• Κοινωνία

    Κλειστά παραμένουν τα σύνορα Αυστρίας-Ιταλίας

    Αυστρία


    Η Αυστρία διατηρεί προς το παρόν τα σύνορά της με την Ιταλία κλειστά, πράγμα που ενοχλεί την κυβέρνηση της Ρώμης. Ένα ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων υπάρχει προς το παρόν μόνο προς “ασφαλείς” περιοχές της Ιταλίας.

    Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Αυστρία δεν ανοίγει προς το παρόν τα σύνορά της με την Ιταλία και η κυβέρνηση της Ρώμης αντιδρά άκρως ενοχλημένη: «Δεν είναι μια απόφαση κατά της Ιταλίας, εξήγησα τα πάντα στον Ιταλό πρέσβη και στον υπουργό εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο», δηλώνει σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera o υπεύθυνος της αυστριακής διπλωματίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

    Η κυβέρνηση Κόντε θεωρεί την απόφαση αυτή λανθασμένη, χαρακτηρίζοντάς της ως πραγματική διάκριση. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πιστεύει ότι η Ρώμη θα καταφέρει να πετύχει ολικό άνοιγμα των συνόρων για τους ιταλούς τουρίστες χάρη στην διπλωματική δράση του Ντι Μάιο, και στις επαφές του υπουργού Τουρισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

    Η Αυστρία πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η διέλευση προς την Ιταλία, αλλά μόνον με προορισμό περιοχές που θεωρούνται “ασφαλείς”. Όπως εκείνη της πόλης Μπολτσάνο, στο Άνω Αδίγη, ή Νότιο Τιρόλο.

    Τα μέσα ενημέρωσης στη Ρώμη αναφέρουν ότι δεν πρόκειται βέβαια μόνο για απόφαση της Αυστρίας, αλλά και της Ελβετίας καθώς επίσης και της Σλοβενίας.

    Παράλληλα, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αντρέα Κρισάντι, ο οποίος συνέβαλλε στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιφέρεια του Βένετο έχει διαφορετική άποψη από τον Κόντε:

    «Καλά κάνει η Αυστρία που δεν ανοίγει τα σύνορα με την χώρα μας. Υπάρχουν ακόμη πολλά περιστατικά», δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση της Rai o Ιταλός καθηγητής.

    Επιπλέον θεωρεί ότι και η χώρα του πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στη φάση αυτή, ιδίως αναφορικά με τις αφίξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Λατινική Αμερική.

    Παρόλα αυτά και στο εσωτερικό της Ιταλίας υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το ζήτημα της πανδημίας: Από χθες επιτρέπονται οι ελεύθερες μετακινήσεις των πολιτών σε όλη την χώρα.

    Η Σαρδηνία όμως, μετά από σειρά λεκτικών συγκρούσεων με τον δήμαρχο του Μιλάνου, αποφάσισε να υποχρεώσει όλους τους ιταλούς τουρίστες να υποβάλλονται σε θερμομέτρηση και να απαντούν σε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν παρουσίασαν συμπτώματα του κορονοϊού.



    ΣΧΟΛΙΑ