• Κοινωνία

    «Κιβωτός του Κόσμου»: Δομές χωρίς άδεια, εξαφανίζουν έγγραφα και τιμολόγια

    • NewsRoom
    Κιβωτός του Κόσμου

    Κιβωτός του Κόσμου


    Αποδείξεις και τιμολόγια από συναλλαγές, δεν βρέθηκαν μόνο στα λογιστήρια των δομών της Κιβωτού του Κόσμου σε Χίο και Καλαμάτα, αλλά και σε… κάδους απορριμμάτων. Εκτός από φορολογικά και οικονομικά έγγραφα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, που πραγματοποίησαν μια από τις χθεσινές έρευνες, εντόπισαν έκπληκτοι και ένα… μη δηλωμένο περίστροφο.

    Το επικίνδυνο εύρημα, που βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από χώρους διαμονής ανηλίκων παιδιών, προκάλεσε τη σύλληψη της κοινωνικής λειτουργού, που είχε την ευθύνη για τη λειτουργία της δομής.

    Την ίδια ώρα έγγραφα και στοιχεία από όλες τις δομές της “Κιβωτού του Κόσμου”, έχουν συγκεντρώσει τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Οι τελευταίοι φάκελοι από τους χώρους φιλοξενίας της Μ.Κ.Ο. που ήρθαν στην κατοχή της ΕΛ.ΑΣ. μετά τις χθεσινές αιφνιδιαστικές έρευνες, κατευθύνονται ήδη στα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίας, όπου θα ακολουθήσει σαρωτικός έλεγχος για τους επόμενους 2-3 μήνες.

    Πέταξαν στα σκουπίδια αποδείξεις και τιμολόγια

    Σκισμένα τιμολόγια και αποδείξεις, εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας, σε κάδους απορριμμάτων κοντά στο χώρο της δομής της Καλαμάτας. Τα τιμολόγια ήταν κομμένα στο όνομα της “Κιβωτού του Κόσμου” και αφορούσαν αγορές που είχαν πραγματοποιηθεί το μήνα Νοέμβριο.

    Αντίστοιχα ευρήματα είχαν εντοπίσει οι αστυνομικοί και στη δομή της Χίου κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη. Μάλιστα, άγνωστο πρόσωπο είχε προειδοποιήσει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί: “Πετούν έγγραφα από τη δομή της Κιβωτού στο Αίπος της Χίου”. Και αυτά τα κατεστραμμένα ευρήματα, αναμένεται να σταλούν στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, για να διαπιστωθεί εάν κάποιος προσπάθησε να σβήσει ίχνη που αφορούσαν ενδεχόμενες ύποπτες συνδιαλλαγές.

    Το… “ουρανοκατέβατο” όπλο ήταν χρόνια στο συρτάρι

    “Είχα ενημερώσει τους προϊσταμένους μου”, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς η κοινωνική λειτουργός της δομής της Καλαμάτας, υποδεικνύοντας το σημείο που βρισκόταν αποθηκευμένο ένα περίστροφο. Όπως υποστήριξε, είχε εντοπίσει το όπλο πριν από χρόνια κατά τη διάρκεια… καθαριότητας στο χώρο και δεν γνώριζε σε ποιόν ανήκε. Η υπεύθυνη της δομής ακολούθησε τους αστυνομικούς στην Ασφάλεια και εκεί συνελήφθη καθώς διαπιστώθηκε ότι το περίστροφο που ήταν κλειδωμένο σε ένα συρτάρι, δεν ήταν δηλωμένο.

    Οι αρχές αναζητούν τον ιδιοκτήτη του όπλου που πιθανότατα πρόκειται για πρόσωπο που εργαζόταν στο παρελθόν στο χώρο. Λίγο αργότερα η κοινωνική λειτουργός αφέθηκε ελεύθερη, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Πριν η έρευνα πάρει διαφορετική τροπή, το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. είχε επισκεφτεί τη δομή για να συγκεντρώσει στοιχεία και έγγραφα μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

    “Σαρωτικοί” έλεγχοι σε όλες τις δομές

    Καλαμάτα, Πωγωνιανή, Κόνιτσα. Και την Παρασκευή, οι Υπηρεσίες Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε χώρους της “Κιβωτού του Κόσμου” στην επαρχία.

    Αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν χώρα σε όλες τις δομές και τα σπίτια φιλοξενίας της Μ.Κ.Ο. προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό για τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας. Αν προκύπτουν αλλού είδους παραβάσεις, όπως π.χ. υγειονομικού χαρακτήρα, οι υπεύθυνοι των χωρών θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες. Είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση της Καλαμάτας διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε η προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας της δομής.

    Εκτός από τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων από τα λογιστήρια της Μ.Κ.Ο., ήδη από την Τετάρτη, τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν ξεκινήσει τις αποστολές των αιτημάτων προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να εντοπίσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, που διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος, η σύζυγός του, συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού. Αυτή η οικονομική έρευνα αφορά σε πρώτο στάδιο 15 στελέχη της ΜΚΟ, που είχαν συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια την τελευταία 5ετία, ή διευθυντικές θέσεις.

    Στη συνέχεια θα ελέγξουν τις εισροές και κυρίως τις εκροές χρημάτων και τους παραλήπτες τους. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουν την περίπτωση εικονικών παραστατικών εισροών-εκροών χρημάτων, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις έρευνας ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

    Παράλληλα οι αστυνομικοί, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θα ελέγξουν τα περιουσιακά στοιχεία των ερευνώμενων προσώπων πριν την ενασχόλησή τους με τις δραστηριότητες της Κιβωτού του Κόσμου, και την πιθανότητα αδικαιολόγητης μεταβολής τους στο πέρασμα των χρόνων.

    Διαβάστε επίσης

    Πατέρας Αντώνιος: Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί – Απειλεί με…«αποκαλύψεις»



    ΣΧΟΛΙΑ