• Κοινωνία

    «Καλπάζει» ο κορονοϊός στην Ευρώπη: Νέα κρούσματα, πρωτοφανή μέτρα, φόβοι για ύφεση


    O ιός μοιάζει να συμπεριφέρεται αμείλικτα στην Ευρώπη

    Ξεπεράστηκε χθες, Κυριακή, στην Ευρώπη το φράγμα των 2.000 θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού, με τον παγκόσμιο απολογισμό να υπερβαίνει πλέον τους 6.000 νεκρούς παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα «αγγίζουν» τα 170.000 σε όλο τον κόσμο, με τις περισσότερες κυβερνήσεις εκ των 157 κρατών συνολικά, που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, να παίρνουν δραστικά μέτρα, με κλείσιμο καταστημάτων, ή ακόμη και συνόρων, ενώ τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να καταρρέουν και οι τράπεζες προσπαθούν να τονώσουν την ρευστότητα στις αγορές.

    Κατά συνέπεια, μέρα με τη μέρα, τα μέτρα περιορισμού των κινήσεων των πληθυσμών και το κλείσιμο των συνόρων πολλαπλασιάζονται, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ανακοπεί η ταχύτητα μετάδοσης του ιού.

    Δίνεται μάχη για να αποτραπεί η ύφεση

    Αντιμέτωπες με το κλίμα πανικού που έχει προκαλέσει η επιδημία, οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως (Fed, ΕΚΤ, αυτές της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ελβετίας κ.ά.) άρχισαν χθες, Κυριακή να λαμβάνουν συντονισμένα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα μείωσε έτσι το κατευθυντήριο επιτόκιό της κατά μία μονάδα, στο μηδέν, για να καθησυχάσει τις αγορές.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις όλου του πλανήτη να συνεργαστούν για να αποτραπεί η ύφεση.

    Τραγική παραμένει η κατάσταση στην Ιταλία

    Η χώρα που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη από την πανδημία, η Ιταλία, κατέγραψε χθες, Κυριακή αριθμό θυμάτων χωρίς προηγούμενο: 368 νέους θανάτους σε 24 ώρες. Ο απολογισμός του COVID-19 αυξήθηκε έτσι στους 1.809 νεκρούς συνολικά στην χώρα.

    Στην γειτονική Ιταλία, η τραγωδία δεν έχει τέλος. Συνολικά 1.809 έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 1.672 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει φτάσει τα 24.747. Η κατάσταση, ποσοστιαία, έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτή της Κίνας, όπου ναι μεν τα κρούσματα είναι πάνω από 80.000, αλλά οι συγκρίσεις δείχνουν πόσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της καταστροφής στην Ιταλία. Αξίζει, ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι, ποσοστιαία, ανά εκατομμύριο, η Ιταλία έχει 409 κρούσματα και η Κίνα 56.

    Η Κίνα, η χώρα όπου εμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 και ξέσπασε η επιδημία τον Δεκέμβριο, είναι εκείνη που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς, καθώς μετρά, έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 3.213 νεκρούς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

    Η Ευρώπη επίκεντρο της πανδημίας

    Ωστόσο, πλέον, η Ευρώπη είναι εκείνη που θεωρείται επίκεντρο της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη, καθώς η γηραιά ήπειρος είναι η επικράτεια εκείνη όπου παρατηρείται, στην παρούσα φάση, η ταχύτερη εξάπλωση του ιού. Η Ευρώπη θρηνεί, έως αυτή την ώρα, περί τα 2.291 θύματα, προερχόμενα στην πλειονότητά τους από την Ιταλία και την Ισπανία.

    Στην Ισπανία, μάλιστα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί κατέγραψε αλματώδη αύξηση, παρουσιάζοντας 2.000 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο.

    Η Κίνα, από την άλλη, το επίκεντρο της πανδημίας, μοιάζει να έχει φρενάρει την εξάπλωση του ιού.

    Συνολικά και επισήμως, 6.435 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια σε όλο τον κόσμο, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από επίσημες πηγές ως τις 02:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, επί συνόλου 159.860 κρουσμάτων.

    Τα θύματα του κορονοϊού ανά χώρα στην Ευρώπη

    Συνολικά, μετά τους 368 νέους θανάτους στην Ιταλία το προηγούμενο 24ωρο, ο αριθμός στην Ευρώπη ξεπέρασε τις 2.000, φτάνοντας συγκεκριμένα τους 2.344 μέχρι χθες τα μεσάνυχτα.

