ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Βερόνα, μια πόλη 250.000 κατοίκων στη βορειοανατολική Ιταλία, αποφάσισε σήμερα να περιορίσει τη χρήση του πόσιμου νερού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ξηρασία που πλήττει τη χερσόνησο.
«Λόγω της μετεωρολογικής κατάστασης και των συνεπειών της στην παροχή νερού, ο δήμαρχος υπέγραψε ένα διάταγμα που περιορίζει τη χρήση πόσιμου νερού μόνο για οικιακούς σκοπούς» ανέφερε η γενέτειρα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό της.
Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα απαγορεύεται να χρησιμοποιείται το πόσιμο νερό για το πότισμα λαχανόκηπων, λουλουδιών και αθλητικών τερέν. Δεν επιτρέπεται επίσης η χρήση του στις πισίνες ή για το πλύσιμο αυτοκινήτων. Ο δήμος υπογράμμισε ότι όποιος παραβιάζει αυτούς τους περιορισμούς μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο που φτάνει έως και τα 500 ευρώ.
Παρόμοια μέτρα έχουν υιοθετήσει και άλλες ιταλικές κοινότητες, όμως η Βερόνα είναι η μεγαλύτερη πόλη, μέχρι στιγμής, που αναγκάζεται να επιβάλει τόσο δραστικούς περιορισμούς.
Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία αντιμετώπισε ένα ασυνήθιστα πρώιμο κύμα καύσωνα, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων, κυρίως στην κοιλάδα του Πάδου η οποία πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια.
Σύμφωνα με το μεγαλύτερο αγροτικό σωματείο της χώρας, το Coldiretti, η ξηρασία απειλεί το 30% της αγροτικής παραγωγής και τις μισές κτηνοτροφικές μονάδες στην κοιλάδα του Πάδου, όπου παράγεται μεταξύ άλλων το περίφημο προσούτο Πάρμας.
Στις λίμνες Ματζόρε και Γκάρντα το επίπεδο των υδάτων είναι χαμηλότερο από το σύνηθες για αυτήν την περίοδο του έτους, ενώ νοτιότερα έχει μειωθεί και η στάθμη του ποταμού Τίβερη που διασχίζει τη Ρώμη.
Άλλη συνέπεια της ξηρασίας: η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε απότομα ενώ οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται κυρίως στους ορεινούς όγκους, στα βόρεια, παράγουν σχεδόν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία.
Διαβάστε επίσης:
Πυροσβεστική: Πρώτη πολύ δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου η Κυριακή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Χτύπημα» στις Ευρωαγορές μετά τη νέα επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Στο -0,96 ο DAX
- Νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Η μεγάλη αλλαγή στον εξωδικαστικό
- Citi: Πρόβλεψη για άνοδο έως τα 120 δολάρια το βαρέλι για το Brent τις επόμενες ημέρες
- Προειδοποίηση UBS: Πτώση έως 30% στις παγκόσμιες μετοχές αν παραταθεί η σύγκρουση
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.