• Κοινωνία

    Λέρος: Πληροφορίες για ομολογία ενός εκ των δραστών – Πώς εμπλέκονται άνθρωποι της νύχτας (video)

    • NewsRoom


    Προς εξιχνίαση βαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση κλοπής στρατιωτικού οπλισμού (πυρομαχικών) από τη Λέρο.

    Ωστόσο, ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού κρατά χαμηλά τους τόνους, γνωστοποιώντας ότι οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Επίσης, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι «υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία. Το οριστικό αποτέλεσμά της αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας».

    Κατ’ άλλες πληροφορίες, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατάφερε να εντοπίσει και έχει στη διάθεση της τρία άτομα που φαίνεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Πρόκειται για έναν αποθηκάριο, υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού που πήρε μετάθεση από την Λέρο σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και δύο άτομα της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, οι οποίοι έχουν αποστρατευθεί. Οι τρεις φερόμενοι δράστες έχουν μεταφερθεί ήδη στο νησί της Λέρου και ανακρίνονται από τις Αρχές, με τον υπαξιωματικό να έχει ομολογήσει την πράξη του.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες στη Λέρο έχουν ολοκληρωθεί και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην Αθήνα, με τους αρμόδιους να έχουν στραφεί σε σπίτια στα οποία δεν αποκλείεται να υπάρχουν ευρήματα που θα σχετίζονται με την υπόθεση της κλοπής στη ναυτική βάση.

    Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, σύμφωνα με τον Alpha, εξετάζουν το ενδεχόμενο οι τρεις φερόμενοι κλέφτες να έχουν επαφές με κυκλώματα της νύχτας, στα οποία ενδεχομένως να παρέδωσαν το στρατιωτικό υλικό.

    Πώς εντοπίστηκαν οι δράστες 

    Εξ αρχής ο στρατός και οι αρχές γνώριζαν πως η αποθήκη από την οποία λείπουν τα πυρομαχικά διαθέτει τρεις κλειδαριές, αφού, όπως λένε οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, τα κλειδιά τα έχουν ο διοικητής της βάσης, ο αξιωματικός ασφαλείας ή ο αποθηκάριος.

    Η πρόσβαση στον χώρο του οπλισμού είναι ιδιαίτερη δύσκολη για κάποιον που δεν ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και πλέον σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει η τεχνολογία.

    Η πρόσβαση ελέγχεται από κάμερες και αισθητήρες, κάτι που είχαν ξεκινήσει από μέρες να ερευνούν οι Αρχές.

    Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που ενίσχυσε το σενάριο να έχει γίνει από μέσα η κλοπή του πολεμικού υλικού είναι ότι η αποθήκη δεν έφερε ίχνη παραβίασης.

    «Όπου υπάρχουν τέτοιου είδους πυρομαχικά και οπλισμός, υπάρχουν κάμερες που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Συνεπώς, για να προβεί κάποιος σε μια τέτοια ενέργεια, ο οποίος δεν γνωρίζει τι γίνεται, πρέπει να έχει πληροφόρηση εκ των έσω», είπε χαρακτηριστικά ο αντιστράτηγος Λ. Τζούμης,

    Πού στράφηκαν οι έρευνες 

    Σημειώνεται πως πριν καταλήξουν οι αρμόδιοι στα τρία συγκεκριμένα άτομα που πλέον είναι και οι βασικοί ύποπτοι για την κλοπή του στρατιωτικού υλικού, εξετάστηκαν όλες οι κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους 12 μήνες κατά τους οποίους φαίνεται ότι αφαιρέθηκε ο οπλισμός.

    Εξετάστηκαν επίσης οι «αφίξεις» που καταγράφηκαν στο νησί τα τελευταία χρόνια, καθώς το ενδεχόμενο να εμπλέκεται πρόσωπο από ξένη χώρα.

    Επίσης ελέγχθηκαν πλήρως τα αρχεία καταγραφών και απογραφών των οπλικών συστημάτων.

    Ελέγχθηκε όλο το προσωπικό της βάσης κατ’ εντολή των αρμοδίων και επέστρεψαν όλοι όσοι τυχόν έλειπαν. Μάλιστα υπήρξε και έλεγχος ακόμη και όσων υπηρέτησαν εκεί στο παρελθόν.

    Η Ανακοίνωση του ΓΕΝ: 

    Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού γνωρίζεται ότι οι έρευνες αναφορικά με την υπόθεση της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές αρχές, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

    Υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία.

    Το οριστικό αποτέλεσμά της, αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

    Δείτε το βίντεο 



    ΣΧΟΛΙΑ