• Κοινωνία

  Κικίλιας: Δεσμεύθηκα την άμεση υλοποίηση του ΑΙΓΙΣ και αυτό ακριβώς κάνω

  • NewsRoom
  Βασίλης Κικίλιας

  Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας


  Σύμβαση για την προμήθεια 3 αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

  Η προμήθεια των αεροσκαφών αποτελεί μέρος της υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, συνολικού ύψους 2,1 δις.

  Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας πρόκειται για τρία ολοκαίνουρια αεροσκάφη ISR, εκ των οποίων, το ένα όπως είπε, θα παραληφθεί σε 18 μήνες και τα άλλα σε 36 μήνες.

  «Θα υλοποιήσω με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ. Η δέσμευσή απέναντι στον πρωθυπουργό της χώρας και στους συμπολίτες μου και στους Έλληνες. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας και της εσωτερικής ασφάλειας είναι μια παρακαταθήκη για την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα και όλη την κοινωνία.

  Σήμερα, λοιπόν, υπογράφουμε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για τα 3 ολοκαίνουρια αεροσκάφη ISR. Το ένα θα παραληφθεί σε 18 μήνες και τα άλλα σε 36 μήνες. Αυτά τα αεροσκάφη καλύπτουν τον εναέριο χώρο και μπορούν να επιβλέψουν στο κομμάτι της πρόληψης στις δασικές πυρκαγιές, είτε ανάγκες επιχειρησιακές του Πυροσβεστικού Σώματος όπως διάσωση, είτε να επιβλέψει τα σύνορά μας. Είναι τελευταίας τεχνολογίας.

  Χρησιμοποιούν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον εντοπισμό πυρκαγιών και νομίζω ότι αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά το καθήκον μας που είναι να υπηρετούμε τους πολίτες και να το κάνουμε αυτό με τον πιο άρτιο διαφανή και σωστό τρόπο με βάση τις ανάγκες που έχουν οι γυναίκες και οι άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, το καθήκον αυτό και τον προορισμό αυτόν τον επιτελούμε στο ακέραιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

  Όπως επισήμανε, δεσμεύτηκε πριν από λίγους μήνες, όταν του ανατέθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον πρωθυπουργό να δώσουν μαζί με την ομάδα του, τους συναδέλφους του, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, «όλες του τις δυνάμεις» προκειμένου να «προχωρήσει το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, να βγει σε διαγωνισμούς και να υλοποιηθεί όλο».

  «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι στην πράξη όπως βλέπετε το πρόγραμμα υλοποιείται. Δεν ανακοινώνονται πράγματα τα οποία θα γίνουν στο μέλλον. Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ υλοποιείται τώρα. Είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει αυτά τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη σε 18 μήνες και τα άλλα 2 σε 36 μήνες.

  Παράλληλα με ό,τι άλλο προμηθευόμαστε, ενισχυόμαστε, είμαστε πιο δυνατοί, πιο ισχυροί στην πρόληψη στην αντιμετώπιση με κανόνες σύγχρονης τεχνολογίας, στην εκμετάλλευση τεχνητής νοημοσύνης των mega data», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

  Παράλληλα ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε το ΤΑΙΠΕΔ για την «εξαιρετική», όπως είπε, δουλειά που κάνει, καθώς όπως τόνισε, «χειρίζεται κοντά στο 1 δις. ευρώ, διαγωνισμούς για εμάς με διαφάνεια, με επαγγελματισμό, με ρυθμούς που εμείς από κοινού έχουμε σχεδιάσει και είναι εξαντλητικοί για τις φυσιολογικές συνθήκες και τους ρυθμούς του ελληνικού δημοσίου».

  «Η κλιματική κρίση δεν περιμένει. Οι ανάγκες της χώρας είναι εδώ και καλούμαστε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό να έχουν τέτοιου είδους εναέρια μέσα «να πετάνε με κόστη 400-500 ευρώ την ώρα έναντι άλλων που πετάνε με πολύ πιο ακριβά κόστη».

  Ακόμη ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη συνεργασία και στο συντονισμό με όλα τα σώματα ασφαλείας, την τοπική αυτοδιοίκηση, και με τους εθελοντές και με όλους τους φορείς αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.

