• Κοινωνία

    Κίνηση στους δρόμους: Κλειστό το κέντρο της Αθήνας – Πού έχει μποτιλιάρισμα αυτή την ώρα

    • NewsRoom


    Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη, στο κέντρο της Αθήνας. Σε συγκέντρωση και πορεία καλούν φοιτητικοί σύλλογοι, κινητοποίηση προγραμματίζει το ΠΑΜΕ, ενώ στους δρόμους θα βγουν το απόγευμα και αντιρατσιστικές οργανώσεις

    Αυξημένη είναι η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας αυτή την ώρα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη φοιτητικό συλλαλητήριο για την Παιδεία και το άσυλο στα Προπύλαια.

    Οι φοιτητές διεκδικούν, όπως τονίζουν, «σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα, ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο που να κατοχυρώνει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και όχι Πανεπιστήμιο με «άσυλο».

    Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Τροχαία, το κέντρο της Αθήνας παραμένει κλειστό μέχρι και αυτή την ώρα.  Συγκεκριμένα, κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:  Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, από Σέκερη, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου και Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας.

    Στις 13:00 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή προγραμματίζει το ΠΑΜΕ ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το άσυλο το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

    Στις 18:00 το απόγευμα, αντιρατσιστικές οργανώσεις έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή ενάντια, και πάλι, στις αλλαγές στο άσυλο.

    Στις διαμαρτυρίες το απόγευμα ενάντια στο νομοσχέδιο για το άσυλο, έχουν καλέσει πλήθος οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το ΚΕΕΡΦΑ, επιτροπές προσφύγων, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, κ.α.

    Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

    Ο νόμος προβλέπει, επίσης, ότι η παραβίαση των κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) θα συνεπάγεται τη διακοπή της στέγασης και την αποπομπή των παραβατών.

    Ως προς το σύστημα παροχής ασύλου καταργείται, επίσης, η έννοια της «ευαλωτότητας» και απαλείφεται το «μετατραυματιικό στρες» ως λόγος ένταξης.



    ΣΧΟΛΙΑ