• Κοινωνία

    Κλοπή οπλισμού στη Λέρο: Προς αρχειοθέτηση η υπόθεση – Επέστρεψε το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ (video)

    • NewsRoom


    Διευρύνεται, όπως όλα δείχνουν, ο κύκλος ερευνών γύρω από την κλοπή του στρατιωτικού υλικού στη Λέρο, αφού παρά τα όσα είχαν γίνει γνωστά στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και ενώ υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για το τι ακριβώς συνέβαινε, υπήρχε διαφοροποίηση μεταξύ των διαρροών από την πλευρά του στρατού και την πλευρά της αστυνομίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η Αντιτρομοκρατική ολοκλήρωσε το δικό της σκέλος ερευνών.

    Η Αντιτρομοκρατική διαπίστωσε μέσω της έρευνάς της, ότι πρώτον δεν υπήρχε διάρρηξη και δεύτερον ότι τα όπλα δεν προκύπτει να έχουν καταλήξει σε άτομα που ενδιαφέρουν την συγκεκριμένη διωκτική Αρχή.

    Πλέον, είναι καθαρά εσωτερικό ζήτημα της στρατιωτικής δικαιοσύνης και ελλείψει ντοκουμέντων δύσκολα αναμένεται να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες πέρα της πλημμελούς φύλαξης του οπλισμού, κάτι για το οποίο ουσιαστικά υπάρχει ομολογία από την κατάθεση του προηγούμενου αποθηκάριου.

    Ωστόσο, στην κατάθεσή του, ο προκάτοχός του αρνήθηκε όσα του αποδίδει ο συνάδελφός του και παραμένει άγνωστο αν και ποιοι είναι τα δύο στελέχη της ΟΥΚ που φέρονται να εισήλθαν στην αποθήκη μαζί του.

    Πλέον, η στρατιωτική δικαιοσύνη καλείται να ανακαλύψει τα συγκεκριμένα στελέχη και αν προκύψει από άλλες καταθέσεις ή ντοκουμέντα η εμπλοκή τους και μάλιστα η ενοχή τους για παραλαβή οπλισμού για μη στρατιωτικές δραστηριότητες, τότε να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες.

    Διευρύνεται ο «κύκλος» υπόπτων

    Για την αρπαγή του στρατιωτικού εξοπλισμού, από το Πολεμικό Ναυτικό έχει δημιουργηθεί ένας κύκλος 8 – 10 υπόπτων ανδρών των ΟΥΚ και διαχειριστών των αποθηκών που είχαν μπει το τελευταίο δωδεκάμηνο στον χώρο απ’ όπου «πέταξε» το υλικό. Από αυτούς τρεις συγκεντρώνουν τις περισσότερες υπόνοιες.

    Όμως, οι Αρχές αναζητούν τεκμήρια για να βρεθεί ποιος πήρε τα όπλα, ενώ εξετάζεται η περίπτωση τα αντιαρματικά LAW μιας χρήσης, οι ρουκέτες κτλ, που εκλάπησαν να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από στελέχη του Ναυτικού σε «ιδιωτικές» ασκήσεις και βολές σε κάποια βραχονησίδα κλπ.

    Αρχικά, έχουν εντοπισθεί διοικητικού τύπου ευθύνες για την ανεξέλεγκτη είσοδο στρατιωτικών στην αποθήκη, χωρίς να τηρούνται οι δικλίδες ασφαλείας. Ακόμη προέκυψε ότι, ενώ δινόταν πολεμικό υλικό για ασκήσεις, δεν καταγραφόταν ποιος ήταν ο παραλήπτης και υπήρχε αναγραφή μόνο του παραδοθέντος επισήμως οπλισμού.

    Κι έτσι έχουν παρουσιαστεί δυσχέρειες στην ανεύρεση αποδεικτικών στοιχείων και τον καταλογισμό ευθυνών στον στρατιωτικό, ίσως και τον συνεργό του, που έκλεψαν το υλικό.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, o αξιωματικός που φέρεται να έχει ομολογήσει, αποκάλυψε στις Αρχές ποια είναι τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, έχοντας δώσει μάλιστα και τα ονόματα δύο βατραχανθρώπων.

    Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανοίγει κι άλλο και στο μικροσκόπιο μπαίνουν και άλλα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Περισσότερα στοιχεία αναμένονται και από τις έρευνες που διενεργούνται στα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκομένων.

    Πάντως, οι Αρχές  σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha πιστεύουν ότι το υλικό πιθανώς διακινήθηκε σε ανθρώπους της νύχτας και όχι σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό φαίνεται να προκύπτει από τα είδη και την ποσότητα των πυρομαχικών που εκλάπησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