Κοινωνία

«Καταρρέουν» οι ΗΠΑ: 743 νέοι νεκροί από την πανδημία στον απόηχο των κοινωνικών αναταραχών


Ίσως μία από τις δραματικότερες περιόδους της ιστορίας τους βιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Χάος φαίνεται να επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την μία δοκιμασία μετά την άλλη. Το κράτος αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα το επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, μετρώντας καθημερινά χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, ενώ αποτέλεσε, τελικά, το κράτος που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση δημόσιας υγείας που πλήττει τον πλανήτη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Και, πάνω που η κατάσταση με την πανδημία έδειχνε να βελτιώνεται σταδιακά, και οι αριθμοί να σταθεροποιούνται, οι ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωπες με μία οξύτατη κοινωνική κρίση, μετά την δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ,  κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη της Μινεσότα.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, την ίδια ώρα που το «τέρας» της πανδημίας εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την χώρα με σημαντικό αριθμό νεκρών σε καθημερινή βάση.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο, άλλοι 743 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε ως τις 20:30 χθες Δευτέρα (τοπική ώρα· στις 03:30 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας) το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται σε 105.099 νεκρούς στη χώρα αυτή, όπου έχουν καταγραφεί 1.809.109 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, δείχνουν οι αριθμοί της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, οι οποίοι ανανεώνονται συνεχώς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα, σε απόλυτα μεγέθη, από την πανδημία του κορονοϊού.

Παγκοσμίως, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονταν σε τουλάχιστον 373.439 ως τις 22:00 χθες Δευτέρα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Σχεδόν όλες οι αμερικανικές πολιτείες έχουν, λιγότερο ως περισσότερο, χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού που επέβαλαν για να αποτραπεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, δεκάδες αμερικανικές πόλεις επιβάλλουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για άλλο λόγο: εξαιτίας των διαδηλώσεων και των ταραχών που εξαπλώθηκαν σε σχεδόν όλη τη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.


ΣΧΟΛΙΑ