• Κοινωνία

    Κύπρος: Στο νησί πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ελλάδα, βοήθεια στέλνει και η Ιταλία

    Κύπρος: Στο νησί πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ελλάδα, βοήθεια στέλνει και η Ιταλία

    (EPA/KATIA CHRISTODOULOU)


    Η Κύπρος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στις 3 Ιουλίου 2021, ζητώντας υποστήριξη για την αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Λεμεσού.

    Ανταποκρινόμενη αμέσως, η ΕΕ κινητοποίησε ταχύτατα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα της rescEU που φιλοξενούνται από την Ελλάδα και την Ιταλία. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ελλάδα έχουν φτάσει ήδη στην Κύπρο (όπως αναφέρεται με ανάρτηση στο λογαριασμό της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΕ), ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι ρυθμίσεις ανάπτυξής τους με την Ιταλία.

    Χαιρετίζοντας την ταχεία ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων της rescEU, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε ότι «η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» υπογραμμίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή υποστήριξη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

    «Είμαι ευγνώμων στην Ελλάδα και την Ιταλία για την ταχεία αντίδρασή τους και την απτή τους αλληλεγγύη. Οι σκέψεις μας είναι με όλους αυτούς που επλήγησαν και τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για να πολεμήσουν τις πυρκαγιές. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια» προσέθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Επιπλέον, ο δορυφόρος έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ ενεργοποιείται για την παροχή χαρτών αξιολόγησης ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

    Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυπριακές αρχές για να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να παρέχει οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Τραγωδία στην Κύπρο: 4 νεκροί από την μεγάλη πυρκαγιά

    Κεφαλονιά: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά

    Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι



    ΣΧΟΛΙΑ