• Κοινωνία

    Κοροναϊός: Στο έλεος της έξαρσης του ιού η ανθρωπότητα – Κλείνουν σύνορα, αποκλείονται περιοχές

    • NewsRoom


    Η ανθρωπότητα φαίνεται να παραδίνεται στον σαρωτικό κοροναϊό, αδυνατώντας να κάνει το παραμικρό για να τον σταματήσει

    Σαρωτικό φαίνεται να είναι το πέρασμα του νέου κοροναϊού COVID-19, που παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τα κρούσματα ανά τον κόσμο να αυξάνονται και τα σύνορα να κλείνουν, ως μία απέλπιδα προσπάθεια να ανακοπεί η ταχύτατη μετάδοση του μικροβίου.

    Ενδεικτικά σημειώνεται ότι δεκάδες νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε διάφορα κράτη του κόσμου, όπως η Νότια Κορέα, η Ιταλία και το Ιράν, ενώ στην Κίνα ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να κινείται σε υψηλούς ρυθμούς. Παράλληλα, οι χώρες στις οποίες ο κοροναϊός παρουσιάζει έξαρση φαίνεται να αντιμετωπίζουν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα αποκλεισμού, καθώς οι γειτονικές τους χώρες αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους, καθώς και να απαγορεύουν την έλευση επισκεπτών, ενώ μεγάλες περιοχές, με χιλιάδες κατοίκους, μπαίνουν σε καραντίνα.

    Οι ειδικοί φοβούνται ότι η κατάσταση της επιδημίας του νέου κοροναϊού σύντομα θα φτάσει σε κρίσιμο σημείο, την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά τον κόσμο φτάνουν τα 78.000.

    Κρίσιμη η κατάσταση στην Ιταλία

    Νέο πεδίο ανησυχίας αποτελεί η Ιταλία, όπου ο κοροναϊός φαίνεται να παρουσιάζει έξαρση, ενώ η χώρα θρηνεί ήδη τους πρώτους νεκρούς της από τον ιό. Μάλιστα, 11 πόλεις στην βόρεια Ιταλία, 10 στην περιοχή Lombardy και η μία στο γειτονικό Veneto, με 50 χιλ. ανθρώπους συνολικά βρίσκονται σε καραντίνα από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Μάλιστα, οι ιταλικές αρχές έχουν πάρει την κατάσταση αυτή τόσο σοβαρά, ώστε οι αστυνομικοί κάνουν διαρκώς περιπολίες στους δρόμους, επιβάλλοντας πρόστιμα, όποτε ο περιορισμός παραβιάζεται.

    Την Κυριακή, επιπροσθέτως, η γειτονική χώρα ανακοίνωσε τον τρίτο νεκρό της από τον νέο κοροναϊό. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα από τη μικρή πόλη Crema της περιοχής Lombardy. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο είχε καταλήξει μία 77χρονη και την Παρασκευή ένας 78χρονος.Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ζήτησε από τους πολίτες να μην καταληφθούν από πανικό και να ακολουθούν τις οδηγίες των κέντρων.

    Φοβούμενο τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Ιταλία, νουθετώντας τους Γερμανούς που επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία, να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

    Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονταν στην Ιταλία και ειδικά σε περιοχές που πλήττονται από την επιδημία ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε εκεί πρόσφατα, να επικοινωνήσουν με γιατρό. Για τον σκοπό αυτό, έχει τεθεί σε λειτουργία και ειδική τηλεφωνική γραμμή.

    Την ίδια ώρα, στον Ιράν έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια σε 14 επαρχίες ως «προληπτικό μέτρο».

    Συναγερμός στην Νότιο Κορέα

    Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στην Νότιο Κορέα, με τον πρόεδρο της χώρας, Moon Jae-in να ανακοινώνει χθες, Κυριακή ότι αναφέρθηκαν άλλες 161 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 2 ακόμα θάνατοι, ανεβάζοντας στους 763 τους ασθενείς και στους 7 εκείνους που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Τα δύο νέα θύματα σχετίζονταν με το νοσοκομείο Τσεονγκντό, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα και βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από την Ντεγκού, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη εστία μόλυνσης στη Νότια Κορέα.

    Παράλληλα,  ο ίδιος αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα εξαιτίας του ιού στο ύψιστο. Εξάλλου η κυβέρνηση παρέτεινε για μία εβδομάδα το κλείσιμο των σχολείων και σκοπεύει να ενισχύσει την παρακολούθηση των ατόμων που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

    Σημειώνεται ότι η Νότια Κορέα είναι η σημαντικότερη εστία της επιδημίας του νέου κοροναϊού εκτός Κίνας. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ξεπερνά πλέον αυτόν στο κρουαζιερόπλοιο Princess Diamond, το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

    Η Νότια Κορέα κατέγραψε ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με περισσότερα από 700 νέα μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον covid-19 έχουν σχέση με την «Εκκλησία Σιντσεόνζι του Ιησού» στην πόλη Ντεγκού. Σήμερα, τα 129 από τα 161 νέα κρούσματα αφορούν ανθρώπους από την αίρεση αυτή, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

    Επιπλέον, η επιδημία ανάγκασε τον όμιλο Samsung Electronics να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου του στο Γκούμι, 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σεούλ, για το Σαββατοκύριακο, καθώς ένας εργαζόμενος σε αυτό βρέθηκε θετικός στον ιό. Πλέον, οι 1.500 εργαζόμενοι σε αυτό έχουν τεθεί σε καραντίνα, αν και η εταιρεία επεσήμανε ότι το εργοστάσιο πλέον επαναλειτουργεί.

