• Κοινωνία

    Jan Fischer, πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας: «Το σημαντικό δεν είναι εάν ένα πανεπιστήμιο είναι ιδιωτικό ή δημόσιο, αλλά η εκπαίδευση που προσφέρει»

    • Του Γιώργου Μανέττα

    Jan Fischer, πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας


    «Το σημαντικό δεν είναι εάν ένα πανεπιστήμιο είναι ιδιωτικό ή δημόσιο, αλλά η ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρει», υπογραμμίζει ο Jan Fischer, πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Πράγας.

    Το ζητούμενο για μια χώρα είναι η καλή ισορροπία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, λέει, συγκεκριμένα, ο κ. Fischer που βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε σε Έλληνες δημοσιογράφους.

    Εξίσου σημαντικό για τον πρώην πρωθυπουργό της Τσεχίας είναι η εκπαίδευση να οργανώνεται πάνω στη βάση της «δια βίου μάθησης». Πρέπει να οικοδομηθεί ένα σύστημα, όπως είπε, που να προάγει την δια βίου εκπαίδευση, σημειώνοντας πως η εκπαιδευτική διαδικασία δεν σταματάει αλλά οφείλει να είναι εφ’ όρου ζωής.

    Σύμφωνα με τον κ. Fischer, παρ’ όλη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η Τσεχία εξακολουθεί να υστερεί σε τεχνικές σχολές και στην παραγωγή τεχνιτών που θα στελεχώσουν τις βιομηχανίες της χώρας. Είναι, όπως λέει, κάτι που λείπει, με δεδομένο μάλιστα πως η οικονομία της Τσεχίας βασίζεται στη βιομηχανία (συνεισφέρει το 1/3 του τσέχικου ΑΕΠ). Και τονίζει πως η συμμετοχή της ιδιωτικής εκπαίδευσης στον τομέα αυτό θα μπορούσε να ήταν πιο δυναμική.

    Ο κ. Fischer ανέφερε πως χρειάστηκε να γίνει ριζική και βαθιά μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Προσαρμόστηκε η νομοθεσία, συστήθηκαν καινούριοι οργανισμοί, τα πανεπιστήμια διεθνοποιήθηκαν και άνοιξαν διαύλους επικοινωνίας με Ευρωπαίους συνεργάτες, και δημιουργήθηκαν νέα ιδιωτικά σε όλες τις βαθμίδες.

    Σήμερα, στην Τσεχία λειτουργούν περίπου 35 ιδιωτικά πανεπιστήμια και 25 δημόσια, παρέχοντας πολύ καλό επίπεδο σπουδών. Ο αριθμός των ξένων σπουδαστών αυξάνεται διαρκώς, με την πλειονότητα να προέρχεται από την Σλοβακία, την Ρωσία, τα Βαλκάνια και αλλού. Βέβαια, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν σταμάτησε την φοιτητική μετανάστευση καθώς πολλοί Τσέχοι επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Μάλιστα, και ο γιος του σπούδασε μάρκετινγκ και μάνατζμεντ στο St. Andrews στην Σκοτία.

    Ο κ. Fischer επισημαίνει πως οι πολίτες της Τσεχίας αποδέχθηκαν την ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως και τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Το μοναδικό θέμα που πυροδότηση πολιτική αντιπαράθεση και μάλιστα έντονης, όπως λέει, ήταν εάν πρέπει να χρεώνονται δίδακτρα ή όχι. Μια αντιπαράθεση που πλέον έχει κοπάσει με την πάροδο των χρόνων.

    Όσον αφορά στην βαρύτητα των πτυχίων στην αγορά εργασίας, ο κ. Fischer σημειώνει πως δεν υφίσταται καμία διάκριση, αλλά έχουν την ίδια αξία.

    «Δεν υπάρχει διαφορά στην εύρεση εργασίας εάν είσαι κάτοχος διπλώματος ιδιωτικού ή δημόσιου πανεπιστημίου. Δεν είναι κρίσιμο, όλα τα πτυχία απολαμβάνουν του ίδιου σεβασμού», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Παρ’ όλα αυτά, τα δημόσια πανεπιστήμια στη συνείδηση των πολλών χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης και έχουν περισσότερο κύρος.

    Ο κ. Fisher βρέθηκε στην Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος του New York College, με το οποίο συνεργάζεται τα τελευταία τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Πανεπιστημίου που έχει δημιουργήσει το New York College στην Τσεχία. Θεωρεί τιμή του που αποτελεί μέλος αυτού του Οργανισμού, καθώς, όπως λέει, είναι ένα Διεθνές Πανεπιστήμιο με υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης, άριστες συνθήκες εργασίας και αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των καθηγητών και των φοιτητών.



    ΣΧΟΛΙΑ