• Κοινωνία

    Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Ζητά αναίρεση της απόφασης που αποφυλάκισε τον Κορκονέα για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου

    κορκονεας

    Επαμεινώνδας Κορκονέας. Αποφυλακίστηκε στα 13 χρόνια


    Δεν αιτιολογούν οι δικαστές το ελαφρυντικό που άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, έκρινε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας.

    Εάν το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου υιοθετήσει το σκεπτικό του εισαγγελέα και «εξαφανίσει» τη δικαστική απόφαση, τότε, μέχρι ο Κορκονέας να δικαστεί ξανά από το δευτεροβάθμιο κακουργιοδικείο, αναβιώνει η πρωτόδικη καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 3 Δεκεμβρίου του 2008, στα Εξάρχεια.

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας προχώρησε στην άσκηση της αναίρεσης αφού πρώτα μελέτηση το σκεπτικό των δικαστών του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας.

    Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, οι δικαστές αναγνώρισαν στον ειδικό φρουρό το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

    Αποτέλεσμα ήταν η πρωτόδικη ισόβια καταδίκη του να «πέσει» στα 13 χρόνια κάθειρξης.

    Την επόμενη κιόλας ημέρα, ο Κορκονέας αποφυλακίστηκε καθώς ήδη είχε εκτίσει 11 χρόνια στη φυλακή ενώ είχε και πολλές ώρες εργασίας.

    Ο κ.Πλιώτας έκρινε ότι υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία και μη επαρκή αιτιολογία των δικαστών στην αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.

    Η όποια απόφαση των αρεοπαγιτών του Ποινικού Τμήμα για την περίπτωση του Επ. Κορκονέα, νομικοί λένε ότι θα αποτελέσει νομολογιακή πυξίδα σε ό,τι αφορά τα όρια και τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, που αφορά σε δεκάδες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