• Κοινωνία

    Ίσμα Τουλάτου: Ο θάνατος που συγκλόνισε και τα αναπάντητα ερωτήματα

    Ίσμα Τουλάτου, δημοσιογράφος

    Ίσμα Τουλάτου, δημοσιογράφος


    Και ξαφνικά προχθες το βράδυ πάγωσε ο χρόνος. Η είδηση του αιφνιδιαστικού θανάτου της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου, που ήταν έγκυος εννέα μηνών στο πρώτο της παιδί, σόκαρε τους πάντες και η είδηση «ταξίδεψε» με ταχύτητα φωτός παντού, μονοπωλώντας τις συζητήσεις. Τα social media πήραν «φωτιά», εκατοντάδες τα σχόλια συναδέλφων της και όχι μόνο…

    Οι φωτογραφίες της απεικονίζουν αυτό που πραγματικά ήταν, λένε όσοι την γνώριζαν. Μια ήρεμη και γλυκιά γυναίκα, που ένιωθε ευτυχία για τη ζωή που μεγάλωνε μέσα της.

    Η λαχτάρα για τη μητρότητα

    Η Ίσμα (από το Ισμήνη – Αλεξάνδρα) Τουλάτου «έσβησε» σε ηλικία 52 ετών. Σε μια ηλικία άκρως παραγωγική, που ακόμη μπορούσε να κάνει πολλά.

    Μετρούσε αντίστροφα για την έλευση της κόρης της, ήταν το πιο σημαντικό για εκείνη.

    Λαχταρούσε να την κρατήσει αγκαλιά, να τη δει να μεγαλώνει και να γίνεται σωστός άνθρωπος. Να τη μυήσει στη μουσική και ειδικά στην όπερα, που η ίδια λάτρευε, να κάνουν όλα αυτά, που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένα, αν και δεν είναι δυστυχώς. Να την ταΐσει, να την κοιμίσει, να τη χορτάσει χάδια, φιλιά κι αγκαλιές, να την πηγαίνει βόλτες, συστήνοντάς την περήφανα σε όλους, να παίξουν, να ταξιδέψουν…

    Όμως έρχεται ένα τέτοιο «χαστούκι» και συνειδητοποιείς ότι τα πάντα μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Κυριολεκτικά.

    Η εγκυμοσύνη αυτή ήταν κάτι, που το ονειρευόταν πολλά χρόνια και το ήθελε πάρα πολύ. Και ως σύγχρονη γυναίκα το κατάφερε, με πολύτιμο σύμμαχο την επιστήμη.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εγκυμοσύνη επετεύχθη με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με μια από τις ασφαλείς διαδικασίες, που ακολουθούν εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη καθημερινά.

    Όπως ανέφεραν πηγές στο Mononews: «Η εγκυμοσύνη προέκυψε με εξωσωματική γονιμοποίηση, κατόπιν λήψης σπέρματος από δότη. Η ίδια η Ίσμα το είχε μοιραστεί αυτό, ένιωθε περήφανη για την επιλογή και για την απόφασή της. Η επιθυμία της να γίνει μητέρα ήταν πάνω από όλα κι έτσι το κυνήγησε, γνωρίζοντας ότι θα έχει την πλήρη στήριξη της οικογένειάς της και των φίλων της. Δυστυχώς δεν πρόλαβε».

    Κύηση υψηλού κινδύνου

    Ο αδόκητος θάνατός της προκαλεί, όπως είναι λογικό, πολλές ερωτήσεις. «Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί στο παρά ένα; Πώς έγινε; Υπήρξαν προειδοποιητικά σημάδια; Ήταν όλα καλά ή μήπως υπήρχε κάποιο πρόβλημα, που η ίδια δεν γνώριζε; Την παρακολουθούσαν σωστά; Έκανε τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους; Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι κυοφορούσε σε ώριμη ηλικία;», αναρωτιούνται, μεταξύ άλλων, όλοι όσοι έμαθαν το τραγικό νέο.

    Μιλήσαμε με καθηγητές Μαιευτικής – Γυναικολογίας, προκειμένου να μας εξηγήσουν τους λόγους, για τους οποίους μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Δηλαδή πώς μπορεί μια γυναίκα να καταλήξει μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ούσα έγκυος εννέα μηνών και υγιής, χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας. Και πόσο ρόλο έπαιξε, εάν έπαιξε, το γεγονός ότι η Ίσμα ήταν 52 ετών – τα παραδείγματα, βέβαια, γυναικών που έγιναν μητέρες σε αυτή και σε μεγαλύτερη ηλικία πολλά.

