Κοινωνία

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Νέα τεχνολογία θα επιτρέπει στα κινητά να εντοπίζουν τον ιό

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής στο ΜΙΤ


Στοιχεία για την νέα τεχνολογία, που θα επιτρέπει στα κινητά τηλέφωνα να εντοπίζουν την πιθανή έκθεσή μας στον ιό, έδωσε ο Έλληνας καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Όπως εξήγησε ο κ. Δασκαλάκης, μιλώντας στο podcast – Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη, η νέα τεχνολογία που θα εισαχθεί στα κινητά, θα επιτρέπει στις συσκευές να «καταγράφουν» κρυπτογραφικά τις συναντήσεις μας και στην συνέχεια να «ενημερώνουν» αν κάποιος που είχαμε επαφή έχει συμπτώματα του νέου ιού.

Στόχος των νέων αυτών τεχνολογιών, όπως εξήγησε ο Έλληνας καθηγητής, είναι να διευκολυνθεί η επιβολή μέτρων καραντίνας, η παρακολούθηση της προόδου της νόσου ή η ενημέρωση των πολιτών για πιθανή τους έκθεση σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Δασκαλάκη, στην μάχη που δίνεται από το μέτωπο της τεχνολογίας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου ιού, θα χρησιμοποιηθούν και τα όπλα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και ειδικά οι εφαρμογές στα κινητά μας τηλέφωνα, τα οποία θα «καταγράφουν» κρυπτογραφικά τις συναντήσεις μας και στην συνέχεια θα μας «ενημερώνουν» αν κάποιος που είχαμε επαφή έχει συμπτώματα ιού.

Παρά ταύτα, ο Έλληνας καθηγητής του ΜΙΤ υπογράμμισε ότι υφίστανται και ζητήματα βιοηθικής και παράλληλα έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου και για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, μια επιδημία των fake news, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπων.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Δασκαλάκης «συζητείται έντονα το θέμα εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα, που θα κρατούν μια βάση δεδομένων, σχετικά με ανθρώπους με τους οποίους ήρθαμε σε στενή επαφή τον τελευταίο μήνα και, εάν εκείνος αργότερα βρεθεί θετικός στον ιό, θα ενημερώνονται όλες οι επαφές του. Εγώ δεν θα είμαι εγώ, θα είμαι ένα κρυπτογραφικό κλειδί που θα αντιπροσωπεύει εμένα και θα το ξέρω μόνο εγώ. Επίσης, οι άνθρωποι τους οποίους συνάντησα θα είναι αλλά κρυπτογραφικά κλειδιά, οπότε στα μάτια κάποιου που προσπαθεί να παρακολουθήσει όλη αυτή τη διαδικασία, θα βλέπει ότι διάφορα κρυπτογραφικά κλειδιά βρέθηκαν κοντά σε αλλά κρυπτογραφικά κλειδιά,χωρίς να μπορεί να προσωποποιήσει το σε ποιον αυτά αναφέρονται. Ωστόσο, πίσω από αυτό θα υπάρχει μια βάση. Την οποία βάση, αν δεν είναι καλά σχεδιασμένη, μπορεί ας πούμε η CIA ή οποιοσδήποτε άλλος να μπορεί να την χρησιμοποιήσει».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που, στα μέσα Μαρτίου, υπερασπίσθηκε με πάθος από την Αμερική, όπου βρίσκεται, την ανάγκη να μείνουμε όλοι σπίτι. Σήμερα, όμως, εκφράζει τον φόβο του ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί αρκετά στον κοινωνικό ιστό και δεν έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης, πράγμα που σημαίνει ότι, αν αρχίσουμε να ανοίγουμε σιγά-σιγά, θα υπάρξουν και αλλά κύματα, ειδικά από Σεπτέμβριο.ΣΧΟΛΙΑ