• Κοινωνία

    Κακοκαιρία: Ισχυρές καταιγίδες και βοριάδες το Σαββατοκύριακο – Πού θα χιονίσει

    • NewsRoom


    Χιόνια και τσουχτερό κρύο φέρνει το Σαββατοκύριακο, καθώς σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / ΕΑΑ ο καιρός θα παρουσιάσει αξιοσημείωτη μεταβολή.

    Ο έντονος ατμοσφαιρικός κυματισμός πάνω από την Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που επικρατούν στη χώρα μας την Πέμπτη 14/12, να δώσουν τις επόμενες ημέρες τη θέση τους σε πολύ ψυχρές αέριες μάζες, με τη συνολική πτώση της θερμοκρασίας να είναι της τάξης των 10-15 βαθμών κατά τόπους.

    Αποτέλεσμα της ίδιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα είναι ο σχηματισμός βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο θα συνοδεύεται από τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, και προοδευτικά θυελλώδεις βοριάδες.

    Πού θα χιονίσει και πόσο μέχρι το βράδυ του Σαββάτου

    Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή του εκτιμώμενου αθροιστικού ύψους χιονιού στη χώρα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 16/12.

    Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η θερμοκρασία των αέριων μαζών σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας την Πέμπτη 14/12 και το Σάββατο 16/12.

    Το ατμοσφαιρικό αυτό επίπεδο χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση των θερμοκρασιακών μεταβολών στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Κορύφωση της ψυχρής εισβολής αναμένεται την Κυριακή 17/12.

    Καλλιάνος: Αναλυτικά τα υψόμετρα που θα χιονίσει

    Τα χιόνια κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως τονίζει και ο Γιάννης Καλλιάνος.

    Από τους 24 βαθμούς Κελσίου σήμερα σε περιοχές της Κρήτης και της Στερεάς, το θερμόμετρο θα κάνει κατακόρυφη βουτιά και αναμένονται ισχυροί άνεμοι, με τα χιόνια να φτάνουν ακόμη και σε πεδινά τμήματα στη βορειοανατολική Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γ. Καλλιάνου, στη Θράκη αναμένεται χιονόπτωση και στα πεδινά, ενώ στην Αττική θα χιονίσει σε υψόμετρο 700-800 μέτρων.

    «Αν αναλογιστεί κανείς ότι βαδίζουμε προς τα Χριστούγεννα και ακόμα επικρατούν θερμοκρασίες της τάξεως των 25°C στην Κρήτη και των 24°C στη Στερεά, τότε μάλλον ακραίο είναι αυτό που βιώνουμε και όχι αυτό που θα έρθει.

    Άρα, θα είναι απόλυτα φυσιολογική για την εποχή η μεταβολή του καιρού που θα λάβει χώρα από αύριο Παρασκευή αρχικά με βροχές και καταιγίδες. Το Σαββατοκύριακο θα πέσει περαιτέρω η θερμοκρασία, θα εκδηλωθούν πέρα από βροχές και χιονοπτώσεις, αλλά θα είναι μια ψυχρή εισβολή το πολύ μέτριας έντασης που θα επηρεάσει με χιονοπτώσεις σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα, κυρίως τα βόρεια τμήματα της χώρας. Στην υπόλοιπη κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα θα χιονίσει στα ορεινά.

    Επίσης, ενώ το Σάββατο ο καιρός θα είναι άστατος κατά διαστήματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και από το μεσημέρι μόνο στο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν.

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

    Δυτική Μακεδονία: 600 m

    Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία: 400 m

    Θράκη: 100 m (άρα και σε πεδινά τμήματα)

    Ήπειρος: 800 m

    Θεσσαλία: 500-600 m

    Στερεά (και η Αττική) και Εύβοια: 700-800 m

    Πελοπόννησος: 800 m

    Κρήτη: 1.200-1.300 m (την Κυριακή)

    ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

    Πολύ ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, ιδιαίτερα από το βράδυ της Παρασκευής στο ΒΑ Αιγαίο (7-8 μποφόρ) και το Σάββατο σε όλο το Αιγαίο (8-9 μποφόρ).

    Στο Ιόνιο το Σάββατο θα πνέουν άνεμοι 6-7 και πολύ τοπικά 8 μποφόρ.

    Την Κυριακή επίσης θα πνέουν ισχυροί άνεμοι, αλλά σταδιακά θα αρχίσουν κάπως να εξασθενούν, στα 7-8 μποφόρ το πολύ.

    ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

    Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει κατά 10-12°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικά, τα πρωινά της Κυριακής αλλά και της Δευτέρας θα είναι πολύ ψυχρά, μιας και ο υδράργυρος στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας θα υποχωρήσει στους -8°C με -9°C και στους -3°C με -4°C στα υπόλοιπα ορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.

    ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ

    Από το μεσημέρι της Δευτέρας και ειδικά μέσα στην Τρίτη, η θερμοκρασία θα ανέβει πάλι σε τιμές ενδεχομένως και λίγο πιο υψηλές για την εποχή».

    Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 14/12/2023/12.00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

    Οι βροχές και οι καταιγίδες, που ήδη εκδηλώνονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αναμένεται τις επόμενες ώρες να ενταθούν. Παράλληλα επικρατούν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο.

    Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η πτώση της θερμοκρασίας, που είναι ήδη αισθητή σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, θα γίνει και στα κεντρικά τμήματα της χώρας και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

    Αναλυτικά:

    Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανώς στη Χαλκιδική) έως και το απόγευμα, ενώ θα υπάρξει σταδιακή ύφεση των φαινομένων στα δυτικά. Μετά το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

    Β. Χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι πυκνές, θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (περίπου από 200μ). Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

    Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:

    α) Σήμερα Σάββατο (16-12-2023) αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο και από μεσημέρι σταδιακά σε όλο το Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

    β) Tην Κυριακή (17-12-2023) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στα 8 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι στο βόρειο Αιγαίο και μέχρι τη νύχτα στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

    Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

    Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Επισημαίνουμε ότι οι επικαιροποιήσεις των έκτακτων δελτίων που θα γίνονται ανά 12 ώρες, αποτελούν συνέχεια του αρχικού Δελτίου Επιδείνωσης και δεν είναι νέα Έκτακτα Δελτία.



    ΣΧΟΛΙΑ