Κοινωνία

Υπόθεση «λαθρεμπορίας» χρυσού: Πλήρης απαλλαγή του Ριχάρδου και των υπολοίπων κατηγορουμένων

Ριχάρδος

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος


Την απαλλαγή του γνωστού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου Μυλωνά και των 62 συγκατηγορουμένων του για τη λαθρεμπορία χρυσού αποφάσισε με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Δεν υπήρξε λαθρεμπόριο αποφάσισαν οι δικαστές, έχοντας ως καταλυτικό στοιχείο για την κρίση τους δύο έγγραφα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την αρμόδια τελωνειακή αρχή:

«Αν ο κάτοχος χρυσού δεν διαθέτει φορολογικά στοιχεία για τη νόμιμη κατοχή του χρυσού, δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, αλλά συντρέχει εν προκειμένω φορολογική παράβαση. Οι κατασχέσεις στους κατηγορουμένους δεν έχουν ως νομιμοποιητική βάση το αδίκημα της λαθρεμπορίας, αλλά φορολογικές παραβάσεις».

Δηλαδή, ο Ριχάρδος και οι συγκατηγορούμενοι του μπορεί να μην είχαν νόμιμα παραστατικά για το χρυσό, τους πολύτιμους λίθους, τα πολυτελή ρολόγια και τα πανάκριβα κοσμήματα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, αυτό όμως δεν συνιστά λαθρεμπόριο χρυσού.

Δυο φορές μέχρι τώρα ο εισαγγελέας είχε προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο την απαλλαγή του ενεχυροδανειστή και των υπολοίπων αλλά την πρώτη φορά το δικαστικό συμβούλιο είχε διατάξει περαιτέρω ανάκριση.

Στη δεύτερη πρόταση του ο εισαγγελέας Γιάννης Πιέρρος ανέφερε:

«Δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής απάντων των κατηγορουμένων για:

*Εγκληματική οργάνωση

*Ξέπλυμα μαύρου χρήματος

*Λαθρεμπορίας εκ της οποίας οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι υπερβαίνουν τις 15 χιλιάδες ευρώ

*Πλαστογραφία μετά χρήσεως,

Πράξεις που φέρονται να τέλεσαν από το 2009 έως τέλη Νοεμβρίου 2018 και κατά συνέπεια το συμβούλιό σας πρέπει μα αποφανθεί να μην γίνει κατηγορία σε βάρος τους».

Μετά την έκδοση του απαλλακτικού βουλεύματος, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ριχάρδου Μυλωνά, Πέτρος Πανταζής δήλωσε:

«Εκδόθηκε σήμερα, από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, το υπ’ αριθμ. 1042/2021 βούλευμα, με το οποίο ο εντολέας μας, κ. Δημήτριος – Ριχάρδος Μυλωνάς, απαλλάχθηκε πλήρως και οριστικώς από όλες τις κατηγορίες για

α) συγκρότηση εγκληματικής οργανώσεως, β) λαθρεμπορία και γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σημειωτέον, ότι η σημερινή κρυστάλλινη κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου, έρχεται να επικυρώσει δύο Εισαγγελικές προτάσεις, που ομοίως είχαν εισηγηθεί την απαλλαγή του κ. Ριχάρδου Μυλωνά από κάθε κατηγορία.

Όπως από την πρώτη στιγμή είχαμε διατρανώσει, ο εντολέας μας ουδέποτε αναμείχθηκε σε δήθεν ‘παράνομες εξαγωγές χρυσού’, δραστηριοποιούμενος επαγγελματικά με καθόλα νόμιμο τρόπο, έχοντας δεκάδες καταστήματα που πάντοτε λειτουργούσαν (και λειτουργούν) με γνώμονα την τήρηση του Νόμου.

Δυστυχώς, μία μικρή ομάδα προανακριτικών αστυνομικών υπαλλήλων, με την συνέργεια αμφιβόλου ποιότητας ‘εκτελωνιστών’, κατασκεύασαν αυτήν την άθλια ιστορία, ανακαλύπτοντας ‘λαθρεμπορία’ εκατομμυρίων ευρώ, που βρισκόταν μόνο στην φαντασία τους και παραπλανώντας την Δικαιοσύνη σε άσκηση μιας άδικης ποινικής διώξεως, η οποία οδήγησε σε ταλαιπωρία τόσο του εντολέα μας, όσο και άλλων αδίκως συγκατηγορηθέντων πολιτών, πολλοί εκ των οποίων οδηγήθηκαν ακόμη και στη φυλακή! Ομοίως, οι ανωτέρω προανακριτικοί υπάλληλοι παραπλάνησαν, με τις παράνομες ενέργειές τους, ακόμη και ανώτατους Πολιτειακούς παράγοντες, που προέβησαν σε ατυχείς δηλώσεις παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων. Άραγε, θα ζητήσουν σήμερα μια ‘συγγνώμη’ από τον κ. Μυλωνά, για όλα όσα, αβασίμως, τον κατηγόρησαν;

Η σημερινή απόφαση, αποτελεί εγγύηση για όλους τους πολίτες, ότι οι Έλληνες Δικαστές στέκονται πάντοτε στο ύψος του λειτουργήματός τους και αποφασίζουν με γνώμονα μόνον τα στοιχεία της δικογραφίας, την συνείδησή τους και τον Νόμο».

