• Κοινωνία

    Κύπρος: Προς παραίτηση και ο Αρχηγός της Αστυνομίας για την υπόθεση του serial killer

    Ζαχαρίας Χρυσοστόμου

    Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, Αρχηγός της Αστυνομίας της Κύπρου


    Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση του serial killer στην Κύπρο και τις πολιτικές επεκτάσεις που φαίνεται να έχει. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες έγινε γνωστή η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, με τα κυπριακά μέσα μαζική ενημέρωσης να κάνουν λόγο και για μερικές ακόμη παραιτήσεις που θα ακολουθήσουν.

    Επόμενος στη λίστα φαίνεται να είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, που θα περάσει σήμερα το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, με τις πληροφορίες να θέλουν ήδη τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη να έχει ζητήσει την παραίτησή του. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τον παραιτηθέντα Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, ενώ η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί. Επισημαίνεται μάλιστα ότι, σε περίπτωση που δεν υποβάλει την παραίτησή του, ο πρόεδρος προτίθεται να ανακοινώσει την παύση του.

    Σημειώνεται ότι μετά την παραίτησή του, ο Ιωνάς Νικολάου προχώρησε σε δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας «παντελώς άδικη» την κριτική στην κυβέρνηση και στον υπουργό Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι δεν έτυχε ενημέρωσης από την αστυνομία, ενώ έκανε λόγο και για ανεπαρκή διερεύνηση των καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα γεγονότα δε του αφήνουν άλλο περιθώριο, παρά να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι το κάνει για λόγους ευθιξίας και μόνο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Καλώ την κοινή γνώμη να συνεχίζει να επιδεικνύει την αναγκαία εμπιστοσύνη στο Αστυνομικό Σώμα», επαναλαμβάνοντας ότι «οι συνθήκες και οι αρχές μου μού επιβάλλουν την παραίτηση».

    Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι με λύπη έχει αποδεχτεί την παραίτηση Ιωνά Νικολάου γιατί, όπως είπε, στερείται των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών του. Πρόσθεσε ότι ο κ. Νικολάου θα παραμείνει στη θέση του για να φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των Νομοσχεδίων μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

    Τα πλοκάμια της υπόθεσης του serial killer δε φαίνεται να σταματούν πουθενά, αφού πέρα από την ολοκλήρωση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών σε όλους τους υπεύθυνους γι’ αυτή, την κυπριακή δημοκρατία φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα και το ζήτημα της έκτασης που έχει λάβει η υπόθεση διεθνώς, με πολλά μέσα να θίγουν το ζήτημα της κακομεταχείρισης αλλοδαπών γυναικών στη χώρα. Έτσι, η κυβέρνηση στην Κύπρο προχωρεί παράλληλα σε σειρά ενεργειών με σκοπό την αναστροφή της αρνητικής εικόνας της Κύπρου, σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας των οικιακών βοηθών.

    Για το σκοπό αυτό, έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου με Πρέσβεις και πρόξενους τρίτων χωρών, υπήκοοι των οποίων εργάζονται στην Κύπρο, προαναγγέλλοντας ότι θα εξαγγείλει σειρά μέτρων για περαιτέρω προστασία των αλλοδαπών εργαζομένων.

    Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στην πατρίδα τους με έξοδα της κυβέρνησης της Κύπρου, ενώ έχει παρασχεθεί και ψυχολογική βοήθεια εκεί και όπου χρειαζόταν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρόσθεσε ότι δεν έτυχε ενημέρωσης από την αστυνομία ενώ έκανε λόγο και για ανεπαρκή διερεύνηση των καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Serial Killer στην Κύπρο: Βρέθηκε και δεύτερο αντικείμενο στην «Κόκκινη Λίμνη»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κύπρος: «Βαρέθηκα. Θέλω να πάω φυλακή» ομολόγησε ο serial killer – Συνεχίζονται οι έρευνες



    ΣΧΟΛΙΑ