• Κοινωνία

    Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία – Τουλάχιστον 15 νεκροί, 300 τραυματίες και μεγάλες καταστροφές

    • NewsRoom


    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και αρκετά θύματα.

    O σεισμός σημειώθηκε στην επαρχία Ελαζίγ,  στην ανατολική Τουρκία και ειδικότερα στο χωριό Τσιβρίτζε, ανατολικά της Μαλάτια και βορειοδυτικά του Ντιγιάρμπακιρ. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 10 χλμ. Το γεγονός του ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός, τον έκανε αισθητό στον Λίβανο, το Ιράκ και τη Συρία

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ πάνω από 300 τραυματίστηκαν. Περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν καταρρεύσει. 

    Σωστικά συνεργεία έσπευσαν στην περιοχή ωστόσο το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο. Τον σεισμό ακολούθησαν μετασεισμοί, μεγέθους έως και 5,4 Ρίχτερ. Ο πρόεδρος της Διαχείρισης Καταστροφών και Επειγόντων Περιστατικών στην Τουρκία, Μεχμέτ Γκιούλογλου δήλωσε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό στην Τουρκία: «Οι ομάδες μας έχουν ξεκινήσει εργασίες στο σημείο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

    Ο κυβερνήτης του Ελαζίγ, Τσετίν Οκτάι Καλντιρίμ, δήλωσε λίγο νωρίτερα μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη και τουλάχιστον 225 τραυματίστηκαν. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να φτάσουν σε έξι ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

    «Σφοδρότατος ο σεισμός, το επίκεντρό του εντοπίζεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το ρήγμα το οποίο έχει ενεργοποιηθεί είναι της ανατολικής Ανατολίας, ήδη γίνονται μετασεισμοί και θα γίνουν πολλοί ακόμα, καθώς ο σεισμός είναι πολύ μεγάλος. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, οι μετασεισμοί βρίσκουν ακόμα πιο ευάλωτα τα κτίρια σε τέτοια μεγέθη», τόνισε νωρίτερα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον ΣΚΑΪ.

    Η Ελλάδα εμφανίστηκε έτοιμη να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές εφόσον ζητηθεί από την γειτονική χώρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας του τα συλλυπητήριά του και τη συμπαράσταση του ελληνικού προς τον τουρκικό λαό.

    «Όλοι οι αρμόδιοι φορές έχουν λάβει μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Παρασκευή την ανατολική Τουρκία», δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  προσθέτοντας πως οι υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος έχουν σταλεί στις σεισμόπληκτες επαρχίες.

    Συμπλήρωσε πως η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, η Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) και άλλοι φορείς είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους πολίτες που επλήγησαν από το σεισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