την ημέρα, ελπίζοντας πως οι πολίτες τους θα συμμορφωθούν και δεν θα επιχειρήσουν να φύγουν από τα αστικά κέντρα.

    Εξακολουθούν να σοκάρουν τα νούμερα στην Ευρώπη

    Όλα αυτά την ώρα που η Ευρώπη εξακολουθεί να θρηνεί θύματα του κορονοϊού με δραματικούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα καθημερινά δοκιμάζεται με όλο και περισσότερα κρούσματα, με τα συστήματα Υγείας να έχουν φτάσει στα όριά τους και τις προσευχές να ανακοπεί η πορεία της εξάπλωσης να γίνονται όλο και πιο δυνατές.

    Πάνω από 100 χιλιάδες τα κρούσματα στην Ιταλία

    Στην Ιταλία, την χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη, μετρώντας μέχρι τώρα 11.591 νεκρούς και 101.739 κρούσματα, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι μόνο χθες απεβίωσαν 812 ασθενείς.

    Ο υφυπουργός Υγείας της χώρας, Πιερπάολο Σιλέρι, ωστόσο, έδωσε μία σχετικά αισιόδοξη εκτίμηση, αναφέροντας πως αναμένει ότι η εξάπλωση του κορονοϊού θα φτάσει στην κορύφωσή της το πολύ σε 10 ημέρες.

    «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση σε επτά ως δέκα ημέρες, μετά, λογικά, θα δούμε μείωση της εξάπλωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας.

    Ραγδαία αύξηση θανάτων στην Ισπανία

    Το σκληρό της πρόσωπο δείχνει η πανδημία και στην Ισπανία, με την ραγδαία αύξηση των θανάτων να έχει σημάνει συναγερμό στην ισπανική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι μόνο χθες ανακοινώθηκε πως απεβίωσαν 913 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ για την χώρα, με το σύνολο των θυμάτων να έχει φτάσει πλέον τους 7.716.

    Με την Ευρώπη να μετρά πλέον περισσότερους από 25.000 νεκρούς, τα δύο τρίτα αυτών προέρχονται αποκλειστικά από την Ιταλία και την Ισπανία, δύο χώρες που δεν αντέδρασαν αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα η εξάπλωση της πανδημίας να πάρει τις τρομακτικές διαστάσεις που γνωρίζουμε σήμερα.

    Στα όριά του το σύστημα Υγείας της Γαλλίας

    Την ίδια ώρα, τους 3 χιλιάδες ξεπέρασαν και οι νεκροί στην Γαλλία. Μόνο το τελευταίο 24ωρο η Γαλλία κατέγραψε 418 νέους θανάτους, με το σύνολο των θυμάτων να φτάνει συγκεκριμένα στους 3.024. Παράλληλα, η χώρα έχει 44.550 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν πως έχουν φτάσει στα όριά τους, όπως και στην Ισπανία.

    Ακραία μέτρα στην Βρετανία

    Και στην Βρετανία, όμως, οι αριθμοί αυξήθηκαν σημαντικά. Άλλοι 180 άνθρωποι πέθαναν χθες, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να φτάνει στους 1.408 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην χώρα έχουν καταγραφεί, επιπλέον, περισσότερα από 20.000 κρούσματα (2.619 νέα κρούσματα), αριθμός που προέκυψε με μεγάλη ταχύτητα.

    Η κυβέρνηση, μάλιστα, προκειμένου να εμποδίσει σε κόσμο να πάει σε τουριστικά αξιοθέατα, δε διστάζει να πάρει ακραία μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η είδηση που έγινε γνωστή χθες ότι οι τοπικές Αρχές έριξαν μπογιά σε μία λίμνη όπου συγκεντρώνονται αρκετοί φαν του Instagram για μια φωτογραφία.

    Ανησυχητική αύξηση θανάτων στην Γερμανία

    Στην Γερμανία παρατηρήθηκε το τελευταίο 24ωρο μία μικρή αύξηση στον αριθμό των θανάτων. 104 πολίτες απεβίωσαν, με τον αριθμό να παραμένει, πάντως, χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, αφού φτάνει στα 645 θύματα. Ωστόσο, τα κρούσματα παραμένουν πολλά, με το σύνολό τους να φτάνει τους 66.885 ασθενείς.

    Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μικρότερες χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Βέλγιο, Ολλανδία και Ελβετία μετρούν δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα. Στην Ελβετία, 59 άνθρωποι απεβίωσαν το τελευταίο 24ωρο και 359 συνολικά, στο Βέλγιο 82 (513) και στην Ολλανδία 93 (864).

    Ταυτόχρονα, η Τουρκία έφτασε τους 168 νεκρούς και τα 10.827 κρούσματα. Στην Ουγγαρία, τέλος, η κυβέρνηση θέσπισε νόμο κορονοϊού, που προβλέπει ποινή φυλάκισης 5 ετών σε όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία.

    Ολέθρια η κατάσταση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

    Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα και στις ΗΠΑ, με τα μέτρα πλέον να είναι δρακόντεια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αστυνομία της χώρας συνέλαβε έναν πάστορα, ο οποίος έκανε Λειτουργία με εκατοντάδες πιστούς, παρά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

    Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε πλέον τις 3.000. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έγινε τα ξημερώματα (Ελλάδας), η χώρα μετρά 3.148 νεκρούς, με 565 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους μόνο το τελευταίο 24ωρο.

    Η επιδημία έχει σαρώσει την χώρα, με τη Νέα Υόρκη να μετρά τα μισά κρούσματα και το ένα τρίτο των θυμάτων. Η κατάσταση φέρεται να είναι εξίσου δραματική στην Καλιφόρνια, αλλά και σε άλλες Πολιτείες τα τελευταία 24ωρα, όπως το Ιλινόις, την Λουιζιάνα και το Μίσιγκαν, με το Σικάγο και το Ντιτρόιτ να παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

    Στην Φλόριντα, ο κυβερνήτης απαγόρευσε τον ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου Zaandam, που πλέει στην Καραϊβική Θάλασσα με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες ασθενείς σε περιορισμό, ενώ στη Νέα Υόρκη, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.200. Προκειμένου, μάλιστα, να καλυφθούν οι ανάγκες από το χάος που επικρατεί στα νοσοκομεία, στο Μανχάταν κατέπλευσε πλωτό στρατιωτικό νοσοκομείο.



    ΣΧΟΛΙΑ