• Κοινωνία

    Ισόβια κάθειρξη στον βαρόνο των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο»

    • NewsRoom


    Ο Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών, Χοακίν Γκουσμάν ή «Ελ Τσάπο» (Joaquin «El Chapo» Guzman), καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε ισόβια κάθειρξη και σε ακόμη 30 χρόνια φυλάκιση.

    Οι δικηγόροι τού ισχυρότερου εμπόρου ναρκωτικών μετά το τέλος της «βασιλείας» του Κολομβιανού Πάμπλο Εσκομπάρ, το 1993, ανακοίνωσαν ήδη ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής αυτής απόφασης.

    Ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν ανακοίνωσε την Τετάρτη την απόφασή του, πέντε μήνες μετά την καταδίκη του Γκουσμάν σε μια «επική» υπόθεση, όπως τη χαρακτηρίζει το «Associated Press».

    O 62χρονος βαρόνος των ναρκωτικών, ο οποίος προστατευόταν στο Μεξικό από έναν στρατό εγκληματιών, αλλά και από τη διαφθορά που επικρατεί στη χώρα, εκδόθηκε τελικά στις ΗΠΑ για να δικαστεί μετά από δύο αποδράσεις από τις μεξικανικές φυλακές.

    Πριν την ανακοίνωση της απόφασης, ο Γκουσμάν εξέφρασε τα παράπονά του για τις συνθήκες κράτησής του και ανέφερε προς τον δικαστή ότι η δίκη του δεν ήταν δίκαιη, και πως ο περιφερειακός δικαστής Μπράιαν Κόγκαν απέτυχε να «διερευνήσει διεξοδικά» την υπόθεση.

    «Η υπόθεσή μου ήταν χρωματισμένη και μου αρνηθήκατε μια δίκαιη δίκη τη στιγμή που όλος ο Κόσμος παρακολουθούσε», είπε ο διαβόητος κακοποιός μέσω διερμηνέα. «Οταν εκδόθηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες περίμενα μια δίκαιη δίκη, αλλά αυτά που συνέβησαν εδώ ήταν το ακριβώς αντίθετο», τόνισε.

    Μετά την ανακοίνωση της ποινής του, ο «Ελ Τσάπο» έβαλε το χέρι του στην καρδιά και κοίταξε την οικογένειά του.

    Ο 62χρονος Γκουσμάν είχε κριθεί ένοχος από δικαστήριο τον Φεβρουάριο για τη διακίνηση τόνων κοκαΐνης, ηρωίνης και μαριχουάνας, καθώς και για συμμετοχή σε πολλαπλές συνωμοσίες δολοφονίας ως επικεφαλής του καρτέλ της Σιναλόα, γνωστή για χρόνια ως μια από μεγαλύτερες και πιο βίαιες σπείρες διακίνησης ναρκωτικών του Μεξικού.

    Μια πρώην συνεργάτης του Γκουσμάν, η Αντρέα Βελέζ, περιέγραψε ενώπιον του δικαστηρίου πώς ο «Ελ Τσάπο» έδωσε ένα εκατομμύριο δολάρια σε μια συμμορία μοτοσικλετιστών προκειμένου να την δολοφονήσουν, καθώς και πώς ξέφυγε με τη βοήθεια των αμερικανικών Αρχών.



    ΣΧΟΛΙΑ