    Εξάλλου, 6 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Hyundai Motor στην πόλη Ουλσάν επίσης βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους, με τέσσερις εξ αυτών να συνδέονται με την «Εκκλησία Σιντσεόνζι του Ιησού», βασική εστία μόλυνσης στη Νότια Κορέα. Μία 61χρονη γυναίκα, η οποία αγνοούσε ότι είναι φορέας του covid-19, μετέδωσε τον ιό σε δεκάδες ανθρώπους που συμμετείχαν σε τελετή.

    Ο δήμαρχος της Ντεγκού, όπου βρίσκεται η εκκλησία και η οποία μετρά 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, επεσήμανε ότι το 85% των 292 κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στην πόλη συνδέονται με τη χριστιανική αυτή αίρεση. Οι αρχές εξήγησαν ότι περίπου 9.300 μέλη της Εκκλησίας αυτής έχουν τεθεί σε καραντίνα και πρέπει να μείνουν σπίτι τους. Σήμερα, εξάλλου, ο Moon Jae-in δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρτισης επιπλέον προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.

    Βελτιωμένη η εικόνα στην Κίνα

    Στον πυρήνα της επιδημίας, την Κίνα, ανακοινώθηκαν 150 επιπλέον θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στη μεγάλη χώρα της Ασίας στους 2.592, καθώς και 409 νέα κρούσματα, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

    Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, τα μέτρα στην Ουχάν, την περιοχή όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, χαλαρώνουν. Πιο συγκεκριμένα, οι μόνιμοι κάτοικοι της Ουχάν που είναι καλά στην υγεία τους θα μπορούν, υπό όρους, να λαμβάνουν άδεια να την εγκαταλείψουν. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος της κινεζικής μητρόπολης που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19.

    Πρόκειται για το πρώτο μέτρο χαλάρωσης της καραντίνας, στην οποία τέθηκε η μητρόπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων από την 23η Ιανουαρίου, πέραν της απομάκρυνσης με μισθωμένα αεροσκάφη εκατοντάδων πολιτών ξένων κρατών. Σύμφωνα με τον δήμο, οι μη κάτοικοι θα μπορούν να εγκαταλείψουν την Ουχάν εάν δεν έχουν συμπτώματα της ασθένειας και δεν έχουν έλθει σε επαφή με φορείς του κοροναϊού.

    Μόνιμοι κάτοικοι που έχουν ιδιαίτερο λόγο να φύγουν, εάν για παράδειγμα χρειάζονται ιατρική θεραπεία που δεν σχετίζεται με την επιδημία, θα μπορούν επίσης να λάβουν άδεια να το κάνουν, όπως επίσης και μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εστάλη στην Ουχάν για να συμμετάσχει στον αγώνα εναντίον του κοροναϊού.

    Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν την άδεια των αρχών και οι αποχωρήσεις θα πρέπει να γίνονται κατανεμημένα.

    Καθώς οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις συνεχίζουν να μην έχουν ακόμη αποκατασταθεί στην Ουχάν, ο δήμος διευκρίνισε ότι μόνο δύο άνθρωποι θα μπορούν να φεύγουν οδικώς, ο ένας εκ των οποίων θα είναι ο/η οδηγός του αυτοκινήτου. Όταν φθάνουν στους προορισμούς τους, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να δηλώνουν την άφιξή τους στις τοπικές αρχές και να παρακολουθούν την κατάστασή τους για 14 ημέρες.

    Ορισμένοι δήμοι, όπως αυτός του Πεκίνου, επιβάλλουν καραντίνα 14 ημερών στο ξενοδοχείο ή κατ’ οίκον στους ανθρώπους που φθάνουν στην κινεζική πρωτεύουσα από άλλες περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι στην Ουχάν και στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας είναι πρωτεύουσα, καταγράφονται τα περισσότερα από τα 77.00 κρούσματα της ασθένειες στην ηπειρωτική Κίνα, ανάμεσά τους περίπου 2.600 θανατηφόρα.

    Τα πρώτα κρούσματα σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ

    Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Μανάμα, το πρώτο κρούσμα κοροναϊου είναι υπήκοος Μπαχρέιν που επέστρεψε στη χώρα από το Ιράν. Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι —ανάμεσά τους και ένας υπήκοος Σαουδικής Αραβίας— που επέστρεψαν στο μικρό κράτος από το Ιράν επαληθεύτηκε επίσης πως έχουν μολυνθεί από τον COVID-19.