    Ίσμα Τουλάτου
                                    Ίσμα Τουλάτου

    Μας επεσήμαναν, λοιπόν, τα εξής: «Κάθε κύηση πάνω από τα 40 χρόνια της ηλικίας θεωρείται – και είναι – υψηλού κινδύνου, όπως και κάθε κύηση κάτω από την ηλικία των 18 ετών. Κι αυτό διότι μπορεί να συμβούν πολλά. Αυτές οι εγκυμοσύνες είναι πολύτιμες, αλλά ενέχουν ρίσκο. Τις περισσότερες φορές πάνε καλά, αλλά απαιτείται συνεχής ιατρική παρακολούθηση και οι έγκυοι το ξέρουν πολύ καλά αυτό, είναι ένα από τα πρώτα πράγματα, που τους λέμε».

    Στην ερώτηση τι μπορεί να πάει στραβά, μας εξήγησαν ότι: «Μπορεί η έγκυος να έχει υπέρταση ή να εμφάνισε διαβήτη κύησης. Μπορεί ακόμη να συμβεί μια κατάσταση, που λέγεται μαζική εμβολή αμνιακού υγρού (αυτό μπορεί να γίνει και στη γέννα) ή μια μαζική θρόμβωση. Οι συστάσεις πλέον αναφέρουν ότι σε γυναίκες άνω των 40-45 χρόνων, που ετοιμάζονται να γίνουν μητέρες, η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται κάθε δύο μέρες, μετά τις 39 εβδομάδες κύησης, ώστε σε περίπτωση, που, ο μη γένοιτο, δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά, να επέμβουμε ταχύτατα».

    Ένας πολύ γλυκός άνθρωπος

    Οι ίδιες πληροφορίες, πάντως, λένε ότι η άτυχη κοπέλα ήταν καθ’ όλα υγιής και ότι έκανε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ώστε να διασφαλίσει ότι η κόρη της μεγαλώνει και αναπτύσσεται σωστά και ότι η ίδια της προσφέρει ένα ασφαλές «σπίτι», μέχρι να δει το φως της ζωής.

    Όμως η μοίρα τα έφερε αλλιώς. Η κοπέλα πέθανε το βράδυ της Κυριακής και το μωρό της, που γεννήθηκε στο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» με κατεπείγουσα καισαρική τομή, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ νεογνών, δίνοντας τη δική του μάχη. Ένα ακόμη μωρό που δεν θα γνωρίσει τη στοργική αγκαλιά της μαμάς του…

    Η τραγική είδηση «γέμισε» το Facebook και όλοι μιλούν για μια γλυκιά και καλλιεργημένη συνάδελφο, πολύ χαμογελαστή και πολύ καλή στη δουλειά της.

    Μιλάνε για το καθαρό της βλέμμα, το κοφτερό της μυαλό και το πηγαίο γέλιο της. Για την αγάπη της για τη μουσική και για τη γενικότερη παιδεία και καλλιέργειά της. Για το πόσο διαβασμένη ήταν πάντα για τα ρεπορτάζ, που επρόκειτο να ετοιμάσει.

    «Το παράπονό της, βέβαια, ήταν ότι, όταν έφυγε από το «ΒΗΜΑ», όπου εργαζόταν, άργησε να χτυπήσει το τηλέφωνό της για δουλειά. Κι αυτό την είχε πληγώσει. Ούσα μαχήτρια, όμως, δεν το έβαλε κάτω, βρήκε νέα δουλειά, υπηρετώντας τη με συνέπεια, βάζοντας πλώρη για το όνειρο της μητρότητας», αναφέρουν πηγές στο Mononews.

    Στο σπίτι της μητέρας της

    Τις τελευταίες μέρες μετρούσε αντίστροφα για τη γέννηση της μικρής της. Είχε ετοιμάσει τη βαλίτσα της για το μαιευτήριο και είχε πάει να μείνει στο σπίτι της μητέρας της, για να μην είναι μόνη, σε περίπτωση που χρειαζόταν κάτι.