Ο δεύτερος δικηγόρος του Ριχάρδου, Αλέξης Κούγιας δήλωσε:

«Πριν από λίγο μια από τις μεγαλύτερες σκευωρίες – κατασκευές ποινικών κατηγοριών εις βάρος Ελλήνων και ξένων πολιτών που συνελήφθησαν άδικα, κρατηθήκαν προσωρινά στις φυλακές άδικα, διαπομπεύτηκαν βάναυσα από τον Πρωθυπουργό του κράτους και την τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κατέρρευσε.

Σήμερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών μετά από επιμελημένη επεξεργασία χιλιάδων σελίδων δικογραφίας επί 2 και πλέον χρόνια και με σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών απήλλαξε τον εντολέα μας γνωστό επιχειρηματία εμπορίας και επεξεργασίας χρυσού Ριχάρδο από όλες τις κατασκευασμένες εις βάρος του κατηγορίες και συγκεκριμένα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας χρυσού, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κ.ά. και συγχρόνως διέταξε να του επιστραφούν όλα τα κατασχεθέντα (μεγάλες ποσότητες χρυσού, μεγάλης αξίας κοσμήματα, προσωπικά του αντικείμενα, δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί).

Ο επικεφαλής του γραφείου μας κ. Αλέξιος Κούγιας και όλοι οι συνεργάτες που εργαστήκαμε, για να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη, για να εκδώσει αυτή τη δίκαιη απόφαση και οι οποίοι δεχτήκαμε πολύ σκληρές επιθέσεις από τον τύπο και από διάφορους δημόσιους λειτουργούς, όταν τολμήσαμε από την πρώτη στιγμή, όταν όλοι είχαν προδικάσει, κατεξευτελίσει και προκαταδικάσει τον εντολέα μας, να αρθρώσουμε τις υπερασπιστικές του θέσεις και να διατυμπανίσουμε ότι είναι άδικο στη φυλακή να εγκλείεται ως προσωρινά κρατούμενος ένας αθώος άνθρωπος, θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη ευγνωμοσύνη μας αλλά και την ευγνωμοσύνη του εντολέα μας προς τους αδέκαστους Εισαγγελικούς και Δικαστικούς λειτουργούς που διόρθωσαν τα λάθη της αστυνομίας, των Εισαγγελέων και της Ανακρίτριας που τον κράτησε προσωρινά και να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι η Δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και τα οποιαδήποτε ανθρώπινα λάθη, ακόμη και οι ελάχιστες παρανομίες Εισαγγελικών και Δικαστικών λειτουργών διορθώνονται από την ίδια τη Δικαιοσύνη και τουλάχιστον εμείς στις υποθέσεις που χειρίστηκε το γραφείο μας, δεν έχουμε διαπιστώσει έστω και έναν αθώο άνθρωπο που τελικώς να μην δικαιώνεται.

Η οριστική αθώωση του Ριχάρδου σήμερα, για μια υπόθεση που έχει πολύ μεγάλες ομοιότητες με την υπόθεση του εντολέα μας κου Δημητρίου Λιγνάδη, ο οποίος ευρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές εξαιτίας μιας αντίστοιχης σκευωρίας, η οποία έχει παραπλανήσει Εισαγγελείς και Δικαστές και κατά σύμπτωση και πάλι χρησιμοποιήθηκε από πολιτικούς σε μια πρωτοφανή πολιτική εκμετάλλευση μιας ποινικής δικογραφίας με ανύπαρκτα στοιχεία, για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε με οποιοδήποτε κόστος και για την υπόθεση Λιγνάδη να βοηθούμε τη Δικαιοσύνη, για να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση και να αποκαταστήσει. όσο είναι δυνατόν αυτό να γίνει, τον κατεστραμμένο από λάθος εισαγγελικές και δικαστικές επιλογές εντολέα μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι και σε αυτή την υπόθεση η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της και σύντομα ο κ. Δημήτριος Λιγνάδης θα είναι ελεύθερος».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε:

«Με το υπ’ αριθμόν 1042/2021 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχθησαν όλων των κατηγοριών οι εντολείς μας. Η συγκεκριμένη κρίση της δικαιοσύνης εκθέτει όσους επιπόλαια παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων και συγχρόνως αποτελεί έναυσμα για γόνιμο προβληματισμό και αυτοσυγκράτηση στους αυτόκλητους «εισαγγελείς», που με ευκολία διαπομπεύουν και διασύρουν ανθρώπους, μόνο από το γεγονός ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τους!! Ευτυχώς στην πατρίδα μας υπάρχει Κράτος Δικαίου!!!».

Διαβάστε επίσης:

Στον Μένιο Φουρθιώτη η πρώτη συνέντευξη του Ριχάρδου Μυλωνά μετά την αποφυλάκισή του (video)

Βούλευμα για Ριχάρδο: Σοβαρές ενδείξεις ενοχής αλλά να… αποφυλακιστεί

Λαθρεμπόριο χρυσού: «Κάρφωσε» τον Ριχάρδο στην απολογία του ο Σύρος υπαρχηγός του κυκλώματος


ΣΧΟΛΙΑ