    Το KUNA ανέφερε ότι τα τρία κρούσματα επαληθεύτηκαν μεταξύ των 700 ανθρώπων οι οποίοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την ιρανική Μασχάντ την περασμένη εβδομάδα.

    Προβληματισμό προκάλεσε η δήλωση του Paul Hunter, καθηγητή της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, που επανέλαβε ότι ο χρόνος για την αναχαίτιση της ασθένειας τελείωσε.

    «Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έχει μιλήσει πρόσφατα για τη μείωση του παράθυρου ευκαιρίας για τον έλεγχο της τρέχουσας επιδημίας. Το σημείο καμπής μετά το οποίο οι δυνατότητές μας να αποτρέψουμε την εμφάνιση μιας παγκόσμιας πανδημίας, φαίνεται πολύ πιο κοντά μετά τις τελευταίες 24 ώρες».

    Σε δημοσίευμα της Guardian αναφέρεται πως o Hunter δήλωσε ότι, ενώ οι περιπτώσεις μειώνονταν στην Κίνα, όπου άρχισε η εκδήλωση του ιού, το Σαββατοκύριακο διαπιστώθηκαν εξαιρετικά εξελισσόμενα κρούσματα αλλού. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Νότια Κορέα ήταν μέχρι στιγμής άνευ προηγουμένου στην πορεία της επιδημίας. «Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Ιταλία αποτελεί μεγάλη ανησυχία για την Ευρώπη και μπορούμε να αναμένουμε ότι θα εντοπιστούν αρκετά περισσότερα περιστατικά τις επόμενες μέρες», συμπλήρωσε ο Hunter.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, ο Hunter υποστήριξε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή στην παρούσα φάση θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή. Ο Δρ. Robin Thompson, ερευνητής της Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επεσήμανε ότι οι αριθμοί των περιπτώσεων στην Ιταλία διπλασιάστηκαν μεταξύ της Παρασκευής και του Σαββάτου.

    «Αυτό είναι ένα σημαντικό στάδιο της επιδημίας του κοροναϊού», είπε. «Η ταχεία απομόνωση των ήπιων περιπτώσεων στις πληγείσες περιοχές είναι σημαντική για την πρόληψη της ουσιαστικής μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία».

    Σήμα συναγερμού έχει εκπέμψει την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19, με τους ειδικούς επιστήμονες να βρίσκονται σε επιφυλακή. Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους εξέπεμψε σήμα κινδύνου την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε ένα στάδιο που είναι δυνατή η ανάσχεση της επιδημίας. Αλλά το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει».

    Αιτία, όπως είπε ο ίδιος, είναι ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα «χωρίς επιδημιολογική σχέση, όπως προηγούμενο ταξίδι ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα».

    Ο καθηγητής Ντέβι Σριντάρ, υπεύθυνος του προγράμματος Υγειονομικής Διαχείρισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφορικά με το ζήτημα: «Η επιδημία του Covid-19 γνώρισε σοβαρή καμπή τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του πρέπει τώρα να σκεφτούν να περάσουν σε μία στρατηγική ανάσχεσης σε μία στρατηγική ύφεσης, δηλαδή του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από την συνέχιση της διάδοσης».

    Παράλληλα, πολλοί είναι οι καθηγητές που προειδοποιούν ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία και την Νότια Κορέα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο».

    Η γιατρός Νάταλι ΜακΝτέρμοτ, του King’s College του Λονδίνου, επισημαίνει επίσης τις «πολύ ανησυχητικές» εξελίξεις, κυρίως την δυσκολία εντοπισμού ενός ατόμου που αποτελεί κάθε φορά την πηγή των πρόσφατων εστιών της επιδημίας.

    «Αυτό αφήνει ανοικτή την υπόθεση μετάδοσης μέσω συμπτωματικού ατόμου ή με ελαφριά συμπτώματα», λέει η γιατρός, που θεωρεί «επιτακτικό και οι άλλες χώρες να λάβουν υπ΄όψιν τους αυτές τις καταστάσεις, να ενισχύσουν την εποπτεία των ατόμων που προέρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε όχι» και να φροντίσουν για τον περιορισμό των εστιών μόλυνσης.

    «Πιστεύω ότι πρόκειται για μία νέα φάση» στην διάδοση του Covid-19, εξηγεί ο Ερικ Ντ’Ορτέντσιο, επιδημιολόγος του Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) της Γαλλίας. Ο επιστήμονας επισημαίνει επίσης την εμφάνιση στις νεοπληγείσες χώρες «αλυσίδων διάδοσης μέσω μη εντοπισμένων κρουσμάτων», αν και αμβλύνει τον ρόλο των ασυμπτωματικών ξενιστών, εν αναμονή συγκεκριμένων δεδομένων για το θέμα. «Πρέπει να υπάρξει αυξημένη επιφυλακή, πρέπει οι αρχές να ενισχύσουν την εποπτεία», είτε πρόκειται για αυτόχθονες εστίες είτε για εισαγωγή από άλλες εστίες της επιδημίας.



    ΣΧΟΛΙΑ