    Το μοιραίο βράδυ, λίγο πριν από τον αιφνίδιο θάνατό της, δεν αισθανόταν πολύ καλά. «Μάλιστα κάποια στιγμή έκανε και εμετό και ξάπλωσε για να νιώσει καλύτερα. Λίγο αργότερα, όμως, κατέρρευσε μπροστά στα έντρομα μάτια της ηλικιωμένης μητέρας της. Ίσα που πρόλαβε να ψελλίσει πως δεν αισθανόταν καλά. Πόσο κρίμα», λένε συγκλονισμένοι άνθρωποι που τη ζούσαν από κοντά στο Mononews.

    Η κοπέλα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αλλά ήταν πλέον αργά για εκείνη. Όλοι οι έμπειροι γιατροί του δημόσιου νοσοκομείου «έπεσαν πάνω της» κυριολεκτικά, μήπως καταφέρουν να την επαναφέρουν, αλλά και για να σώσουν το μωρό της. Την ξεγέννησαν και το μωρό είναι σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα…

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάδελφος ήταν ήδη νεκρή όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί έδωσαν μεγάλη μάχη για να κρατήσουν στη ζωή το κοριτσάκι της, το οποίο, όπως εκτιμούν, έμεινε για αρκετή ώρα χωρίς οξυγόνο…

    Λένε για εκείνη

    Πρώην συνεργάτες της θρηνούν τον χαμό της και μόνο καλά έχουν να πουν. Τα κείμενα, που της αφιερώνουν, δείχνουν την αγάπη και την εκτίμηση, που έτρεφαν για εκείνη.

    Η ιστοσελίδα του «Βήματος» γράφει:

    «Η Ίσμα Τουλάτου δεν είναι πια ανάμεσα μας. Δεν θα μας ξανακοιτάξει με το γλυκό της βλέμμα, δεν θα μας ξαναχαρίσει το ζεστό της χαμόγελο. Έφυγε από τη ζωή, ξαφνικά, με έναν τρόπο σκληρό και άδικο. Την ώρα που έβλεπε τα όνειρα της έτοιμα να πραγματοποιηθούν. Την ώρα που ετοιμαζόταν να ανοίξει το πιο σημαντικό κεφάλαιο της ζωής της. Αυτό που ήθελε περισσότερο από όλα. Να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί.

    Η Ισμα Τουλάτου, η δική μας Ίσμα, ήταν επί χρόνια η δημοσιογράφος του «Βήματος», που μετέφερε τον λόγο των σημαντικότερων αρχιμουσικών και χορογράφων της εποχής μας – όπως του Ρικάρντο Μούτι ή του Γίρζι Κίλιαν -, τις εξελίξεις από τον χώρο της σύγχρονης όπερας και της κλασικής μουσικής.

    Η Ίσμα Τουλάτου, με σπουδές Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Μουσικής, έφυγε από τη ζωή, ενώ τα αίτια θανάτου της διερευνώνται. Μένει η εικόνα της την εποχή, που ο ΔΟΛ φιλοξενούσε συνεντεύξεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής, αλλά και στη δύσκολη περίοδο του 2017.

    Μένει ακόμη η διαρκής αναζήτησή της για τους μεγάλους σταθμούς της μουσικής παραστασιολογίας με το μόνιμο «παρών», που έδινε στις συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Ηρωδείου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (με την οποία συνεργάστηκε στον πετυχημένο κύκλο «Όπερα και μόδα»)».

    Στη σελίδα της στο Facebook πλήθος συναδέλφων και συνεργατών της γράφουν τα συλλυπητήρια τους.

    Ο Μύρων Μηχαηλίδης γράφει: «Από το εξωτερικό, όπου βρίσκομαι, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη μου για τον τόσο πρόωρο και άδικο θάνατο της Isma Toulatos. Την εκτιμούσα ιδιαίτερα για την κατάρτιση και την “πέννα” της. Της εμπιστεύθηκα, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το πρότζεκτ “Όπερα και Μόδα”, το οποίο έκτοτε και καθιερώθηκε. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της…

    PS: Αναρτώ αυτή τη φωτογραφία, διότι θα ήθελα να την θυμάμαι μόνο με το χαμόγελο, που φώτιζε το πρόσωπό της».

    Με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη
               Με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη

    Η αγάπη για τη μουσική

    Η Ίσμα Τουλάτου ήταν εξειδικευμένη στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Ειδικότερα ασχολιόταν με τη μουσική και δη την όπερα. Ήταν απόφοιτος της Πρότυπης Σχολής Αναβρύτων, πτυχιούχος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματούχος πιάνου και ανώτερων θεωρητικών του Ωδείου Αθηνών.

