• Κοινωνία

    Κακοκαιρία Daniel: Αποκομμένα οδικά τα χωριά του Πηλίου – Ανησυχία στη Ζαγορά για την συγκομιδή των μήλων

    • NewsRoom
    Δρόμος στο Πήλιο μετά την κακοκαιρία Daniel

    Δρόμος στο Πήλιο μετά την κακοκαιρία Daniel


    Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Πηλίου άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, αποκόπτοντας τη συγκοινωνία, την ηλεκτροδότηση, και την υδροδότηση σε πάρα πολλά χωριά της περιοχής.

    Στη Μακρινίτσα, πάνω από τον Βόλο, παραμένει χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ ο δρόμος που την ενώνει με την Πορταριά έχει κοπεί στα δύο από τους καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος, που αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, μαζί και την πλαγιά που το υποστήριζε.

    «Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία στη Μακρυνίτσα, από τη Δευτέρα… καθόλου ρεύμα. Η ΕΜΑΚ έκανε χθες τον απεγκλωβισμό ενός ηλικιωμένου ζευγαριού» ανέφερε στο ΑΠΕ ο κάτοικος της Πορταριάς, Φίλιππος Καραϊσκος.

    Την ίδια ώρα, και η Πορταριά, η οποία βρίσκεται κάτω από τη Μακρυνίτσα,  δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί.

    Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την ‘Αλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό.

    Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία. Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση. Σε κάποια άλλα σημεία η κατάρρευση του δρόμου είναι σχεδόν συνολική.

    Η άσφαλτος έχει σκεπαστεί στα σημεία αυτά με κορμούς, λάσπη και χώμα, το οποίο σκαπτικά μηχανήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας προσπαθούν να απομακρύνουν για να αρχίσουν επισκευές.

    Αγωνία στην Ζαγορά για την συγκομιδή των μήλων

    Εντελώς αποκλεισμένη από κάθε κατεύθυνση είναι η Ζαγορά και τα κοντινά χωριά , αφού το οδικό δίκτυο έχει σπάσει σε διάφορα μέρη.

    Η διάλυση του αγροτικού οδικού δικτύου έχει σημάνει συναγερμό στο γνωστό για την ποιότητα των μήλων του, συνεταιρισμό μηλοπαραγών Ζαγοράς. Τα οκτακόσια μέλη του συνεταιρισμού αγωνιούν για την φετινή σοδειά, καθώς η συγκομιδή ήταν ν αρχίσει την Κυριακή και μέχρι στιγμής δε φαίνεται λύση για τη μεταφορά των μήλων.

    «Κάποια χωράφια έχουν παρασυρθεί από τα νερά, αλλά πιστεύουμε ότι θα έχουμε μικρότερη ζημιά στα προϊόντα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στους παραγωγούς να μεταφέρουν τα μήλα από το χωράφι στο εργοστάσιο – διαλογητήριο. Το αγροτικό οδικό δίκτυο δίκτυο έχει αφανιστεί» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του συνεταιρισμού Διονύσης Βαλάσσας.

    «Μιλάμε για 12.500 στρέμματα, και 15.000 τόνους παραγωγή. Τα μήλα Ζαγοράς είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε να τα φέρουν, ούτε να τα διακινήσουμε μέσω Βόλου στις αγορές», πρόσθεσε.

    «Σημειωτέον, ότι η Ζαγορά δεν επικοινωνεί οδικώς πλέον με κανένα από τα άλλα δύο μηλοπαραγωγικά χωριά του συνεταιρισμού, το Πούρι και τη Μακρυρράχη. Όσο για το ρεύμα ήρθε πριν από δύο ώρες», επεσημανε ο κ. Βαλάσσας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Μπέος: Θα χρειαστούν έως 20 μέρες για την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης στο 100%

    Κακοκαιρία Daniel – Μητσοτάκης: «Άμεση προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί»

    Κακοκαιρία «Daniel»: Μήνυμα από το «112» στον Ιπποκράτη Λάρισας – «Απομακρυνθείτε προς το κέντρο της πόλης»



    ΣΧΟΛΙΑ