• Κοινωνία

    Υπόθεση «Μαρίας Τσάλλα»: Ποια είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος που αποκάλυψε η ΕΥΠ

    Φωτογραφία της ρωσίδας κατασκόπου


    Στην ειδική κατηγορία Ρώσων κατασκόπων, που οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν με το όνομα «Illegals», άνηκε η κατάσκοπός που εντόπισε η ΕΥΠ στην Αθήνα.

    Η 35χρονη Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα από τη Μόσχα ήρθε στην Αθήνα το 2018, παριστάνοντας το παιδί Ελλήνων ομογενών. Το 2019 πολιτογραφήηθηκε Ελληνίδα, με το όνομα Μαρία Τσάλλα. Σύμφωνα με τα ελληνικά νόμιμα έγγραφα, εμφανιζόταν ως 32χρονη.

    Η ίδια δήλωνε φωτογράφος, ενώ είχε ανοίξει ένα κατάστημα με την επωνυμία “Galazio” στο Παγκράτι με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής. Παράλληλα λάμβανε μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.

    Η Ιρίνα δρούσε ανεξάρτητα στην Αθήνα, χωρίς να έχει καμία επαφή με την ρωσική πρεσβεία. Φερόταν ωστόσο να έχει σχέση με έναν Ρώσο μέλος της ομάδας Illegals, ο οποίος δραστηριοποιούταν στη Βραζιλία. Παράλληλα διατηρούσε σχέση με έναν Έλληνα, προκειμένου να τον έχει ως κάλυψη.

    Πριν από περίπου δύο μήνες, οι Αρχές της Σλοβενίας προχώρησαν στη σύλληψη μιας ρωσίδας κατασκόπου, μέλος και αυτής των Illegals. Υπό τον φόβο αποκάλυψης του δικτύου, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ανακάλεσαν την «Μαρία Τσάλλα» πίσω στη Μόσχα.

    Η ίδια ανέφερε στα πρόσωπα με τα οποία είχε δημιουργήσει φιλικές σχέσεις στην Αθηνά πως θα πρέπει να φύγει για δουλειές από την Ελλάδα, και πως θα επέστρεφε σε έναν μήνα. Ωστόσο, έκτοτε δεν εμφανίστηκε ποτέ πίσω.

    Αντίθετα, έκλεισε τα προφίλ της στα social media, ενώ κατέβασε και το site του καταστήματός της.

    Πλέον, οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να διαπιστώσουν ποιος ήταν ο ακριβής στόχος της στην Ελλάδα. Άλλωστε με την πρόφαση της ιδιότητας της φωτογράφου, είχε την δυνατότητα να τραβά φωτογραφίες χωρίς να κινεί υποψίες.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΥΠ, η δράση της δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

    Το πρόγραμμα illegal

    Το Πρόγραμμα Illegal, όπως ονομάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών το 2010, αφορά ένα δίκτυο Ρώσων πρακτόρων οι οποίοι δρουν υπό ανεπίσημη κάλυψη .

    Τον Ιούνιο του 2010 το FBI, έπειτα από μια πολυετή έρευνα με το όνομα Operation Ghost Stories, προχώρησε στις συλλήψεις 10 ατόμων στις ΗΠΑ καθώς και ενός ενδέκατου στην Κύπρο.

    Οι συλληφθέντες κατάσκοποι ήταν Ρώσοι υπήκοοι που είχαν τοποθετηθεί στις ΗΠΑ από τη Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμοποιούν ψεύτικη ταυτότητα. Παρουσιάζονταν ως απλοί Αμερικανοί πολίτες και προσπάθησαν να δημιουργήσουν επαφές με ακαδημαϊκούς, βιομήχανους και πολιτικούς για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες. Η πιο γνωστή από τους συλληφθέντες ήταν η Ρωσίδα κατάσκοπος Άννα Τσάπμαν.



    ΣΧΟΛΙΑ