    Πολλοί φίλοι της επέλεξαν να την αποχαιρετήσουν με αγαπημένα της κλασικά κομμάτια, ξέροντας ότι κάτι τέτοιο θα της άρεσε…

    Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» γράφει: «Με βαθιά θλίψη και συγκλονισμένοι από το δυσάρεστο νέο, αποχαιρετούμε σήμερα την έγκριτη δημοσιογράφο Ίσμα Τουλάτου.

    Η Ίσμα, πέρα από το στίγμα της στο πολιτιστικό ρεπορτάζ που υπηρέτησε επί σειρά ετών και στο πλαίσιο του οποίου κάλυψε πολλές από τις δράσεις του Συλλόγου, ήταν κοντά μας και από μια άλλη πλευρά.

    Από το 2018 υπήρξε μέλος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής κι έτσι τα χρόνια, που μεσολάβησαν, έγινε έμπρακτα μέρος αυτού, που σήμερα είναι ο Σύλλογος.

    Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

    Ένας δύσκολος αποχαιρετισμός

    Η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

    «Λάτρευε τη μουσική, την όπερα, τη μόδα, τον πολιτισμό και ήθελε από πολύ μικρή να γίνει δημοσιογράφος. Τη δημοσιογραφική της καριέρα ξεκίνησε το 1995 στον «Τύπο της Κυριακής», όπου παρέμεινε έως το 1997, καλύπτοντας το πολιτιστικό ρεπορτάζ, με κύριο τομέα ευθύνης το θέατρο, τα εικαστικά και τις συνεντεύξεις προσωπικοτήτων.

    Στη συνέχεια εργάστηκε στο «ΒΗΜΑ», επίσης στο πολιτιστικό ρεπορτάζ, για θέματα θεάτρου και μουσικής, τόσο στην ημερήσια έκδοση όσο και στο ένθετο «Το άλλο Βήμα» της Κυριακής. Από το 2000 απασχολήθηκε παράλληλα στο «ΒHmagazino» και σε άλλα περιοδικά, όπως τα «Bazaar», «Elle», «Madame Figaro» κ.ά., πάντοτε για θέματα μόδας και πολιτισμού.

    Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με την «Athens Voice» και την ιστοσελίδα iefimerida.gr.

    Κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας που διέγραψε ως συντάκτρια του πολιτιστικού ρεπορτάζ είχε πολλές επιτυχίες και αποκλειστικότητες στο ενεργητικό της. Θα μείνουν ζωντανά στην μνήμη των συνεργατών και των αναγνωστών της οι συνεντεύξεις της με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής, τα καίρια άρθρα της, με όλες τις εξελίξεις από τον χώρο της σύγχρονης όπερας και της κλασικής μουσικής, το μόνιμο «παρών» της στις συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Ηρωδείου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ). Με την ΕΛΣ, είχε συνεργαστεί, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια σε ένα πρωτοποριακό project, δικής της εμπνεύσεως και επιμέλειας, το «Όπερα και Μόδα», όπου κατάφερε να συνδυάσει δύο σημαντικές αγάπες της σε ένα υβριδικού χαρακτήρα δρώμενο, με τη σύμπραξη εξαιρετικών συντελεστών.

    Αυτό, όμως, που κυρίως θα μείνει ζωντανό στις μνήμες όλων, είναι το απαράμιλλο ταλέντο της, το ήθος της, η αγάπη της για τη δημοσιογραφία, τον πολιτισμό, τη μουσική και την ομορφιά της ζωής. Θα μείνει και ένα οδυνηρό και αναπάντητο «γιατί», να συνοδεύει τον πόνο για τον τόσο αδόκητο χαμό της».

    Η ιατροδικαστική έκθεση αναμένεται να ρίξει φως στην αιτία του αιφνίδιου θανάτου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ίσμα Τουλάτου: Υπεράνθρωπη προσπάθεια να κρατήσουν το μωρό της στη ζωή

    Επικυρώθηκε από το Ειρηνοδικείο το καταστατικό της ΕΕΝ – Πρόεδρος ο Πάνος Ξενοκώστας

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας θα προσλαμβάνει 4.000-5.000 εκπαιδευτικούς



    ΣΧΟΛΙΑ