• Κοινωνία

    Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Εντείνονται τα φαινόμενα σε Αττική και Στερεά Ελλάδα – Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο

    • NewsRoom
    Χιονόπτωση στη γέφυρα Καλυφτάκη στην Κηφισιά, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»

    Χιονόπτωση στη γέφυρα Καλυφτάκη στην Κηφισιά, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)


    Ενισχύεται σταδιακά η ένταση των καιρικών φαινομένων καθώς η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» πλήττει μεγάλο μέρος της Ελλάδας, με το κυριότερο μέτωπο να εντοπίζεται στην Αττική, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και τη Θεσσαλία.

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για αύριο Δευτέρα τηλεργασία στο δημόσιο τομέα και να υπάρξει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για αύριο δευτέρα έχουν εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων.

    Παράλληλα, νέα προειδοποιητικά μηνύματα αποστάλθηκαν στους πολίτες μέσω του 112, στις περιοχές της Αττικής, της Μαγνησίας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας και των Σποράδων προκειμένου να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

    «Όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο επιτελάρχης, αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο προϊστάμενος κλάδου Τάξης/ΑΕΑ, υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο προϊστάμενος επιτελείου ΑΕΑ, αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο διευθυντής Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Χρήστος Παπαφιλίππου, ο διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ, υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διευθυντής σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Αλεξανδρής, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.

    Νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα.

    Παράλληλα, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και το εθνικό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων είναι σε συνεχή επαφή με τους συναρμόδιους φορείς για το συντονισμό για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

    Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, παρά τις συστάσεις σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη σημερινή ημέρα ακινητοποιήθηκαν οχήματα που δεν ήταν εφοδιασμένα με αντιολισθητικά μέσα. «Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι είναι υποχρεωτικός εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα και οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η ελληνική αστυνομία συνεχίζει τους αυστηρούς ελέγχους σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

    Ο κ. Αρτοποιός επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες καθώς και για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. «Η κακοκαιρία είναι έντονη, συνοδεία ισχυρών ανέμων και σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε και πτώσεις δένδρων. Ταυτόχρονα αναμένεται να επικρατήσει παγετός ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο γι αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ειδικά όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν πεζή ή με όχημα. Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή σύσταση. Είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Περιορίζουμε αυστηρά τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Η ελληνική αστυνομία από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ενημερώνει διαρκώς για τη βατότητα του οδικού δικτύου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τα μέτρα για τη Δευτέρα

    Τηλεργασία στο Δημόσιο

    Με τηλεργασία θα εργαστούν αύριο, Δευτέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

    Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, συνιστά την παροχή εργασίας εξ αποστάσεως σε περιπτώσεις όπου, με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων είναι αυτό δυνατό, αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου.

    Η παρασχεθείσα εξ αποστάσεως εργασία βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας, όπου υπηρετεί ο υπάλληλος προς την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού.

    Για όσους δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως ή μεσολαβούντος του Σαββατοκύριακου, δεν είναι δυνατή, η παροχή αυτής λόγω μη προετοιμασίας των υπαλλήλων για παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, θα πρέπει να δικαιολογήσουν την ενδεχόμενη απουσία τους από την εργασία με άδεια που θα χορηγηθεί με βάση τις κείμενες για κάθε κατηγορία προσωπικού διατάξεις.

    Εναλλακτικά συνιστάται να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, δηλαδή ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς να υπάρχει δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η καθυστερημένη προσέλευσή τους είναι δικαιολογημένη.

    Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω αφορούν εκείνους τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων δεν συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των οτα α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.

    Ισχυρή σύσταση προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για εφαρμογή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό, λόγω της κακοκαιρίας, απευθύνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Κλειστές Λαϊκές αγορές στην Αττική

    Κλειστές θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα οι λαϊκές αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής τόσο για την προστασία των εμπλεκομένων στον κλάδο όσο και των καταναλωτών λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο.