    Αναλυτικά, οι αριθμοί των θυμάτων ανά χώρα στην Ευρώπη, είναι οι εξής:

    Ιταλία: 1.809
    Ισπανία 292
    Γαλλία 127
    Μεγάλη Βρετανία 35
    Ολλανδία 20
    Ελβετία 14
    Γερμανία 11
    Σαν Μαρίνο 7
    Βέλγιο 4
    Ελλάδα 4
    Νορβηγία 3
    Σουηδία 3
    Πολωνία 3
    Δανία 2
    Ιρλανδία 2
    Βουλγαρία 2
    Αυστρία 1
    Σλοβενία 1
    Λουξεμβούργο 1
    Αλβανία 1
    Ουγγαρία 1
    Ουκρανία 1

    Η Ευρώπη παίρνει μέτρα πρωτόγνωρης αυστηρότητας

    Μπροστά στην αμείλικτη εξάπλωση της πανδημίας, κλείσιμο χώρων και καταστημάτων, περιορισμοί μετακινήσεων και ακυρώσεις εκδηλώσεων συνέχιζαν να ανακοινώνονται ασταμάτητα.

    Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εγγυηθεί τον εφοδιασμό των χωρών-μελών της, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού.

    Η Ισπανία, η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Γηραιά Ήπειρο, επέβαλε μέτρα περιορισμού των κινήσεων του πληθυσμού της και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες.

    Έχοντας βάλει από χθες λουκέτο σε εστιατόρια, μπαρ, ντισκοτέκ, σινεμά, σχολεία και πανεπιστήμια, η Γαλλία, όπου χθες ξεπεράστηκε το επίπεδο των 5.000 κρουσμάτων και των 120 θανάτων, διεξήγαγε παρ’ όλ’ αυτά δημοτικές εκλογές, αλλά η συμμετοχή κατέρρευσε, περιοριζόμενη περί το 20% του συνόλου των πολιτών που είχαν δικαίωμα να λάβουν μέρος.

    Η Αυστρία που μετρά 860 κρούσματα ως το απόγευμα της Κυριακής, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσοτέρων των πέντε ανθρώπων και επέβαλε περιορισμούς στις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

    Ολλανδία και Λουξεμβούργιο διέταξαν επίσης χθες το κλείσιμο των δημόσιων χώρων και των εμπορικών καταστημάτων και η Ιρλανδία των παμπ.

    Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση έκλεισε σχολεία, μπαρ, οίκους ανοχής και τα… coffee shop, όπου σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των μέτρων, καθώς οι πελάτες ήθελαν να εφοδιαστούν μαριχουάνα.

    Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επ’ αόριστον κηρύχθηκε στη Σερβία, όπου κινητοποιείται ο στρατός για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Κλείνουν τα σύνορα, περιορίζουν τις μετακινήσεις

    Επιδιώκοντας να προστατευθούν, πολλά κράτη της Ευρώπη απομονώνονται ακόμη περισσότερο, ακόμη και σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς τίθεται, προσωρινά τουλάχιστον, στον πάγο η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας.

    Γερμανία και Γαλλία αποφάσισαν να κλείσουν εν μέρει τα σύνορά τους. Η Ρωσία, που μετρά 45 κρούσματα και κανένα θάνατο, έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με τη Νορβηγία και την Πολωνία στους ξένους.

    Στη βόρεια Ιταλία, οι αρχές της Λομβαρδίας εξέφραζαν πλέον ανοικτά την ανησυχίες τους για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να αντεπεξέλθουν στο τσουνάμι των ασθενών. Στην Ρώμη, όλες οι λειτουργίες και οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας των καθολικών θα γίνουν χωρίς πιστούς, όπως και όλα τα κηρύγματα του πάπα Φραγκίσκου, μέχρι τη 12η Απριλίου.

    Ο ποντίφικας, πάντως, βγήκε από το Βατικανό χθες, για να πάει να προσευχηθεί σε εκκλησία όπου βρίσκεται «θαυματουργός» ξύλινος σταυρός, που το 1522 είχε χρησιμοποιηθεί σε λιτανεία για να τερματιστεί η επιδημία πανούκλας.



    ΣΧΟΛΙΑ