Κοινωνία

ΚΥΣΕΑ: Αυξάνεται η θητεία στον στρατό ξηράς στον ένα χρόνο – Για ποιες περιπτώσεις παραμένει το 9μηνο

  • NewsRoom
Στρατός


Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ , έπειτα από σχετική εισήγηση των Γενικών Επιτελείων, αυξάνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς στον ένα χρόνο και εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Έτσι, πλέον εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, στους 12 μήνες για τους υπόχρεους πλήρους θητείας αντί για 9 που ισχύει σήμερα. Η αυξημένη θητεία θα ισχύσει από τη σειρά που θα καταταγεί το Μάιο.

Ωστόσο, η διάρκεια της θητείας παραμένει στους 9 μήνες για τους στρατιώτες που θα υπηρετούν στις ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, στην περιοχή της Θράκης, στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής καθώς και για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ. Αντίστοιχο καθεστώς ισχύει  σήμερα και για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Π.Α και το Π.Ν.

Για τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ.) αυτή πλέον καθορίζεται στους 8 μήνες από 6 μήνες που είναι σήμερα. Η εν λόγω πρόβλεψη αφορά εκείνους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες Στρατού Ξηράς (Θράκη και ακριτικά νησιά του Αιγαίου). Το εν λόγω καθεστώς ισχύει επίσης σήμερα για την Π.Α και το Π.Ν.

Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα). Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν αφορούν τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, ούτε εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.ΣΧΟΛΙΑ