• Κοινωνία

    Κακοκαιρία Daniel: Αγωνία για την κατάσταση στον Πηνειό – Μάχη για τους απεγκλωβισμούς και την ανεύρεση αγνοούμενων

    • NewsRoom
    Κακοκαιρία Daniel, Βόλος

    Κακοκαιρία Daniel (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Σε συναγερμό συνεχίζουν να παραμένουν οι Αρχές για ένα ακόμα βράδυ στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel συνεχίζει να αφήνει βαρύ το αποτύπωμά τους.

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν επισήμως καταγραφεί ως νεκροί από την αρχή της πανδημίας, με τον αριθμό τους να αναμένεται πως θα ανέβει κι άλλο καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα χωριά του πλημμυρισμένου Θεσσαλικού Κάμπου.

    Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού που έχουν πραγματοποιηθεί από τους διασώστες της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι παλεύουν τόσο με τα νερά όσο και με τον χρόνο.

    Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί η συνεχής αύξηση της στάθμης του Πηνειού ποταμού, η οποία έχει ξεπεράσει πλέον τα 10 μέτρα. Η Πολιτική Προστασία έχει ήδη αποστείλει έναν μεγάλο αριθμό μηνυμάτων από το 112 στις περιοχές γύρω από το ποτάμι στη Λάρισα, οι οποίες απειλούνται από τα νερά.  Παράλληλα, σε πολλά σημεία ο όγκος του νερού έχει προκαλέσει ρήγματα σε διάφορα φράγματα του ποταμού,  όπως στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού.

    Πολλές είναι πι περιοχές που παραμένουν βυθισμένες κάτω από τόνους νερού, σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία. Αρκετοί κάτοικοι των περιοχών συνεχίζουν να περιμένουν τον απεγκλωβισμό τους, ενώ εκφράζονται φόβοι για εγκλωβισμένους, κυρίως ηλικιωμένους, που δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τα νερά.

    Σοβαρά είναι τα προβλήματα και με τη οδική σύνδεση των χωριών, καθώς η μανία της κακοκαιρίας έχει καταστρέψει τις οδικές υποδομές. Παράλληλα, χιλιάδες κατοικίες παραμένουν χωρίς ρεύμα, καθώς είναι πολύ δύσκολη έως πολλές φορές αδύνατη, η προσέγγιση των περιοχών από τους τεχνικούς της ΔΕΔΔΗΕ.

    Την περιοχή της Θεσσαλίας επισκέφθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως κύρια προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ο απεγκλωβισμός των ανθρώπων, η ανεύρεση των αγνοούμενων και η παροχή τροφής, ύδατος και ασφαλούς καταφυγίου στους απεγκλωβισμένους. Τόνισε επίσης πως θα καταβληθεί κάθε δυνατότητα για να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των κατεστραμμένων περιουσιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

     Διαβάστε επίσης

    Κακοκαιρία Daniel: Πολλαπλάσια τα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με τον Ιανό

    Κακοκαιρία Daniel: Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας – Συναντήθηκαν πέντε ποτάμια

    Κακοκαιρία Daniel – Μητσοτάκης: «Άμεση προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί»



    ΣΧΟΛΙΑ