  «Ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι εχθρός του κράτους, αλλά το ελληνικό κράτος πρέπει να βάζει κανόνες διαφάνειας, πλαίσια και προδιαγραφές τέτοιες έτσι ώστε να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και να υπερασπίζεται φυσικά και αυτά τα οποία ζητά προκειμένου να εξασφαλίσει ασφάλεια για τους ιπτάμενους μας και την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα σε επιχειρησιακό επίπεδο.

  Όσο βρισκόμαστε εκεί σε αυτό το επίπεδο θα είμαστε αγαπημένοι και μια χαρά, αν μας τα χαλάσετε σε αυτό το επίπεδο θα έχετε πρόβλημα και θα σας κυνηγήσουμε, το λέω για να είμαστε ξεκάθαροι για το τι συμβαίνει», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

  Αναφορικά με την πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «μία πολύ μεγάλη προσπάθεια», από την οποία, όπως είπε, «είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ήταν σε υψόμετρο πάνω από 1500 μέτρα μέχρι 2000 μέτρα σε κλίσεις 70,80 και 90 μοίρες και ήταν όλοι εκεί».

  «Ήταν εκεί το Πυροσβεστικό Σώμα, οι δασοκομάντος μας, οι δασάρχες μας, οι εθελοντές, η τοπική αυτοδιοίκηση. Ήταν μία υφέρπουσα πυρκαγιά, η οποία, ζημιά πραγματική στο δάσος δεν έκανε και μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε σε ποιο επίπεδο και πόσο γρήγορα μπορούμε να αντιδράσουμε ακόμη και σε πιο δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι αυτό το οποίο έρχεται.

  «Φυσικά και θα υπάρξουν πυρκαγιές και πλημμύρες το χειμώνα και άλλα καιρικά φαινόμενα. Γιατί αυτό γεννάει η φύση και ο πλανήτης αυτή την εποχή. Η δική μας δουλειά είναι να παρέμβει και προληπτικά και κατασταλτικά και μετά στο κομμάτι της αρωγής και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας έτσι ώστε να μειωθούν και να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης», επισήμανε και τόνισε ότι διακυβεύεται ό,τι πιο ιερό και πατριωτικό υπάρχει, η ανθρώπινη ζωή.

  «Δεν θέλω να το ξεχάσετε σε καμία επιχείρηση, σε καμία μάχη που θα δώσουμε, σε καμία δυσκολία μπροστά στην οποία θα βρεθούμε. Γι’ αυτό εκπαιδευτήκατε γι αυτό προετοιμαστήκατε γι αυτό αναβαθμίστηκε το δόγμα του ΠΣ, γι αυτό φτιάξαμε άλλες 10 μονάδες δασοκομάντος γι αυτό κάνουμε όλες αυτές τις προμήθειες γι αυτό επενδύουμε στην πρόληψη και συνεργαζόμαστε όλοι μαζί με διακλαδικότητα, γι αυτό ζητάμε από τεχνοκρατικούς φορείς όπως το ΤΑΙΠΕΔ να μας βοηθήσουν έτσι ώστε να υλοποιήσουμε του διαγωνισμούς μας το ταχύτερο δυνατόν.

  Για να είμαστε εκεί έτοιμοι να προσφέρουμε. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να είναι στο μυαλό σας, μέρα και νύχτα παρά μόνο αυτό. Δεν υπάρχει περιθώριο για ολιγωρία δεν υπάρχει περιθώριο για ξεκούραση δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες σκέψεις παρά μόνο το καθήκον απέναντι στους πολίτες και στην πατρίδα», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

  Διαβάστε επίσης:

  Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 13χρονος για διακίνηση προσωπικών φωτογραφιών συνομήλικής του

  Άγιοι Ανάργυροι: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο δολοφόνος της 28χρονης Κυριακής

  Δασικοί Χάρτες: Με προτεραιότητα εξέταση προδήλων σφαλμάτων – Τι αναφέρει η εγκύκλιος του ΥΠΕΝ  ΣΧΟΛΙΑ