    «Για τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα», τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρεια Αττικής η οποία προχώρησε στην απόφαση κατόπιν σχετικής σύστασης από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, απόφαση στην οποία πέραν της προστασίας των εμπλεκομένων, συνέτεινε και η πιθανή ανεπάρκεια προϊόντων που θα παρουσιαζόταν μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων νωρίς την Κυριακή λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και ακολούθως η διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό.

    Κλειστά για δύο μέρες τα δικαστήρια

    Κλειστά αύριο και μεθαύριο στα δικαστήρια σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια λόγω των χιονοπτώσεων.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει:

    “Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αναστέλλεται λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το χρονικό διάστημα της 6ης και 7ης Φεβρουαρίου 2023 η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων της Περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς) και των Περιφερειακων Ενοτήτων Βοιωτίας (Θήβών- Λειβαδιάς) και Ευβοιας (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

    Θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες η έκδοση σχετικής Υπουργικής αποφάσεως.”

    Κλειστά σχολεία στην Αττική, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία

    Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα (6/2), τα σχολεία σε ολόκληρη την Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

    Στα σχολεία που θα μείνουν κλειστά θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

    Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοινώνει:

    «Αύριο, Δευτέρα 06.02.2023, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση. Έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν εντός της ημέρας στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την αυριανή ημέρα».

    Κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφαση των Δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητά τους.

    Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ξεκίνησαν να εκδηλώνονται σήμερα το πρωί στην Αττική και τις μετεωρολογικές προβλέψεις ότι τα φαινόμενα αυτά θα επιδεινωθούν το επόμενο 24ωρο, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, κατόπιν και σχετικής διαβούλευσης με τους Δημάρχους της Αττικής, κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Ιανουαρίου όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής.

    Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού) από ενδεχόμενους κινδύνους μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες,

    Παράλληλα ελήφθη υπόψιν, το γεγονός ότι μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και γονείς-κηδεμόνες ενδέχεται να μετακινούνται από και προς περιοχές του Νομού Αττικής που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης, της χιονόστρωσης αλλά και του παγετού, αλλά και το γεγονός ότι, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών για την αποφυγή ατυχημάτων και φαινομένων κυκλοφοριακής συμφόρησης.

    Τέλος κρίθηκε αναγκαία η συγκεκριμένη απόφαση για την εξασφάλιση απαιτούμενου χρόνου για τον καθαρισμό των οδικών αρτηριών του Νομού, καθώς και των προαύλιων χώρων των σχολικών μονάδων.

    Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση, αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

    Στη Στερεά Ελλάδα, αποφασίστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη της Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη και από τον αντιπεριφερειάρχη της Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα να κλείσουν όλα τα σχολεία για ένα διήμερο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών καθώς εκτός από την πυκνή χιονόπτωση επικρατεί ισχυρός παγετός.

    Σε ότι αφορά την Βοιωτία μέχρι το βράδυ αναμένεται να εκδοθούν αποφάσεις από τους Δημάρχους για ορισμένες περιοχές όπου θα κλείσουν τα σχολεία και το ίδιο αναμένεται να ύπαρξη και για τη Φωκίδα καθώς δεν κρίνεται αναγκαίο να κλείσουν όλα τα σχολεία σε όλο το νομό.

    Τα προβλήματα στην Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας , η κατάσταση στη Στερεά Ελλάδα

    Με ιδιαίτερη ένταση εξελίσσεται το κύμα της κακοκαιρίας στη Στερεά Ελλάδα.

    Νωρίτερα, η Aστυνομία απαγορεύει την κίνηση όλων των οχημάτων από τη Λαμία προς την Αθήνα κλείνοντας το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή της Υλίκης και της Θήβας και έτσι τα αυτοκίνητα τα οποία κινούνται από Λαμία προς Αθήνα στην περιοχή του Κάστρου εκτρέπονται από την εθνική οδό προς τη Λιβαδειά για να συνεχίσουν από εκεί προς τη Θήβα και την Αθήνα.

    Παράλληλα δόθηκε εντολή να κλείσουν την εθνική οδό από την Λαμία και έτσι από την περιοχή της Στυλίδας εκτρέπονται προς Λαμία για να συνεχίσουν από την παλιά εθνική οδό.

    Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας προχώρησε η Αστυνομία και στην γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι και τον κόμβο των Οινοφύτων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία στο σημείο αποκαταστάθηκε αργότερα το απόγευμα, ενώ θα διακοπεί ξανά από τις 23.00 το βράδυ.

    Λόγω της διακοπής κυκλοφορίας σε τμήματα της ΕΟ Αθηνών-Λαμίας, δεκάδες λεωφορεία με επιβάτες αναγκάστηκαν να παραμείνουν προσωρινά σε χώρους κοντά στην Λαμία, μέχρι να επιτραπεί ξανά η διέλευση βαρέων οχημάτων από την Εθνική Οδό.

    Επιπλέον νωρίτερα είχε  διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων/μέσων :

    -από Χαλκίδα προς Π.Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από τη 2η χ.θ. της περιφερειακής οδού από Χαλκίδα προς ε.ο. Σχηματαρίου-Χαλκίδας/ αυτοκινητόδρομο Α-11 (Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας)

    -από Δ.Ε. Αυλίδος προς Π.Α.Θ.Ε., μέσω της ε.ο. Σχηματαρίου-Χαλκίδας/ αυτοκινητόδρομος Α-11

    -από Χαλκίδα προς Π.Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από την 1η χ.θ. της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας-Θηβών (διασταύρωση Δροσιάς )

    -από Δ.Ε. Αυλίδος προς Π.Α.Θ.Ε., μέσω της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας-Θηβών

    -στη Νέα Εθνική Οδός Σχηματαρίου Χαλκίδας από 0,000χ/θ έως 11,000χ/θ.

    Διακοπή υπήρξε και στη Λεωφόρο Πάρνηθας το απόγευμα της Κυριακής, λόγω της κακοκαιρίας οπως και στην Αττική Οδό, η οποία ωστόσο αποκαταστάθηκε λίγη ώρα αργότερα.

    Προληπτικές ακυρώσεις δρομολογίων υπήρξαν στο δίκτυο της Hellenic Train στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ενώ τροποποιήσεις δρομολογίων ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ.

    Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ Φανή Σπανού «δίνουμε μία μεγάλη μάχη να κρατήσουμε ανοιχτό το εθνικό δίκτυο όπως επίσης και τους βασικούς δρόμους της Εύβοιας της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας. Μία μάχη που ξεκίνησε το ξημέρωμα και ελπίζουμε σε μία ύφεση τις επόμενες ώρες για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους δρόμους ανοιχτούς».

    Σύμφωνα με την εικόνα την οποία έχει και ο ίδιος ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τα καιρικά φαινόμενα έχουν έντονο χαρακτήρα στην Εύβοια και σε ένα τμήμα της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας.

    Από τις πρώτες πρωινές ώρες χιονίζει στην Κεντρική Εύβοια με συνέπεια στην περιοχή της Δίρφυς στην Εύβοια να εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα.

    Στη Φθιώτιδα όλη τη νύχτα τα μηχανήματα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες στους δρόμους από τη Λαμία προς Δομοκό, από τη Λαμία προς Αμφισσα και από τη Λαμία προς Καρπενήσι.

    Στα ορεινά χωριά της Δυτ. Φθιώτιδας η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και τα εκχιονιστικά μηχανήματα κρατούν ανοιχτό το δρόμο από τη Λαμία στο Καρπενήσι.

    Στη Βοιωτία δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο Εθνικό Οδικό δίκτυο καθώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. «Όλα είναι υπό έλεγχο καθώς επιχειρούν μηχανήματα σε όλα τα σημεία που κρίνεται απαραίτητο» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αντιπεριφερειάρχης της Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχώς εντείνεται η κακοκαιρία και καλύπτει το σύνολο της Βοιωτίας. Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού έχει κλείσει και προς εκείνη την κατεύθυνση επιχειρούν συνολικά 15 μηχανήματα.

    Προς την πλευρά του Παρνασσού και των Βαρδουσίων εντείνονται οι χιονοπτώσεις στην Φωκίδα.

    Μικρότερης έντασης είναι τα φαινόμενα στην Ευρυτανία. .

