• Κοινωνία

    Καταγγελία σοκ για ασέλγεια σε 19χρονο στην Κιβωτό του Κόσμου – Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. – Τι απαντά η ΜΚΟ

    • Λέλα Βόρρη


    Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση που την ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, διαβιβάστηκε μια σειρά καταγγελιών που έφθασε στον «Συνήγορο του Πολίτη» σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην «Κιβωτό του Κόσμου» μεταξύ των οποίων είναι οι ασέλγειες και οι κακοποιήσεις ανηλίκων.

    Το «κουβάρι» των σοκαριστικών αναφορών που έρευνα η ΕΛ.ΑΣ., άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη για περιστατικό ξυλοδαρμού στη δομή του Βόλου.

    Μεγάλη αποκάλυψη αποτελεί η κατάθεση στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής ενός παιδιού, το οποίο κατήγγειλε, ότι άτομο που δούλευε στη στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ασελγούσε εις βάρος του.

    Μάλιστα, σχεδόν για δύο χρόνια,  από το 2020 έως μερικούς μήνες πριν, στις αρχές του 2022, του συμπεριφερόταν με εξευτελιστικό τρόπο, τον ανάγκασε να σταματήσει το σχολείο ενώ τον εξεβίαζε να μην μιλήσει διαφορετικά θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

    Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του και μένει να αποδειχθεί, αυτό που θα προκαλέσει σοκ στη κοινωνία είναι ότι ασελγούσε και σε άλλα παιδιά μικρότερης ηλικίας τα οποία αναφέρει στην κατάθεση του με τα ονόματα τους.

    Μετά και τις συγκεκριμένες αναφορές, στο κάδρο των ερευνών βρίσκονται όλες οι δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», σε Κολωνό, Πειραιά, Χίο, Ιωάννινα, Βόλο και Καλαμάτα.

    Τι απαντά η Κιβωτός του Κόσμου

    «Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας», αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

    Η Κιβωτός του Κόσμου «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων, ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές».

    «Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι κοινωνικές υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων», επισημαίνει η οργάνωση.

    Και προσθέτει: «Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες».

    «Είμαστε στη διάθεση των Αρχών»

    Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας».

    «Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

    Εισαγγελική παρέμβαση για την διαρροή υλικού της δικογραφίας

    Έρευνα για την διαρροή υλικού δικογραφίας που σχηματίζει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων με αφορμή καταγγελία για κακοποίηση ανήλικου από εργαζόμενους στην Κιβωτό του Κόσμου, αναμένεται να διατάξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών πρόκειται αύριο να δώσει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο διαρροή υλικού από δικογραφία που σχηματίζει η αρμόδια υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛΑΣ με εισαγγελική εντολή.

    Να σημειωθεί ότι η δικογραφία για την ΜΚΟ, που ασχολείται με τη μέριμνα και προστασία παιδιών και μητέρων, δεν έχει επιστραφεί στην Εισαγγελία Ανήλικων η οποία έδωσε την παραγγελία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Δεύτερη καταγγελία για ξυλοδαρμό σε δομή του Βόλου

    Με αφορμή τη πρώτη καταγγελία, ήρθαν στο φως καταγγελίες για τον ξυλοδαρμό τριών ανηλίκων στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο φέρεται πως έγινε τον Αύγουστο του 2022.

    Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες για ανάλογα περιστατικά και για τη δομή στην Πωγωνιανή στην Κόνιτσα.

     

    Διαβάστε επίσης

    «Κιβωτός του Κόσμου»: Προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή υλικού της δικογραφίας



    ΣΧΟΛΙΑ