• Κοινωνία

    «Κόκκινος συναγερμός» στο Πεντάγωνο: Ποιοι έχουν μπει στο στόχαστρο για τον χαμένο οπλισμό στη Λέρο

    • NewsRoom


    Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι  έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό του χαμένου πολεμικού υλικού από τη ναυτική βάση στη Λέρο, που σήμανε «κόκκινο συναγερμό» στο Πεντάγωνο.

    Η υπόθεση αξιολογείται ως πολύ σοβαρή, με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εκφράζουν φόβους για προσπάθεια τροφοδοσίας ενόπλων οργανώσεων με όπλα και εκρηκτικά ή υπόθεση λαθρεμπορίας οπλισμού. Την ίδια ώρα, έρχονται στην επιφάνεια οι «τρύπες» στη φύλαξη και αποθήκευση στρατιωτικού υλικού.

    Από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν και διαπιστώθηκε η απώλεια του στρατιωτικού υλικού, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αλλά και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σήμανε συναγερμός. Μάλιστα, όσο περνούσαν οι ώρες, η υπόθεση άρχισε να έχει άρωμα τρομοκρατίας καθώς – όπως γίνεται παγίως σε περιπτώσεις απώλειας όπλων – ζητήθηκε η συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και σε όλους στο «Πεντάγωνο» ξύπνησαν μνήμες από τη μεγάλη κλοπή στο Συκούριο της Λάρισας από τη 17 Νοέμβρη το 1989.

    Ενας τακτικός έλεγχος του υλικού, προχθές το απόγευμα, ήταν αυτός που αποκάλυψε ότι από τις αποθήκες της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) του Πολεμικού Ναυτικού έλειπε μεγάλο μέρος οπλισμού, στρατιωτικού υλικού και πυρομαχικών. Η ενημέρωση που έκανε στο ΓΕΝ ο αξιωματικός ο οποίος διαπίστωσε την κλοπή ήταν άμεση. Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη στρατιωτική εγκατάσταση βρίσκεται σε μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της επικράτειας για την άμυνα και την ασφάλεια, στην ακριτική Λέρο, που βρίσκεται μία ανάσα από την Τουρκία.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η υπόθεση αξιολογήθηκε από τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ως πολύ σοβαρή – όπως συμβαίνει άλλωστε με κάθε απώλεια οπλισμού ή στρατιωτικού υλικού – και άμεσα ξεκίνησαν έρευνες. Αυτό φανερώνει εξάλλου και η εσπευσμένη ανακοίνωση του ΓΕΝ που έγινε μόλις λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Το ΓΕΝ σημείωνε «πως τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια γενόμενων ελέγχων, διαπιστώθηκε ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ). Του περιστατικού έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές, ενώ έχει διαταχθεί προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό».

    Χαρακτηριστικό είναι δε ότι το Πολεμικό Ναυτικό απέφευγε για ευνόητους λόγους να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος του οπλισμού και του υλικού που είχε κλαπεί, με δεδομένο ότι πρόκειται για όπλα και υλικά που δεν χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά για αυστηρά επιχειρησιακούς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες λείπουν:

    Δύο φορητά αντιαρματικά που χρησιμοποιούνται από κομάντος
    Οπλοβομβίδες που προσαρμόζονται σε φορητό οπλισμό
    Χειροβομβίδες και πυρομαχικά για αυτόματα όπλα
    Βραδύκαυστο φιτίλι για χρήση σε συνδεσμολογία σε εκρηκτικά
    Υπόνοιες για «δάκτυλο» εκ των έσω

    Από χθες το πρωί κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, του Εγκληματολογικού της Αστυνομίας και βέβαια οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού έχουν κάνει φύλλο και φτερό τη μονάδα της Λέρου, εξετάζοντας καρέ-καρέ το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της αποθήκης.



    ΣΧΟΛΙΑ