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο εθνικό δίκτυο όπως επίσης και στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας, την Βοιωτίας, της Φωκίδας και της Φθιώτιδας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία στην Ευβοια εντοπίζονται προβλήματα και η κυκλοφορία γίνεται με αλυσίδες:

    · Στη Νέα Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού από 16η χ/θ έως 44η χ/θ

    · Σε όλο το οδικό δίκτυο περιοχής αρμοδιότητας Αστυνομικού Τμήματος Κύμης

    Στην Βοιωτία με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία

    · Στην Επαρχιακή Οδό Αράχωβας-Επταλόφου από 12η χ/θ έως Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

    · Στην Επαρχιακή Οδό Αναλήψεως-Ελικώνα-Κυριακίου

    · Στην Επαρχιακή Οδό Κυριακίου-Αγ.’Αννας

    · Στην Επαρχιακή Οδό Αγίας Τριάδας-Αγίας ‘Αννας

    Στην Ευρυτανία, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αλυσίδων λόγω παγετού στα ακόλουθα σημεία:

    – Στην Εθνική Οδό Καρπενησίου-Αγρινίου, από 7η έως 15η χ/θ, θέση «Μπαγασάκι»

    – Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Φουρνά, από 12η έως 22η χ/θ, θέση «Βράχος»

    – Στην Επαρχιακή Οδό Φουρνά-Καρδίτσας, από 50η έως 60η χ/θ, θέση «Ζαχαράκη»

    – Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Κρίκελλου-Δομνίστας, από 12η έως 25η χ/θ

    – Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Χιονοδρομικό Κέντρο, από 3η έως 15η χ/θ

    – Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Αγρινίου, από 30η έως 45η χ/θ, θέση «Αραποκέφαλα»

    – Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Στενώματος, από 2η έως 17η χ/θ

    – Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Φιδάκια, από 7η έως 25η χ/θ,

    Μακεδονία

    Προς το παρόν, το πέρασμα της κακοκαιρίας στη Μακεδονία εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ήδη στα «λευκά» ντύθηκαν πολλές περιοχές στη δυτική Μακεδονία, σε ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, ακόμη και παραθαλάσσια τμήματα της Χαλκιδικής.

    Εκχιονιστικά και αλατιέρες επιχειρούν όπου χρειάζεται ενώ είναι σε επιφυλακή συνολικά εκατό μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται από το 91ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης μέσω Καστανιάς στην Ημαθία, στο οδικό δίκτυο προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια, στην Πέλλα από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας – χιονοδρομικό κέντρο Βόρας. Στο νομό Χαλκιδικής αλυσίδες χρειάζονται από το 77ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιοχώρι – Στάγειρα) από το 54ο έως το 70ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιόκαστρο – Ταξιάρχης), στις επαρχιακές οδούς Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου, Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδος, όπως στα δημοτικά διαμερίσματα Ταξιάρχη και Βάβδου.

    «Μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει σχετική ύφεση, είμαστε ωστόσο σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς έχουμε ενημερωθεί από τον περιφερειακό μετεωρολογικό σταθμό ότι έως το βράδυ θα υπάρχουν φαινόμενα κατά διαστήματα, τοπικά, πιθανότατα ασθενή», σημείωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

    Να σημειωθεί ότι παραμένει σε ισχύ, η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα στον οδικό άξονα του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, από τα διόδια Μαλγάρων έως τον κόμβο Κλειδίου. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, εξαιρούνται όσα από τα οχήματα έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λάρισας.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπ. Εσωτερικών: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο τη Δευτέρα λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα

    Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστές οι λαϊκές αγορές στην Αττική τη Δευτέρα

    Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστά Δευτέρα και Τρίτη τα δικαστήρια σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια

    Έκλεισε η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα

    Τηλεργασία αύριο στο δημόσιο τομέα – Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις

    Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πυκνή χιονόπτωση ξημερώματα Δευτέρας στην Αττική – Νέο μήνυμα του 112 σε Αττική και Εύβοια

    Τηλεκπαίδευση τη Δευτέρα για όσα σχολεία μείνουν κλειστά

    Κλειστά τα καταστήματα τη Δευτέρα στη ΒΑ Αττική και απαγόρευση του delivery

     



    ΣΧΟΛΙΑ