• Κοινωνία

    Κυβερνητικό αντίδωρο για την περικοπή του ΕΚΑΣ 

    • Αργυρώ Μαυρούλη


    Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κατευνάσει το μένος των χαμηλοσυνταξιούχων για την απώλεια των 853 εκατ. ευρώ τον χρόνο μέσω του ΕΚΑΣ επιδίδεται η κυβέρνηση, καταβάλλοντας αντισταθμιστικά την λεγόμενη 13η σύνταξη.

    Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί, την ώρα που τους πήρε από την τσέπη το ΕΚΑΣ, να τους ξεγελάσει με «ψίχουλα» δίνοντας τους τη 13η σύνταξη, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα επιπλέον μόνιμη παροχή.

    Το mononews.gr παρουσιάζει την οικονομική πραγματικότητα, καθώς την ώρα που οι συνταξιούχοι απώλεσαν σε ορίζονται τριετίας, μέσω του ΕΚΑΣ, 2,55 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι δίνοντάς τους, μέσω του κουτσουρεμένου ΕΚΑΣ και της 13ης σύνταξης, μόλις 1,2 δισ. ευρώ. Η δαπάνη για το ΕΚΑΣ ετησίως ήταν 853 εκατ. ευρώ η οποία περικόπηκε από το 2017 και μετά, με την σταδιακή εξάλειψη του στο τέλος του 2019. Δηλαδή την τριετία 2,559 ευρώ. Στον αντίποδα, διατέθηκαν για το ΕΚΑΣ μόλις 361 εκατ. ευρώ και 830 εκατ. ευρώ για τη 13η σύνταξη, συνολικά 1,19 δισ. ευρώ, ούτε τα μισά.

    Μάλιστα ο προϋπολογισμός για τη μόνιμη παροχή, που δίνεται συμπτωματικά λίγο πριν τις εκλογές, υπολείπεται κατά 23 εκατ. ευρώ σε σχέση με την παροχή του ΕΚΑΣ που κόπηκε σταδιακά από το 2017 και μετά.

    Μιλώντας στο mononews.gr, νομικοί που εξειδικεύονται στην κοινωνική ασφάλιση, επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν προσφυγές εναντίον της 13ης σύνταξης, καθώς οι συνταξιούχοι με υψηλές αποδοχές έχουν καταβάλει υψηλότερες εισφορές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υποστηρίζουν ότι είναι άδικο να παίρνουν χαμηλότερα ποσά από κάποιον με ελάχιστα έτη ασφάλισης.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ για φέτος είναι μόλις 12 ευρώ το μήνα και καταργείται οριστικά στο τέλος Νοεμβρίου του 2019. Το συνολικό κονδύλι φέτος περιορίζεται στα 33 εκατ. ευρώ. Η αρχή έγινε το 2017, με την περικοπή του κατά 570 εκατ. ευρώ, συνεχίστηκε το 2018 προκειμένου σωρευτικά να κοπούν 808 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2019, ώστε τελικά να «εξοικονομηθούν» 853 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